Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Nästan hälften av utpekade gängledarna födda i Sverige

Totalt handlar det om ett tiotal mördade och fler skadade i skjutningar i Rinkeby, Tensta, Husby och andra orter runt Järvafältet under de senaste fyra åren.
Foto: Janne Åkesson /SWEPIX

15 av 32 gängledare som nu står på Stockholmspolisens fokuslista i Operation Rimfrost är födda i Sverige och de andra kom hit som barn – och bland dem invandrade 14 av 17 för mer än 20 år sedan.

I den värsta delen av Stockholms gängkrig – i Rinkebykonflikten – är de åtta utpekade ledarna på Rimfrostlistan alla födda i Sverige och deras bakgrund är splittrad:

Stabila familjer men också frånvarande pappor och mördade syskon, grov brottslighet men också blanka straffregister. Ambitiösa studier men också sluten ungdomsvård, cannabis och tramadol.

I delar av samhällsdebatten om gängvåldet pekas de senaste årens flyktingvåg ibland ut som en orsak och lösningen på problemet skulle med den förklaringen vara stängda gränser och utvisning av fler kriminella.

Efter att Stefan Löfven i höstas i SVT:s Agenda vägrade att koppla samman ”de senaste årens flyktingvåg” med gängkriminalitet möttes han av kritik.

Jag har tagit del av Stockholmspolisens fokuslista i Operation Rimfrost. Det handlar om 32 män som enligt polisen har en strategisk betydelse i de nätverk inom den organiserade brottsligheten som plågar Stockholm med skjutningar, bombdåd och annan grov kriminalitet.

Detta är fakta om de 32 gängledarnas bakgrund:

• 15 av dem är födda i Sverige och i den gruppen är de inblandade i Rinkebykonflikten överrepresenterad. Konflikten runt Järvafältet har krävt ett tiotal dödsoffer efter att den startade sommaren 2015 och på Rimfrostlistan finns åtta Rinkebyledare – samtliga är födda i Sverige.

• Samtliga gängledare som är födda i Sverige är andra generationens invandrare. Bara en av 15 har enligt folkbokföringen en svensk förälder – resten av föräldrarna har invandrat till Sverige.

• Bland de 17 gängledare som invandrat till Sverige kom samtliga hit som som barn och 15 av dem kom hit före tonåren. Tre av gängledarna invandrade med sina föräldrar år 2000, 2002 och 2009 – de andra kom hit på 1970-, 80- och 90-talet.

I det pågående polisarbetet Operation Rimfrost tittar man nu på vart ifrån gängledarna kommer ifrån och om det finns någon röd tråd.

Det går inte att utvisa kriminella på grund av brott om de är födda i Sverige och det skulle även vara omöjligt att utvisa de som kommit hit i tonåren. De som invandrat hade inte heller stoppats av en skärpt migrationspolitik under de senaste årens flyktingvåg.

Därmed hade inte stängda gränser under senare år eller fler utvisningar hjälpt för att stoppa det eskalerande gängvåldet som Operation Rimfrost nu ska sätta stopp för genom ökat fokus på ledande aktörer.

Jag är inte naiv. Det finns andra brott där utvisnings- och migrationsproblematiken är mer aktuell men när det kommer till ledarskikten i de värsta kriminella gängen i Stockholm handlar det uppenbarligen om en misslyckad integration.

Rinkebystråket är en symbol för svensk integrationspolitik.
Foto: Theo Elias Lundgren

Rinkebystråket är en symbol för svensk integrationspolitik. Miljoner och åter miljoner har plöjts ned i olika integrationsprojekt här och paradgatan blomstrar. På torget är utbudet av frukt och grönsaker imponerande.

Samtidigt pågår Rinkebykonflikten. På pizzerian på torget har en ung man mördats, i ett garage några hundra meter bort sköts en annan man ihjäl och på Rinkebystråket mördades två bröder i konflikten mellan grupperingarna som kallats Shottaz och Dödspatrullen. Totalt handlar det om ett tiotal mördade och fler skadade i skjutningar i Rinkeby, Tensta, Husby och andra orter runt Järvafältet under de senaste fyra åren.

Kriminalvårdens personutredningar av de åtta män som på Rimfrostlistan pekas ut som ledande i Rinkebykonflikten ger inget rakt svar på vad som gått fel i integrationen.

De är andra generationens invandrare och deras bakgrund är splittrad:

• Ledare i Shottaz, 23 år

Har vuxit upp med sin mamma och syskon. Pappan har varit frånvarande. En bror har mördats. Gick klart grundskolan och började samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet utan att bli klar. Har aldrig haft ett jobb.

Har rökt cannabis men inte tyckt att han varit beroende. Har även testat kokain och tramadol.

Dömdes för brott första gången som 16-åring och därefter dömts för grova vapenbrott, grov stöld och andra brott till ungdomstjänst, skyddstillsyn och på senare år fängelse. Avtjänade senaste straffet på Fenix högsäkerhetsavdelningar på Hall och Kumla före frigivningen i höstas.

