Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Mordteorin: Han lurades i döden av sin bästa vän

Åtal väntas under onsdagen.
Den misstänkte ”goaren” och den misstänkte torpeden.
Foto: Polisen

Han har tidigare tillhört ledarskiktet i flera stockholmsgäng men när han sköts ihjäl på Årstabron var han ensam, fattig och hemlös.

Hans bästa vän misstänks ha lurat honom i dödsfällan genom att bjuda in till ett födelsedagsfirande med drinkar på Södermalm.

Han pekas nu ut som ”goaren” som lockat fram offret till mordplatsen och ställs inför rätta tillsammans med tillsammans med ”torpeden” och ”mordbeställaren”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mordoffret har länge tillhört ledarskiktet i gäng som Black Cobra och Fagersjönätverket i Stockholm men när han mördades fanns inga spår av glamour från framgångar i den kriminella karriären.

Den före detta gängledaren som sköts ihjäl på Årstabron i september förra året framstår i polisutredningen efter mordet som en tragisk figur som fick be sina närmaste om pengar. Han slutade sina dagar som hemlös och fattig – och en släkting beskriver hans sista tid som så illa att han inte längre kunde begå brott för att tjäna pengar på grund av sina skador.

Han blev beskjuten två gånger under 2019. En gång träffades han i ansiktet och låg i koma men överlevde.

Polisen punktbevakade honom under gänginsatsen ”Operation Rimfrost” och en släkting till honom berättar att hans skyddsväst togs av polis förra sommaren.

Med hjälp av chattar och förhör har polisen kartlagt hans sista dygn i livet – och sett hur mordet på honom beställdes och planerades.

Den utpekade mordbeställaren hade tidigare använt Encrochat och enligt polisen bland annat skrivit om mordförsöket 2019 som slutade med att offret hamnade i koma.

”Han horungen från stockholm som jah sköt förra året klarade sej.”

Inför mordet på bron misstänks han ha gett morduppdraget till en ung torped från Årstanätverket.

”Bror kan ni ta han idag”, frågade han två dagar före mordet.

Han använde då Anom som var en app som konstruerats och övervakades av FBI och nu används chattarna som bevis i den kommande mordrättegången.

Den misstänkte mordbeställarens chatt.
Foto: Polisen
Den misstänkte mordbeställarens chatt.
Foto: Polisen
Den misstänkte mordbeställarens chatt.
Foto: Polisen

Offret misstänks ha blivit lurad i mordfällan på Årstabron av sin bästa vän under förespegling att de skulle fira vännens födelsedag. Den mördade mannens mamma har i polisförhör berättat att han förlorat de flesta av sina vänner men vännen, som enligt polis och åklagare Lisa dos Santos lurade honom i döden, var kvar vid hans sida.

I polisutredningen finns deras meddelanden från dygnet före mordet.

De planerade att gå ut och dricka några drinkar, träffa tjejer och ta in på hotell. Mordoffrets vän avfärdade dock planerna på att träffa tjejerna och hävdade att de var ”goare”.

I gängkonflikterna används så kallade goare för att lura fram en person som ska skjutas.

I takt med ett våldet blivit råare och ofta bottnat i internkonflikter i gäng har misstänksamheten och oron hos de som är hotade blivit större. Det har ökat behovet av falska vänner som goar.

Fem timmar före sin död frågade offret sin vän när de skulle ses. Vännen var då fast på ett födelsedagsfirande med familjen:

”När får du komma ut o leka då?”

Strax efter elva hörde vännen av sig:

”Ska vi ses på Söder?”

Offret svarade:

”Haha om du vill.”

Den misstänkte ”goaren” och den misstänkte torpeden under mordkvällen.
Foto: Polisen
Den misstänkte mordbeställaren visar upp pengar.
Foto: Polisen

Mordoffret lämnade sin syster i en taxi vid midnatt och åkte till Södermalm i tron att han skulle fira vännens födelsedag men av okänd anledning hamnade han på Årstabron och sköts ihjäl.

Polisens utredning visar att han först sköts med ett skott i ansiktet men lyckades fly ett femtiotal meter på Årstabrons gång- och cykelbana. Han saknade då skyddsväst och under flykten skjuts han tre gånger i ryggen innan han faller ihop och träffas av ett sista skott i huvudet.

Polisen har senare hittat mordvapnet och det beskrivs som ett ”skitvapen” som till och med gick sönder när det skulle provskjutas av polis.

De mordmisstänkta nekar till mord och har konsekvent svarat ”ingen kommentar” i polisförhören.

Polisens visualisering av mordet på Årstabron.
Foto: Polisen

Dagen efter dödsskjutningen träffade mordoffrets syster vännen på Årsta torg. De var på väg att tända ljus på bron och när vännen började prata om mordet och att han träffade hennes bror under natten. Systern har berättat i polisförhör att hon frågade hur han kunde veta vem som var skjuten och han blir då upprörd.

– Tror du att det är jag, frågade han.

– Jag tror inte att det är du. Jag vet ingenting men du måste förstå att jag måste ju fråga för din historia hänger inte ihop, svarade systern.

Efter mordet varnar en kvinnlig bekant också honom för att synas ute:

”Är det bra om du syns ute just nu folk dör höger och vänster alltså var försiktig.”

Mordoffrets vän är nu åtalad för mord tillsammans med den misstänkta unga torpeden från Årstanätverket och den utpekade mordbeställaren i den kommande rättegången.

Efter mordet misstänks torpeden ha meddelat beställaren att uppdraget var utfört i ett meddelande med tre hjärtan och texten:

”Nu svensk e borta”

Han fick till svar:

”Är så glad bror hahaha”