Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Martin Timell frikänns men flera frågor lämnas utan svar

Martin Timell i Svea Hovrätt den 4 april 2019. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Martin Timell i hovrätten. Foto: Expressen

Martin Timell är nu friad även av Svea hovrätt från våldtäktsanklagelsen.

Skälet är att det inte är bevisat att han använde våld i badtunnan och därför tar inte hovrätten ställning till om han förde upp sina fingrar i kvinnans underliv.

Själv säger han att han tog på kvinnans rumpa, delvis som en ”rolig grej”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Svea hovrätt är tydlig med att påpeka att anklagelser om exempelvis sexuellt ofredande i badtunnan på Mjölkö under ”Äntligen hemma”-produktionens sommarfest för elva år sedan är preskriberade.

Timell har själv inför rätta sagt att han tog på kvinnans rumpa och förklarat det dels med att han ville skydda henne från att bränna sig på badtunnans värmeaggregat, dels för att det kändes som en ”rolig grej”.

Moraliskt och juridiskt är det inte en ursäkt som håller, att tafsa är kriminellt.

Om han anmälts tidigare hade han riskerat att dömas för sexuellt ofredande men tidsgränsen för att åtalas för det brottet går vid fem år och därför prövas inte den anklagelsen.

Inte ens anklagelsen om att han utfört en sexuell handling genom att föra upp fingrar i kvinnans underliv, som varit en del av våldtäktspåståendet, prövas i hovrätten och därmed lämnas även den frågan obesvarad.

Våldtäktslagstiftningen som gällde 2008 – den har ändrats tre gånger sedan dess – krävde att gärningsmannen använde våld. Det räckte inte med att en kvinna kände obehag eller smärta av en sexuell handling för en fällande dom. I Timelldomen slår hovrätten fast att det också krävdes våldsanvändning och därför prövades den frågan först och föll.

Martin Timell i tingsrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hovrätten konstaterar att kvinnans uppgift om att Timell höll fast henne med vänster hand och på så vis tvingade henne till en sexuell handling inte ”får ett så tydligt och klart stöd av övrig bevisning”. Tre vittnen har i efterhand hört kvinnan berätta om att Timell använde våld genom att hålla fast henne men ingen av dem hade sett det med egna ögon.

De tre vittnesmålen avfärdas av hovrätten och de fyra nya vittnen som hördes gav inte heller stöd för den uppgiften.

Därför går inte hovrätten vidare i händelseförloppet och tar ställning till om hon utsatts för en sexuell handling.

Timells försvarsadvokat Hanna Lindblom och målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz. Foto: Alex Ljungdahl

Från Martin Timells synvinkel är det synd. Han får nu inget juridiskt kvitto av hovrätten på att det inte heller går att bevisa den delen av anklagelsen.

Vinner Martin Timell nu per automatik om han stämmer TV4 för avtalsbrott?

Det är inte självklart. TV4 avslutade Timells programledarkontrakt före våldtäktsanmälan lämnades in och motiverade det med olämpligt beteende under tv-inspelningarna och syftade inte främst på händelsen i badtunnan. Nu skulle dock uppgifterna från rättegångarna, bland annat om tafsande, kunna användas mot Timell.

Var det då fel av Elisabeth Massi Fritz att driva våldtäktsmålet vidare i rollen som målsägandebiträde när åklagaren valde att inte överklaga?

Både ja och nej. Eftersom hon inte kom med någon avgörande ny bevisning går det att ifrågasätta om ett målsägandebiträde verkligen ska kunna driva något annat än skadeståndsfrågan. Tingsrättsdomen var välmotiverad och åklagaren drog korrekt slutsatsen att hon inte kunde förvänta sig en fällande dom i hovrätten.

Då måste en åklagare lägga ned sin talan men målsägandebiträdet har en annan roll och Elisabeth Massi Fritz poängterade under rättegången i hovrätten som ett mantra att hon inte kunde ”svika sin klient”.

Och det är en viktig poäng. I rättsprocessen finns också en kvinna som bär med sig en minnesbild av att hon blev våldtagen och den upplevelsen kan ingen ta ifrån henne.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!