Fredrik Sjöshult

”Lilla hjärtats” mamma borde straffas hårdare för sveket

Expressens Fredrik Sjöshult om domen.
Åttaåriga Yaras vårdnadshavare dömdes för mordet på dottern.
Foto: POLISEN / POLISEN
Tioåriga Bobbys mamma och styvpappa dömdes till tio års fängelse för misshandel och vållande till annans död.
Foto: LEIF JACOBSSON
”Lilla hjärtat”.
Foto: PRIVAT

”Lilla hjärtats” mamma döms för att ha svikit sitt döende barn när hon inte kallade på hjälp.

Straffet är alldeles för lågt men förhoppningsvis blir det ändring på det i hovrätten.

Synen på en förälders ansvar för sitt barn har varit annorlunda i fallen Bobby och Yara – och straffen har då varit mycket hårdare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rättegången om ”Lilla hjärtats” död har handlat om något så självklart som en förälders ansvar för sitt barn. Inom juridiken kallas det för ”garantställning” och innebär att en förälder som sviker sitt barn å det grövsta också ska dömas för det.

• I maj dömdes en pappa i Örebro för vållande till annans död efter att hans barn drunknat. Han hade inte haft koll på barnet trots att det fanns flera pooler och en sjö i närheten. Tingsrätten konstaterade att han hade en garantställning som förälder och ”därmed en särskild plikt att genom handling skydda barnet mot faror”.

• I Uppsala dömdes en mamma som medskyldig till pappans våld mot ett barn eftersom mamman inte skyddat barnet och därmed ”möjliggjort det hänsynslösa beteendet”.

I två andra uppmärksammade fall dömdes också vuxna som svikit barn som de haft ansvar för:

• Tioåriga Bobbys mamma och styvpappa dömdes till tio års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död efter att de lämnat pojken att dö i en snödriva efter att ha utsatts för våld under lång tid.

• Mannen som hade ansvar för den åttaåriga flickan Yara i Karlskrona dömdes för mord till 14 års fängelse eftersom han inte ingrep när kvinnan i familjen misshandlade Yara till döds och inte heller ringde efter ambulans. De var släkt och mannen var Yaras vårdnadshavare.

Mamman och hennes försvarsadvokat under rättegången.
Illustration: JOHAN HALLNÄS/TT / TT NYHETSBYRÅN

I rättegången om ”Lilla hjärtats” död pekade kammaråklagare Anna Lander på fallet Yara när hon krävde att mamman skulle dömas till 14 års fängelse för mord eftersom mamman ”haft en garantställning med skyldighet att skydda och ha omsorg om henne”.

Straffet blir nu bara fängelse i 18 månader för grovt vållande till annans död samt tre extra månader för narkotikabrott.

Mamman klarar sig lindrigt undan på grund av att tingsrätten slår fast att det var pappan som drogade och misshandlade ”Lilla hjärtat” före hennes död. Föräldrarnas förklaring om en ”fallolycka” avfärdas i domen. Mamman var hemma under tiden men Norrköpings tingsrätt tycker ändå inte att hon kan dömas som medskyldig till att flickan misshandlades och förgiftades av droger..

Med tanke på domen mot Yaras vårdnadshavare hoppas jag att hovrätten kommer fram till en annan slutsats i fallet ”Lilla hjärtat”.

Mamman döms bara för att inte ha kallat på hjälp när flickan var döende och straffet för det blir alldeles för kort. En bilförare som kör ihjäl en annan människa ska enligt rättspraxis dömas till tre års fängelse om körningen är grovt vårdslös eller om föraren är rattfull.

Även straffet för dödsvållande i trafiken är för milt men det låga straffet för att grovt vålla sitt barns död blir då också än mer obegripligt.

Fostermamman Melinda Jacobs och ”Lilla hjärtat”.
Foto: PRIVAT

Efter att ha läst hela polisutredningen och lyssnat på rättegången är jag skeptisk till bilden av en kvinna som styrts av en man. Mamman har varit drivande i inköp av olika droger, hon har delat hatet mot myndigheter med mannen och lämnat olika versioner om vad som hände när flickan dog.

Förhoppningsvis lyckas hovrätten se helheten i fallet: Drogerna som fanns i flickans kropp och bidrog till hennes död, myndighetshatet som gjorde att flickan isolerades och versionerna som ändrats efter att mannen hittats död i häktet.

”Lilla hjärtats” fostermamma Melinda Jacobs konstaterar kärnfullt att tingsrättens dom är ytterligare ett svek från rättsväsendet – och jag håller med. Förhoppningsvis kan det rättas till i Göta hovrätt eller Högsta domstolen. Tingsrättsdomen visar att det finns behov av ny rättspraxis.

Mamman döms till 21 månaders fängelse – hör Expressens Anton Gymark rapportera från rätten.

FLER KRÖNIKOR OM ”LILLA HJÄRTATS” ÖDE