Ledaren i Husbys hyenor, Shottazledaren och ledaren för den yngre Shottazgrupperingen.
Foto: Polisen
Ledare i Shottaz, 23 år
Foto: Polisen
Ledare i Husbys hyenor, 20 år
Ledare i Shottaz yngre gruppering, 21 år

• Ledare i Shottaz yngre gruppering, 21 år

Berättar själv om en stabil uppväxt. Har pluggat naturvetenskap på gymnasiet och gick ut med betyg i alla ämnen utom två. Arbetade därefter på olika skolor.

Överlevde i somras skjutningen i Danmark där två av hans kamrater i samma bil mördades.

Han anses vara ledare för grupperingen som ”har en negativ inverkan på lokalsamhället” med sin brottslighet men själv har han tidigare bara dömts till ett kortare fängelsestraff efter en vansinnesfärd där han var påverkad av tramadol. I Kriminalvårdens personutredning har han sagt att han röker cannabis ”för nöjes skull”.

Efter att Operation Rimfrost startade har han nu häktats för grovt narkotikabrott.

• Ledare i Husbys hyenor, 20 år

Uppvuxen i Husby med sin mamma. I flera år har han varit LVU-omhändertagen och inlåst på behandlingshem på grund av en ”kriminell livsstil” och att han missbrukat cannabis dagligen sedan elvaårsåldern. Slutade skolan i sjuan.

Har bland annat dömts för grovt vapenbrott och narkotikabrott och har sagt att han beväpnat sig för att vara trygg. Husbys hyenor har tidigare varit lierade med Shottaz.

• Ledare i grupperingen 24K, 32 år

Har under de senaste tio åren bara straffats för trafikbrott och ett ringa narkotikabrott. Han har nu satts upp på Rimfrostlistan som ledande inom 24K som anses ha en strategisk men mer tillbakadragen roll bland de kriminella nätverken. Kopplas främst ihop med Shottaz-sidan i Rinkebykonflikten.

• Ledare i Dödspatrullen, 20 år

Uppvuxen med sin mamma, pappan har varit frånvarande och hans storebror har skjutits till döds i Rinkebykonflikten. Han har själv utsatts för ett mordförsök där hans liv räddades av en skyddsväst.

Hans mamma har vädjat om hjälp med att flytta från Rinkeby ”eftersom det är området som är skadligt för sonen”.

Han har dömts för bland annat grov misshandel och rån och valde att avtjäna en del av det senaste fängelsestraffet i isoleringscell på grund av hotbilden.

Två av ledarna i Dödspatrullen och den utpekade ledaren i Tenstanätverket.
Ledare i Dödspatrullen, 17 år
Ledare i Dödspatrullen, 20 år
Ledare i Tenstanätverket, 25 år

• Ledare i Dödspatrullen, 17 år

Han var bara 15 år när ledarna i Dödspatrullen använde honom som narkotikakurir och i en mobilkonversation lovade ”du ska bli top dog broder”. När ledarna nu försvunnit från Rinkeby efter flera domar pekas tonåringen ut som en ny ledaraktör. Under de senaste två åren har han bland annat dömts för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Han kom i kontakt med polisen redan när han var elva år gammal och skröt då om att alla hans vänner var kriminella. Under flera år har han varit tvångsomhändertagen enligt LVU men i perioder vårdats i hemmet.

På senare tid ska han ha suttit inlåst på behandlingshem men har nyligen lagt upp en film i sociala medier från Rinkebytrakten och enligt en riskbedömning som nyligen gjordes, och där läget beskrivs som rött med risk för nya skjutningar, konstateras att det finns risk att konflikterna eskalerar om han är i Järvaområdet.

• Ledare i Dödspatrullen, 22 år

I unga år har han straffats ett tiotal gånger – en gång med ett kortare fängelsestraff för narkotikabrott – och har varit aktuell hos socialtjänsten i flera år. Han har bland annat missbrukat cannabis under uppväxten.

Efter att Operation Rimfrost har han dömts för grovt vapenbrott till två års fängelse efter att ha gripits med ett grovkalibrigt vapen och klädd i skyddsväst.

• Ledare i Tenstanätverket, 25 år

Uppvuxen i Skåne med familjen och har studerat på universitet. När familjen flyttade till Rinkeby började han umgås med ”prokriminella individer”, enligt Kriminalvårdens personutredning.

Nu pekas han ut som ledande i Tenstanätverket som länge varit lierade med Dödspatrullen.

Har ett blankt straffregister men åtalades för grovt vapenbrott i höstas efter att han gripits i ett soprum där polisen hittat flera vapen. Han filmades när han tog upp en av replikorna som polisen placerat ut men friades i tingsrätten. Domen har överklagats till hovrätten.

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.