Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Migrationsverket vill stoppa utvisning av dömda terrorister

Abdulkadir Masharipov dödade 39 människor på nattklubben Reina i Istanbul.
Foto: TURKISH POLICE VIA DEPO PHOTOS HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Abdulkadir Masharipov dödade 39 människor på nattklubben Reina i Istanbul.
Foto: DEPO PHOTOS/ABACA / DEPO PHOTOS/ABACA STELLA PICTURES

Terrordådet i Istanbul med 39 dödsoffer på nattklubben Reina och IS-chattar med kodord, kemikalier och avrättningsfilmer.

I slutet av rättegången om planerna på en storskalig terrorattack i Sverige ställs indiciekedjan på sin spets.

Om det blir fällande domar motsätter sig Migrationsverket utvisning av uzbekerna men det kan tingsrätten bortse från.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter en rättegång som pågått sedan början av januari och en polisutredning som omfattar tusentals sidor med förhör, chattar och resultat av olika razzior sammanfattade chefsåklagare Per Lindqvist på mindre än en timme anklagelserna om terrorförberedelse.

Den svenska IS-terrorcellen med David Idrisson, Bakthiyor Umarov och Atabek Abdullaev ska ha förberett ett storskaligt terrordåd och åklagaren vill att de straffas med runt tio års fängelse och utvisning.

Terrordådet i Istanbul på nyåret 2016/17 där 39 personer dödades och ett 70-tal skadades på nattklubben Reina är åklagarens avstamp i slutpläderingen av terrormålet. Umarov kände terroristen Abdulkadir Masharipov – i en chatt har han till och med sagt att attentatsmannen bodde hemma hos honom – och två dagar flydde Umarov, enligt åklagaren, till Sverige.

Martyrbild, med Säpos översättningar, som IS har spridit på Botir Yusupov.

I Sverige och Strömsund fanns sedan flera år tillbaka byggföretagaren och flerbarnspappan David Idrisson. Han började i januari chatta med IS-terroristen Botir Yusupov, som senare dog i strid och nu kallas för martyr av terrorsekten. Chattarna handlade om en bil som skulle ”dekoreras” inför ett ”bröllop”. Det tolkas som förberedelser till ett terrorattentat.

Botir Yusupov förmedlade kontakten mellan Idrisson och Umarov och de i sin tur ska ha värvat Abdullaev till den misstänkta terrorcellen. Idrisson skickade bland annat IS avrättningsfilmer och annan terrorpropaganda till Abdullaev. Han i sin tur fotograferade enligt åklagaren olika tänkbara mål för en terrorattack i Stockholm, främst Centralstationen, och lade upp bilderna i sociala medier.

Idrisson gick också med i en sluten chattgrupp för terrorister med instruktioner om bombtillverkning. Han köpte också kemikalier som skulle kunna användas till bombtillverkning och gas som enligt åklagaren skulle kunna orsaka stor skada. Hos Idrisson har också hittats gasmasker, stridsselar och bajonetter i en väska som han inte vill kännas vid.

Slutpläderingen är övertygande och lämnar en iskall känsla efter sig.

Men.

Invändningarna är många och detaljerade från David Idrissons försvarare, advokat Thomas Olsson. Idrisson hade intresse av att köpa kemikalierna eftersom han var byggföretagare och han försökte till och med sälja dem vidare till kommunen.

Varför skulle han göra det om han ville utföra ett terrordåd? Vi vet inte vad han ville sälja egentligen eftersom det inte var aktuellt med en affär, invänder åklagaren.

Det finns också frågetecken om vilka kemikalier som var med i konkurspartiet, om de verkligen kunnat användas till ett terrordåd och än mer frågetecken finns kring hur chattarna ska tolkas. Idrisson uppger själv att han såg en möjlighet att tjäna pengar på att dekorera bilar inför bröllop.

En del av försvarets linje är att Idrisson har dömts på förhand eftersom Säpo-chefen Klas Friberg redan före tingsrättens döm slagit fast att ingripandet stoppat ett terrordåd.

En del av fynden hemma hos David Idrisson.
Foto: Säpo

Förutom fällande dom och långa straff vill åklagaren att terrorcellen, och de tre andra som åtalats för terrorfinansiering, ska utvisas till Uzbekistan och Kirgizistan. Migrationsverket har gjort invändningen att det finns hinder mot verkställighet efter en fällande dom på grund av att de skulle riskera tortyr och förföljelse.

Det borde vara en senare fråga. Även Uzbekistan kan utvecklas till det bättre och domstolen ska inte undvika att besluta om utvisning nu eftersom läget kan vara ett annat efter att straffet avtjänats.

Så resonerade Stockholms tingsrätt när den uzbekiske terroristen Rakhmat Akilov dömdes till utvisning med motiveringen ”att det faktum att det kan föreligga hinder vid en eventuell framtida utvisning påverkar inte denna bedömning”.

På fredag avslutas terrormålet med slutpläderingar från resten av försvarsadvokaterna.