Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

”Lilla hjärtat” låg död i hemmet i flera dagar

Den treåriga flickan, känd som ”Lilla hjärtat”, hittades död i Norrköping.
Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT

Socialtjänstens nya utredning efter att den treåriga flickan – känd som ”Lilla hjärtat” – hittades död i Norrköping avslöjar nya skrämmande fakta om flickans sista tid efter att hon tvingats flytta hem till sina biologiska föräldrar.

Efter vinsten i kammarrätten fortsatte de att missbruka droger och isolerade flickan – trots att flera hembesök från socialtjänsten avbokades av föräldrarna.

Enligt utredningen lät föräldrarna flickan ligga död i hemmet i flera dagar innan hon hittades av polis.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I slutet av januari hittades den treåriga flickan död hemma hos sina biologiska föräldrar i Norrköping. Föräldrarna häktades mot sitt nekande för grovt vållande till annans död men pappan har senare hittats död i sin cell i häktet.

Veckan efter att flickan hittades död uppmärksammade jag kammarrättens beslut som tvingade flickan att lämna ett tryggt familjehem för att flytta hem till sina biologiska föräldrar. De hade tidigare ansetts vara farliga för henne. Även Dagens Nyheter har uppmärksammat fallet med den lilla flickan som fick hemliga personuppgifter när hon föddes och fick namnet ”Lilla hjärtat”.

Den lilla flickans fostermamma Melinda Jacobs har nu satt fokus på det orimliga beslutet som inte tog hänsyn till barnets bästa.

Hennes modiga och starka berättelse har väckt reaktioner.

– Jag är helt slut nu, men det var det här jag ville uppnå. Nu kan inte politikerna backa. Nu kommer det bli en förändring, säger Melinda Jacobs i dag.

”Lilla hjärtat” tvingades efter domen i kammarrätten att flytta hem till sina biologiska föräldrar i april förra året. Socialtjänstens fortsatta utredning av familjen, som sammanställts efter att flickan hittades död, visar att hon levt isolerad och utsatt och att föräldrarna fortsatt missbruka droger.

Socialtjänsten i Norrköping avslöjar att ett hembesök med föräldrarna var planerat till dagen före flickan hittades död av polis. Bakgrunden var oron för att flickan var i en utsatt situation.

Melinda Jacobs och ”Lilla hjärtat”.
Foto: PRIVAT

Men hennes pappa avbokade mötet och hävdade att han var sjuk. Enligt socialtjänstens uppgifter var flickan då redan död – hon ska ha dött i bostaden ”några dagar innan hon hittades av polisen”, enligt socialtjänsten.

Psykisk ohälsa och missbruk var två skäl till att ”Lilla hjärtat” placerades i ett familjehem efter att hon föddes och hennes föräldrar vägrade att lämna drogtester för att bevisa att de slutat missbruka. Kammarrätten trodde ändå att de slutat missbruka och det var ett skäl till att flickan inte längre behövde skyddas från sina biologiska föräldrar.

Det visar sig nu var fel.

Föräldrarna har ”systematiskt vägrat att lämna urinprover för att påvisa drogfrihet”, enligt socialtjänsten. När de greps av polis efter att flickan hittats död var de påverkade av ”ett flertal droger”, enligt socialtjänsten.

Flera orosanmälningar har kommit in till socialtjänsten efter att ”Lilla hjärtat” tvingades flytta hem i april. En anmälan handlade om att mamman ”vinglat och upplevts som väldigt påverkad när hon varit ute”.

Melinda Jacobs med ”Lilla hjärtat” i familjehemmet.
Foto: PRIVAT

Flickans fostermamma Melinda Jacobs gjorde en orosanmälan på juldagen men socialtjänsten släpptes inte in i hemmet. Socialtjänsten återvände till bostaden på annandagen i sällskap av polis och ”situationen upplevdes då inte som den beskrivits i orosanmälningar”, står det i den nya utredningen.

Efter det ställde pappan in ytterligare ett hembesök.

Även personal på barnavårdscentralen, BVC, har varit oroliga för den treåriga flickan efter att hon flyttade hem till sina biologiska föräldrar. Pappan har beskrivits som ”trötts, svettig och blek” och flickan ska ha varit ”understimulerad”.

Pappan ska också ha blivit upprörd när BVC-personalen frågat om hon inte borde gå på förskola.

Men barnsjukvården konstaterade också att ”föräldrarna uppges ha ställt relevanta frågor, lyssnat på svaren och i stort uppfattats som engagerade i barnens uppfostran”.

De nya uppgifterna om flickans isolering, missbruk i hemmet och ”Lilla hjärtats” utsatta situation bekräftar de farhågor som fanns men som samhället misslyckades med att hantera.

När jag berättar för Melinda Jacobs om det nya som kommit fram i socialtjänstens utredning möts jag av en blandning av sorg och uppgivenhet.

– Jag är inte förvånad över det som nu kommit fram. Jag var rädd för det här och har larmat om det, säger Melinda Jacobs.

Tyvärr visade det sig att samhällets skyddsnät var för ihåligt. Ett litet hjärta fångades inte upp utan föll rakt ned i mörkret. Det får inte hända igen.