Fredrik Sjöshult

Mammans knarkjakt innan ”Lilla hjärtat” hittades död

Treåriga flickans mamma misstänks ligga bakom hennes död.
”Lilla hjärtat”.
Foto: PRIVAT
Fostermamman Melinda tillsammans med ”Lilla hjärtat”.
Foto: PRIVAT
Drogtabletter.
Foto: POLISEN
Bild ur polisens förundersökning.
Foto: POLISEN

Hon kallades för ”Lilla hjärtat”.

Polisens utredning om hennes död är skrämmande:

Hennes nu mordmisstänkta mamma beklagar sig över att flickan skriker och googlar efter ”tvångströja barn” samtidigt som hon köper droger via sms av olika langare.

Detta trots att kammarrätten gav henne tillbaka vårdnaden efter att hon försäkrat att hon var drogfri.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den lilla flickan som under sin tid hos fostermamman Melinda Jacobs fick namnet ”Lilla hjärtat” hittades död hemma hos sina föräldrar i Norrköping i slutet av januari. Flickan som inte fick fylla fyra år var undernärd, hade rasat i vikt under sitt sista halvår och tappat hår.

Hennes mamma har nu åtalats för mord, pappan har avlidit i häktet.

I polisutredningen finns gripande noteringar efter flickans BVC-besök med fostermamman Melinda:

”Tösen mår fint. Ler och verkar knyta an fint!”.

”Harmonisk flicka som verkar väldigt välmående!”

”Så glad och nöjd liten tös! God tillväxt!”

En BVC-anteckning om ”Lilla hjärtat”
Foto: Polisen

”Lilla hjärtat” tvingades flytta hem till sina biologiska föräldrar i april förra året efter en dom i kammarrätten i Jönköping.

När hennes biologiska mamma tidigare gripits av polis hade hon plåster med den starka drogen fentanyl på sig och ett skäl till att dottern omhändertogs vid födseln var att föräldrarna vägra ställa upp på drogtester.

Misstankarna om att de missbrukade narkotika var ett skäl till att flickan placerades i fosterhem, men kammarrätten kom fram till att det inte fanns något som talade för att föräldrarna var ”substansberoende”.

Flera vittnen ställde upp och intygade att föräldrarna var drogfria men i polisutredningen efter flickans död vittnar nu socialtjänsten om att de fick uppgifter om att vittnesmålen pressades fram av en ”kriminell gruppering”.

Melinda Jacobs och ”Lilla hjärtat”.
Foto: Privat

I polisutredningen uppger flera personer att pappan hade täta band till Hells Angels och i hemmet hittades HA-kläder.

I mammans mobil har polisen hittat flera spår efter ett omfattande drogberoende.

Det var den verkligheten som kammarrätten skickade hem ”Lilla hjärtat” till och när hon senare hittades död visade det sig att flickan var drogad när hon misstänks ha slagits ihjäl.

Mamman har pressats i polisförhör hur flickan kunde få i sig flera droger men har inga svar.

I ett mobilmeddelande får hon ett utbrott på en langare som skulle träffa hennes sambo på Centralstationen i Stockholm för en drogaffär:

”Jag är så infernaliskt trött på alla struliga oärliga människor som bara blåser sina så kallade polare för en röding”, skriver hon och frågar hur hon annars ska kunna ta hand om barnen i helgen.

I ett annat meddelande återkommer hon till att hon behöver piller för att vara en ”supermamma” med en ”statlig jävla matrixkontroll på sig”.

Fyra dagar före ”Lilla hjärtat” hittas död skriver mamman i ett sms till en kriminell kvinna:

”Det behövs lite kvalitetspyr, kilon. Det måste vara kvalitet, här är det väldigt kräset och helst ingen strulpelle. Och vi måste ligga lågt under radarn. Vi har just blivit av med soc igen.”

Mamman syftar på att socialtjänsten larmades till bostaden under julhelgen. Först släpptes de inte in men dagen efter återkom socialjouren med polis och då släpptes de in av föräldrarna. En utredning om ”Lilla hjärtat” startades men avslutades i januari.

Mammans mobil avslöjar också att hon tyckte att det var besvärligt att ”Lilla hjärtat” skrek så mycket och att flickan blev ”hysterisk” om hon misstänkte att ”hon skulle ner i källaren”.

I början av januari sökte hon på nätet efter ”tvångströja barn”, ”riktig tvångströja” och ”tvångströja säljes” visar polisens genomgång av mobilen.

Dagarna före ett planerat besök av socialtjänsten i januari googlade hon på ”läka sår snabbt”, dagen efter sökte hon efter ”läka blåmärken snabbt” och lite senare ”vad kollar socialen vid hembesök”.

I förhör säger mamman att hon inte minns alla sökningar och förklarar dotterns rädsla för källaren med att hon inte gillade att vara med i tvättstugan.

– Det är ju inte så att jag sökte efter någon tvångströja, alltså på allvar till någon av barnen, det vore ju helt sinnessjukt, säger hon i ett polisförhör.

Hon är nu ensam åtalad för mord. När den lilla flickan hittades i bostaden hade hon varit död i flera dagar men hon hade flera spår efter våld mot huvudet och hon var drogad av flera olika narkotikapreparat. Åklagaren menar att mamman är ansvarig för det.

Mamman nekar till alla anklagelser om mord, misshandel och vållande till annans död. Rättegången mot henne börjar på måndag.