Fredrik Sjöshult

Mördarna får ha mobiler – kan rymma utan staket

Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse säger att detta är en oerhört allvarlig situation.
Två dömda mördare har under sommaren fritagits från ungdomshem där de skulle suttit inlåsta. Först fritogs Abdirizak Osman av två män (bilden) i Kungsbacka.
På ungdomshemmet Råby i Lund fritogs en ung mördare och en man som var dömd för mordförsök under onsdagskvällen.
Foto: Polisen / Polisen
Bild från polisjakten i Lund, efter fritagningen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Abdirizak Osman, som sköt ihjäl en man från rivaliserande gänget på en pizzeria i Rinkeby, hade möjlighet att meddela att han skulle ut på en bevakad permission.
Foto: Polisen

Två dömda mördare har under sommaren fritagits från ungdomshem där de skulle suttit inlåsta.

Curlandet med ungdomsmördarna gör att de får använda sina mobiler inne på hemmen och har därmed möjlighet att förbereda fritagningar.

Säkerheten är ett skämt – och den bilden förstärks av att ansvariga först nu efter den senaste fritagningen funderar på att sätta upp ett staket runt ungdomshemmet Råby.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så här välkomnas en mördare som dömts till sluten vård på ett ungdomshem:

”Du får använda elektroniska kommunikationstjänster, till exempel telefon och internet, på de tider som gäller på ungdomshemmet.”

I klartext: Glöm inte att ta med dig mobilen till ungdomshemmet så att du kan fortsätta kommunicera med dina kriminella kontakter och andra.

Det spelar ingen roll om du är gängkriminell – mobilen kan fortsätta vara ditt brottsverktyg eftersom dömdas rättigheter väger starkt i det svenska rättsväsendet.

Om du är dömd till sluten ungdomsvård för sexbrott kan du använda mobilen för att kolla på porr.

Det är först om personalen upptäcker att den dömda missbrukar förtroendet som förmånen att använda mobil och dator på hemmet kan dras in.

Men då krävs att det verkligen handlar om något allvarligt som kan bevisas.

I ett färskt beslut hittar jag att fall där en gängkriminell från Göteborg hindrades från att kontakta andra än familjen efter att han fritagits från ett ungdomshem och begått ett nytt grovt brott.

Det krävdes en fritagning för att han skulle bli av med möjligheten att kontakta vännerna i det kriminella nätverket.

Att två mördare i sommar fritagits från ungdomshem är därför inte förvånande.

Det är enkelt för dem att kommunicera med kriminella kontakter.

Rinkebymördaren Abdirizak Osman, som kopplas till Dödspatrullen och sköt ihjäl en man från rivaliserande Shottaz på en pizzeria i Rinkeby, hade exempelvis möjlighet att meddela att han skulle ut på en bevakad permission. Han var dömd till tre års sluten ungdomsvård och är nu fortfarande på rymmen efter fritagningen.

Curlandet med mördare och andra på ungdomshemmen hjälper till när de vill rymma och fortsätta sin kriminella bana inifrån ungdomshemmen.

Säkerheten ser också ut som ett dåligt skämt.

På ungdomshemmet Råby i Lund fritogs alltså en ung mördare och en man som var dömd för mordförsök under onsdagskvällen. Det handlar inte om några barn utan två män som är 18 respektive 19 år gamla.

Råby saknade staket runt byggnaden och enligt ansvariga på Statens institutionsstyrelse, SIS, var det en förklaring till att fritagningen kunde ske.

Hur kan en vuxen mördare som samhället har bedömt vara i behov av inlåsning placeras på ett ungdomshem utan stängsel och staket som ska hindra fritagningar?

SIS säger nu till Sydsvenskan att det pågår ett arbete för ökad säkerhet som bland annat handlar om att sätta upp staket.

Det var på tiden.

SIS har ansvar för 23 ungdomshem som tar emot de som dömts till ungdomsvård och personer som tvångsomhändertagits enligt lagen om vård av unga, LVU. Kommunerna får betala 5 400 kronor per dag för en LVU-placering på en låst avdelning.

Då borde det ingå staket och SIS kanske redan tidigare borde funderat över säkerheten.

Skillnaden mellan ungdomsvård hos SIS och Kriminalvården är markant.

Det är klart att vården måsta anpassas till den dömdas ålder men Kriminalvårdens säkerhetstänk med ökat skalskydd runt de grövsta brottslingarna, koll på gängkriminella och vilka telefonsamtal som de intagna ringer borde också gälla på ungdomshemmen.

Grovt kriminella får inte kommunicera med hjälp av mobiler eller datorer inom Kriminalvården. Det borde vara självklart även på ungdomshem med grova brottslingar och gängkriminella.

Förklaringen till att vuxna mördare och andra på ungdomshemmen fått ökad frihet under senare tid ska vara att lagen anpassats till barnkonventionen.

Resultatet visar att det inte var en helt genomtänkt förändring.

Fler krönikor om ungdomsvård