Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Mordvåg efter polisens misslyckande med Rimfrost

Positiv utveckling i Uppsala och Malmö – missar målen nationellt.
En man sköts ihjäl i Kungens Kurva utanför Stockholm i januari.
Foto: Alex Ljungdahl / Alex Ljungdahl
Läkaren Karolin Hakim sköts ihjäl i i Malmö i höstas.
Foto: Privat / Privat

Operation Rimfrost blev ett misslyckande – det erkänner nu till och med polisen.

Poliser har skickats från Stockholm och andra delar av landet till Malmö trots att den värsta mordvågen flyttat från Malmö till Stockholm.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Operation Rimfrost drogs igång efter att 15-årige Jaffar och läkaren Karolin Hakim sköts ihjäl i i Malmö i höstas. Poliser från hela landet har kommenderats ner till Malmö för att kyla ned det som ansågs vara den värsta konflikten.

Målet har varit att skjutningarna totalt i Sverige därmed skulle minska.

Så har det inte blivit.

När polisens nationella operativa avdelning, Noa, på torsdagen sammanfattade Operation Rimfrost erkände chefen Mats Löfving att ”målet inte är uppnått nationellt”.

Skjutningarna och bombdåden har ökat sedan november och förklaringen är enligt Löfving främst att utvecklingen går åt fel håll i Stockholm.

Poliser har skickats från bland annat Stockholm till Malmö och polisens region syd samtidigt som dödsskjutningarna ökat i Stockholm.

Polisens agerande påminner om en trögnavigerad oljetanker som valde fel kurs.

Tryggheten i Malmö har ökat och det är bra men det är främst ett resultat av att den värsta mordvågen under 2018 stoppades genom att flera av de tyngsta gängkriminella ställdes inför rätta under 2019.

Siffrorna talar sitt tydliga språk:

2018 sköts 14 personer till döds i region syd och 11 i Stockholm.

Under hela 2019 inträffade 16 dödsskjutningar i Stockholm och 11 i syd.

Mordvågen i Stockholm har fortsatt under de första fem månader 2020 med sju ihjälskjutna samtidigt som det bara inträffade en dödsskjutning i syd.

I sammanfattningen lyfter Noa fram att flera mord stoppats tack vare Operation Rimfrost och att mängder av vapen, sprängmedel och narkotika tagits i beslag.

Det trodde jag var en självklar uppgift för polisen och de så kallade framgångarna blir omöjliga att värdera eftersom det inte går att få svar på om hur det sett ut om polisen fortsatt att jobba som vanligt över hela landet.

Operation Rimfrost ser ut som polisiär kosmetika som nu ramlar av när huvudmålet – att stoppa mordvågen i hela landet – har misslyckats.

Polisen har varit satt under politiskt tryck efter morden i Malmö i höstas men jag varnade redan då för att det skulle sluta med plakatpolitik.

Regeringen har inte varit sen att utnyttja tillfället med olika besök och sola sig i glansen av den polisiära handlingskraft som Rimfrost har symboliserat.

Men nu är det dags att svara på följdfrågorna om resultatet och återvända till det som är grundproblemet:

Sverige har för få poliser och alltför många hoppar av polisutbildningarna.

Rekryteringen går för långsamt och det är svårt att locka tillbaka duktiga poliser som slutat.

Det beror på att polislönerna är usla.

Kreativa lösningar som frigör polisresurser genom att exempelvis civila utredare anställs eller pensionerade poliser tar över specifika arbetsuppgifter borde också prioriteras upp.

För att lösa det problemet krävs en helt annan handlingskraft från politiskt håll i form av tuffa budgetbeslut.