Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

”Lilla hjärtats” mamma kan dömas för mord i rättegången

Pappan avled innan åtalet
”Lilla Hjärtat”.
Foto: PRIVAT
Foto: Fredrik Sjöshult

”Lilla hjärtats” mamma straffades varken för mord eller misshandel i tingsrätten.

När hovrättsrättegången börjar på måndagen kräver åklagaren en betydligt hårdare dom.

I hovrätten kommer det handla mer om mammans misstänkta drogköp och hennes skuld genom att inte skyddat dottern från förgiftning.

Mamman tar strid för att bli helt frikänd.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Lilla hjärtats” familjehemsmamma Melinda Jacobs är på plats när hovrättsrättegången inleds. Det var från henne flickan tvingades flytta efter att kammarrätten inte längre tyckte det fanns skäl att skydda henne från sina biologiska föräldrar.

Melinda Jacobs var mycket besviken på tingsrättens dom och går så långt att hon säger att hon tolkar den som att det nästan är okej att döda ett barn.

Därför tycker hon att det är viktigt att vara på plats för att flickan ska få upprättelse och att flickans öde ska resultera i ett kännbart straff i en tydlig hovrättsdom.

– Den kommer att lägga ribban för hur man ser på detta, säger hon.

Fallet "Lilla hjärtat" – detta har hänt

• I slutet av januari 2020 hittas flickan död i sitt hem i Norrköping.

• Polisen fattar direkt misstankar om att föräldrarna orsakat flickans död och de häktas.

• Pappan dör i häktet men mamman åtalas senare för mord, narkotikabrott och brott mot griftefriden.

• Hon döms bara för grovt vållande till annans död eftersom hon inte kallat på hjälp när flickan var döende.

Intresset för hovrättsrättegången är stort. När mamman tar plats inför rätten tittar hon inte mot åhörarna utan sitter hela tiden med ryggen mot Melinda Jacobs och de andra åhörarna.

I tingsrätten dömdes mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader. Mammans skuld var, enligt tingsrätten, att hon inte kallade på hjälp när flickan var döende.

Åklagaren var inte nöjd med den milda domen.

I tingsrätten krävde hon att mamman skulle dömas till 14 års fängelse för mord och har överklagat till hovrätten – och i den nya rättegången som börjar på måndagen trycks hårdare på sambandet mellan droger och ”Lilla hjärtats” död.

Melinda Jacobs
Foto: Fredrik Sjöshult

Tingsrätten konstaterade att flickan var drogpåverkad och att det varit ”bidragande till dödsfallet genom påverkan på medvetandegraden och andningen”.

Hennes huvudskador gjorde att hon förlorade medvetandet och till slut inte fick luft.

I hovrätten trycker kammaråklagare Helene Gestrin hårdare på mammans ”garantställning” som i lagens mening innebär att en vårdnadshavare har ”skyldighet att skydda och ha omsorg” om sitt barn.

När hon börjar lägga fram bevisningen i hovrätten visas bilder på ”Lilla hjärtat” på skärmar i rättssalen.

Åklagaren menar i hovrätten att mamman ”genom underlåtenhet att ingripa för att skydda henne från förgiftning” är skyldig.

Och om hon inte döms för mord ska hon då åtminstone dömas för synnerligen grov misshandel till ett betydligt längre fängelsestraff.

En del av den nya bevisningen är en kartläggning av mammans handel på knarkmarknadsplatsen Flugsvamp.

Enligt polisens kartläggning gjorde mamman 27 köp för sammanlagt 103 854 kronor ”Lilla hjärtats” fem sista månader i livet.

På darknetsajten, som liknats vid ett Blocket för droger, betalade mamman med bitcoin.

Tidigare har mamman försökt lägga skulden på pappan, som dog i häktet efter dotterns död. I tingsrätten lyckades det men de påstådda bitcoinköpen på Flugsvamp är ytterligare en omständighet som åklagarsidan vill peka på för att visa på mammans delaktighet.

Mamman i tingsrätten. Inför den nya rättegången har hon bytt försvarare till advokat Emelie Righammar.
Illustration: JOHAN HALLNÄS/TT

I hovrätten pekar också åklagaren på att det handlat om ett utdraget händelseförlopp på en begränsad yta i en lyhörd lägenhet

Mamman vill i hovrätten bli helt frikänd från anklagelserna om dotterns död.

Hon anser inte att hon gjort sig skyldig till grovt vållande till annans död – och om hovrätten ändå kommer fram till det vill hon slippa ett fängelsestraff.

Hon har också valt att kalla flera vittnen som ska berätta om att det var ordning i hemmet.

Det handlar bland annat om en socialsekreterare som ska vittna om att ”Lilla hjärtat” var glad och kramig vid ett hembesök månaderna före hennes död och att föräldrarna då inte var narkotikapåverkade.

Melinda Jacobs var familjehemsmamma åt treåriga ”Lilla hjärtat”. I ”Sofias änglar” berättade hon förra sommaren om känslorna efter att ”Lilla hjärtat” omplacerats till sina biologiska föräldrar.

FLER KRÖNIKOR OM ”LILLA HJÄRTATS” ÖDE