Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Lärarstudentens dubbelgångare mördad strax efter ”felskjutningen”

Lärarstudenten Shayan, 22, mördades av misstag och det borde få alla cyniker som kallar skjutningar för ”självsanering” att tänka efter.

Tre veckor efter mordet på Shayan mördades hans dubbelgångare – och det läggs nu fram som bevis för att mordet på Shayan var en ”felskjutning”.

Den misstänkte mördaren är en känd gängtorped som var villkorligt frigiven när Shayan sköts ihjäl.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Cyniska röster som talar om skjutningar som ”självsanering” borde ta del av lärarstudenten Shayans öde. Han sköts i ryggen från nära håll när han lämnade en restaurang i Segeltorp i södra Stockholm efter en trevlig kväll med sin kusin Dia. Han träffades av tolv skott.

Kusinen ska vittna i rättegången om att Shayan, efter att ha blivit skjuten, var helt oförstående. I bevisningen mot den misstänkte mördaren trycker också åklagaren på att Shayan kollats i alla polisregister och att det ”absolut inte fanns något på honom”.

Det var en ”felskjutning”, enligt åklagaren, och det borde även de värsta cynikerna ta intryck av.

Shayan mördades med all sannolikhet eftersom han var lik en känd kriminell och det var mörkt på platsen. I bevisningen mot den misstänkte mördaren finns också uppgifter om att flera av hans allierade fanns på krogen under mordkvällen.

Shayan, hans mamma Paiker och kusinen Dia (till höger).

Shayans dubbelgångare och en annan man sköts ihjäl i en bil i Hallonbergen tre veckor senare.

Dagen efter dubbelmordet fick Shayans kusin Dia ett meddelande på Facebook om att en av de döda i Hallonbergen var den man som skulle skjutits i stället för Shayan i Segeltorp.

Tillsammans ger det en bild av att Shayan sköts av misstag i en gängkonflikt i trakterna av Skärholmen, Vårby gård och Norsborg. Våldsvågen började med mordet på en lovande boxare i Vårby gård i januari 2017 och har fortsatt med flera mord.

En av de som körde boxaren till sjukhus efter den första skjutningen i konflikten var mannen som nu åtalas för mordet på Shayan – och en av de mördade i bilen i Hallonbergen var den som i gängvärlden pekats ut som skyldig till mordet på boxaren.

Shayans misstänkte mördare pekas ut som torped i ett kriminellt nätverk i Vårby gård.

Den misstänkte mördaren har flera gånger tidigare fångats på bild av övervakningskameror i samband med andra våldsdåd.

Han var villkorligt frigiven sedan två månader tillbaka, från ett straff för ett annat grovt våldsbrott. I rättegången backade den sönderslagna mannen från utpekandet i polisförhör men torpeden dömdes ändå.

Några år tidigare var han misstänkt för en knivattack. Den gången friades han efter att offret tagit tillbaka utpekandet.

I gängens egen rättsskipning ska torpeden nu ha tagit på sig rollen som bödel, men begått ett stort misstag när Shayan sköts. Det är inte första gången det händer – under de senaste åren har flera personer mördats trots att de inte varit inblandade i konflikterna som varit motiv till skjutningarna.

Stockholmspolisen har granskat 60 skjutningar med manliga dödsoffer i kriminella miljöer sedan 2011:

• I tio procent av fallen saknas en förklaring till skjutningen. Interna gängkonflikter misstänks ligga bakom 23 procent av fallen och externa konflikter antas vara förklaringen i 67 procent av fallen.

• 85 procent av skjutningarna inträffade utomhus.

I Stockholm varnar nu polisen för en ny våg av skjutningar när ”fem till tio centrala spelare” i gängkonflikterna släpps från fängelsestraff under hösten.

Hittills i år har nio män dött i skjutningar i Stockholmsregionen – det är nästan lika många som under hela förra året då elva personer sköts ihjäl, rapporterar Sveriges radio. Totalt har 18 personer skjutits ihjäl i hela Sverige i år.

De öppna såren i gängkriget som krävde Shayans liv i en felskjutning, konflikterna runt Rinkeby och flera friande domar efter uppgörelser i Östberga och Bredäng gör att jag delar polisens oro.