Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

”Lilla hjärtats” mamma avskyr samhället – isolerade dottern

Så var första rättegångsdagen för ”Lilla Hjärtats” mamma.
Mamman i rätten på måndagen.
Foto: JOHAN HALLNÄS/TT NYHETSBYRÅN
”Lilla hjärtat”.
Foto: PRIVAT

NORRKÖPING. Mammans hat mot myndigheter är en röd tråd i rättegången om ”Lilla hjärtats” död.

Flickan isolerades och fick inte gå på förskola, sjukvården fick inte undersöka den undernärda flickan och när hon behövde akutvård ringde föräldrarna inte SOS.

De verkar ha varit besatta av att vinna en maktkamp mot socialtjänsten men när de gjorde det så dog flickan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mamman är helt klädd i svart när hon kommer in i rättegångssalen i Norrköpings tingsrätt. Hon har handbojor på sig och de tas bort av häktesvakterna först när hon ska sätta sig ned.

Hon tittar sig omkring på åhörarna men resten av dagen fäster hon blicken i bordet framför sig. Mamman ger ett frånvarande intryck när kammaråklagare Anna Lander visar upp bilder från den lyckliga tiden i dotterns liv när hon var placerad i fosterhem och kallades för ”Lilla hjärtat”.

Mamman anklagas mot sitt nekande för mord efter att flickan drogats och utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Det i kombination med undernäringen gjorde att hon dog, enligt åklagaren.

I andra hand anser åklagaren att mamman ”haft en garantställning med skyldighet att skydda och ha omsorg om henne” och att hon gjort sig skyldig till mord genom att inte stoppa våldet och drogförgiftningen och inte ringa SOS när flickan var skadad.

En polisman som var på plats i bostaden efter att flickan hittats död sammanfattade senare samtalet med mamman där:

”Hon berättar vidare att de tidigare haft kontakt med myndigheter och att de var rädda för att de andra barnen skulle omhändertas om de hade ringt 112 på en gång. Hon berättar att de började livräddningsförsök på (flickan) men att de inte lyckades få liv i henne.”

”Lilla hjärtat” fick inte fortsätta i förskola när hon flyttades till föräldrarna.
Foto: PRIVAT
”Lilla hjärtat” med fostermamman Melinda.
Foto: PRIVAT
”Lilla hjärtat”.
Foto: Privat

Och en polisman sammanfattade kontakten med den nu avlidne pappan, som dog i häktet, efter dotterns död:

”Han fick panik över det som hänt och har inget förtroende för myndigheter och det ledde till att han inte ringde till polisen utan försökte lösa situationen själv. Han uppger att han såg framför sig hur socialtjänsten skulle få rätt angående hans förmåga att kunna ta hand om barnen eller inte.

I polisutredningen är det tydligt hur fixerade föräldrarna varit att vinna en maktkamp mot socialtjänsten.

Det lyckades i april förra året när ”Lilla hjärtat” tvingades flytta hem till föräldrarna efter en dom i kammarrätten i Jönköping – och hur hatet och misstron mot myndigheter, sjukvård och socialtjänst fortsatt.

Mamman, som tack vare att kammarrätten trodde att hon var drogfri, beställde droger och konstaterade att de behövdes eftersom hon hade en ”statlig jävla matrixkontroll på sig”. Det visar meddelande som hittats i hennes mobil och i ett annat meddelande skriver pappan ”jävla råttsamhälle”.

I ett meddelande till en vän som hittats i mammans mobil skriver hon om sitt hat mot det svenska samhället:

”Jag har blivit så jävla mentalt våldtagen av myndigheterna i över tre år. Det här landet är en falsk välfärdsfasad, riktigt jävla otäckt.”

Den mordåtalade mamman under rättegången.
Illustration: JOHAN HALLNÄS/TT NYHETSBYRÅN

”Lilla hjärtat” fick inte fortsätta i förskola när hon flyttades till föräldrarna och föräldrarna undvek kontakt med barnavården. När flickan dog var hon kraftigt undernärd – något som skulle upptäckts på en förskola eller inom sjukvården.

I julas fick socialtjänsten in en orosanmälan om att flickan var ”mager, tunnhårig och apatisk och att pappan höll familjen inlåst”.

Men när socialtjänsten kom till bostaden med polis släpptes de inte in av pappan och han ”upprepade gång på gång att han ständigt utsattes för rättsövergrepp, att myndigheterna var ute efter honom och att han inte gick utanför dörren av den anledningen”, enligt en polisrapport.

Dagen efter kom socialtjänsten tillbaka och släpptes in och några dagar före flickans död avslutades utredningen utan åtgärd.

Föräldrarnas samhällshat spelar en central roll under de tio månader som ”Lilla hjärtat” isolerades under hennes sista tio månader i livet och i ett polisförhör säger en socialsekreterare något som jag tycker är talande för det som hänt:

Det handlade om en vilja att ”ha rätt mot myndigheten och på så sätt få hem sin flicka”.

I januari hittades flickan som nu kallas ”Lilla Hjärtat” död i föräldrarnas hem i Norrköping.