Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Mamman oskyldigt anklagad för att ha dödat sitt spädbarn

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN

I ett halvår var mamman oskyldigt anklagad för att ha dödat sin lille son.

Hon greps timmarna före pojken somnade in och häktades.

Statens ersättning till mamman för det lidande hon fick utstå är ett hån: 18 000 kronor.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I januari 2018 larmade mamman ambulans tillsammans med sin man. Hennes son var bara fem veckor gammal när han plötsligt svimmade hemma. Pojken kördes först till ett mindre sjukhus nära hemmet men eftersom det saknades barnakut där skickades pojken efter visst dröjsmål vidare i ambulans till länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

En röntgen visade att pojken drabbats av en hjärnblödning och han sövdes ned. Mamman och pappan blev samtidigt misstänkta för att ha misshandlat pojken och greps av polisen i Jönköping.

Pojkens tillstånd försämrades och han skickades ensam utan sina föräldrar vidare till specialister på universitetssjukhuset i Linköping för operation. När pojken kom fram dog han.

Föräldrarna greps när läkarens brottsmisstankar uppstod på Ryhov och de anhölls direkt av åklagare.

Några dagar senare begärdes föräldrarna häktade och med stöd av bland annat sjukvårdens uppgifter beslutade Jönköpings tingsrätt att de skulle häktas på sannolika skäl – den starkare misstankegraden – misstänkta för grov misshandel och grovt vållande till annans död av pojken.

Mamman och pappan satt inlåsta i 15 dagar innan åklagaren beslutade att de kunde släppas från häktningen. Det motiverades med att ”misstankarna försvagats” men brottsutredningen fortsatte.

Mitt i sorgen efter förlusten av det lilla barnet tvingades föräldrarna ha kvar brottsmisstanken hängande över sig.

Först efter sex månader kom beskedet som helt friade föräldrarna: Obduktionen hade visat att pojken hade en missbildning som förklarade blödningen i hjärnan. Det fann inget stöd för misstankarna om att pojken misshandlats av pappan och mamman.

”Blev uthängd som mördare i sex månader utan några som helst grunder”, konstaterar mamman när hon krävde skadestånd av staten tillsammans med pappan.

De konstaterade båda att ”inga pengar i världen kan ersätta det helvete vi fått genomlida” och begärde 100 000 kronor i skadestånd var.

Det låter som ett lågt ställt krav efter att under ett halvår av mörkaste sorg efter sonen också tvingats leva med att varit oskyldigt anklagad för att ha dödat honom.

Staten har nu, genom Justitiekanslern som avgör den här typen av ersättningar till felaktigt frihetsberövade, bestämt att föräldrarna ska få 18 000 kronor var i skadestånd. De får bara ersättning för lidandet under de två veckor som de satt frihetsberövade – och lidandet värderas inte högre.

Statens principer säger också att oskyldigt anklagade som inte sitter häktade inte har rätt till skadestånd.

Svaret till mamman är ett hån och borde leda till förändring i statens syn på skadestånd för lidande:

En oskyldigt anklagad utsätts självklart för ett lidande om brottsmisstanken finns kvar även efter att personen släppts ur häkte.

Det får inte vara så att polisutredningar med den här typen av grova anklagelser drar ut på tiden efter att en person släppts på grund av att staten inte anser att den anklagade utsätts för ett lidande på fri fot.

I en Ivo-anmälan har mamman anklagat sjukvården i Jönköping för att ha orsakat pojkens död eftersom läkarna, enligt mamman, koncentrerade sig på brottsmisstankarna i stället för att ge pojken rätt vård. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har kommit fram till att ingen av läkarna kan kritiseras för mottagandet av pojken.