Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Framgångsrike vd:n passar inte in i schablonbilden för en mördare

Skönhetsdirektören – misstänks ha mördat sin kärlek.
Den framgångsrike direktören sitter anhållen, misstänkt för mord.
Enligt uppgifter till Expressen hade kvinnan blivit knivhuggen till döds. Foto: Janne Åkesson / Swepix

En framgångsrik vd i skönhetsbranschen som med glatt humör och glimten i ögat presenterat sitt företag i olika filmer.

En blodig man som grips mitt på en gata i centrala Stockholm efter att en kvinna mördats i onsdags. 

En man som gav ett frånvarande intryck när han häktades för mord i Stockholms tingsrätt på fredagseftermiddagen.

Bilderna skär sig men påminner om att våld mot kvinnor inträffar i alla samhällsklasser.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förra året mördades 108 personer i Sverige och i 22 av fallen var det kvinnor som mördades av sin partner. Fyra män mördades av sina partners och totalt handlade det om 26 mord i parrelationer – en ökning med hela 15 fall jämfört med 2017, enligt Brottsförebyggande rådet.

I onsdags inträffade ännu ett misstänkt relationsmord. På en gata i Stockholm greps en blodig man av polis. Två timmar tidigare hade polisen fått larm om skrik från en lägenhet och ett vittne hade sett en kniv kastas ut från huset.

Om de uppgifterna stämmer är det obegripligt att mannen grips först två timmar senare. Då hittades kvinnan död – hade hennes liv gått att rädda om polisen ingripit tidigare?

Stockholmspolisen har anmält hanteringen av larmet och jag utgår från att det utreds i botten.

Den blodige mannen som greps för mordet passar inte in i schablonbilden som en mördare – han är en väletablerad direktör för ett skönhetsföretag som bara under de senaste fem åren kvitterat ut närmare nio miljoner kronor i lön. I många års tid har han haft toppjobb inom det svenska näringslivet och klättrat i karriären via olika chefsjobb.

I flera filmer som finns på nätet går det att lyssna på honom när han berättar om sitt företags framgångar.

Och han har haft skäl att vara nöjd - på tio år har han dubblerat försäljningen i företaget till långt över 100 miljoner kronor och etablerat samarbeten med kända varumärken.

Han ser också ut att vara en kul typ som bjuder på sig själv i direktörsrollen.

Bilderna av den framgångsrika företagsledaren och den misstänkta mördaren går inte ihop.

I Stockholms tingsrätt såg han frånvarande ut när häktningsförhandlingen började. Han var kraftigt bandagerad på flera ställen på kroppen och nickade bara svagt till svars när han fick frågor från rättens ordförande Per Lennerbrant.

Han nekar till mordanklagelserna, men eftersom förhandlingen hölls bakom stängda dörrar är hans version av vad som hände under onsdagen inte känd.

Även om bilderna inte går ihop är de en påminnelse om att det dödliga relationsvåldet finns i hela samhället. Jag kan inte påminna mig om ett fall med en misstänkt mördare som haft en lika framgångsrik bakgrund men det finns åtskilliga fall av relationsvåld, även dödligt, i de övre samhällsklasserna.

Ett exempel är bankmannen Benny Lindvall som mördade Lena Tigerholm på Muskö i Stockholms skärgård efter att hon avslutat deras relation. Han hade en lång karriär på storbanken SEB bakom sig och dömdes 2017 till 16 års fängelse för mord.

Efter mordet i veckan ska nu polisens utredning ge svar på vad det kan ha varit som fick skönhetsdirektören att gå över gränsen. Poliserna som först var på plats misstänkte att det som hänt var resultatet av en psykisk kollaps.