Fredrik Sjöshult

Läget rött – flytta Rimfrost från Malmö till Stockholm

Dubbla explosioner inträffade i flerfamiljshus i Husby under natten mot tisdag.
MORDET I KUNGENS KURVA. Polis på plats efter våldsdådet på bensinstationen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
EXPLOSIONEN I KISTA. Stor förödelse i en av lägenheterna efter smällen.
Foto: Läsarbild

”Jävligt rött läge!”

Så beskrivs situationen i Stockholms värsta gängkrig just nu.

Efter flera dödsskjutningar och bombdåd de senaste dagarna måste polisens ”Operation Rimfrost” nu direkt flyttas från Malmö till Stockholm.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I november startade polisen den nationella specialkommenderingen Rimfrost för att slå tillbaka mot organiserad brottslighet. Det var ett svar på flera sprängdåd och skjutningar som mordet på läkaren Karolin Hakim i Malmö, och ett direkt svar på att 15-åriga Jaffar mördades på Möllevångstorget.

Tanken från början var att stora polisresurser från hela landet skulle koncentreras till Malmö för att slå tillbaka hårt och snabbt. Det gick dock trögt att få ner poliser till Malmö av olika orsaker och antalet poliser drogs ned efterhand.

Men tanken var god och Rimfrost har efterhand gett resultat.

Konflikterna har kylts ned i Malmö att döma av antalet skjutningar och bombdåd de senaste veckorna, den öppna narkotikahandeln på Möllevångstorget ska ha försvunnit och flera gängkriminella valde före jul att lämna staden.

Operation Rimfrosts förstärkning i region syd – exakt hur många poliser det handlar om vill inte polisen svara på – har gjort att 451 personer frihetsberövats under de två första månaderna, hundratals kroppsvisitationer har utförts och poliserna har gjort ett hundratal husrannsakningar.

Flera misstänkta narkotikalangare och bombmän har häktats men ett lika viktigt syfte med Rimfrost har varit att sända ut en signal till gängkriminella att risken för ett gripande och långt fängelsestraff är stor för den som beväpnar sig.

Operation Rimfrost är en nationell poliskommendering som ska flyttas till den plats där problemen är störst för tillfället. I de olika polisregionerna finns också lokala Rimfrost-insatser som ska koncentrera sig på att slå tillbaka mot de 30 värsta gängkriminella på respektive regions fokuslista.

Läget i Stockholm är nu så akut att den nationella Rimfrost-kommenderingen, som även innehåller flyttade Stockholmspoliser, måste flyttas. I Malmö får den lokala Rimfrost-styrkan fortsätta arbetet med fokuslistan. 

Tröghet eller byråkrati inom polisen får inte lägga hinder i vägen för en snabb flytt av den nationella kommenderingen.

Redan inför helgen varnade Stockholmspolisens underrättelseavdelning för ”jävligt rött läge”. Risken för nya konfrontationer i gängkriget i Järvaområdet, med orter som Rinkeby, Tensta Kista och Husby, bedömdes vara stor.

Under natten exploderade två bomber i Husby och Kista med några minuters mellanrum. Enligt Aftonbladet finns det kopplingar mellan nattens sprängdåd och den stora bomben på Östermalm i Stockholm förra veckan.

Polisen utreder om explosionerna i Husby och Kista har samband med sprängingen på Östermalm.
EXPLOSIONEN I HUSBY. Stora skador syns på fasaden på flerfamiljshuset.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
EXPLOSIONEN I KISTA. Här syns skador på flerfamiljshuset.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
SPRÄNGDÅDET PÅ ÖSTERMALM. Stora skador på platsen efter den kraftiga explosionen.
Foto: Fredrik Sjöshult
MORDET I KUNGENS KURVA. En man sköts till dötts vid en bensinmack i Kungens kurva i lördags. En kvinna skadades.
Foto: Alex Ljungdahl / Alex Ljungdahl
MORDET I JORDBRO. På fredagen blir en man skjuten och på lördagen meddelar polisen att han avlidit av sina skador.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Under helgen inträffade också två dödsskjutningar i södra Stockholm, först i Jordbro och senare på en bensinmack i Kungens kurva. Skjutningen i Kungens kurva ser ut att bottna i en långvarig gängkonflikt och efter mordet i Jordbro finns uppgifter om att motivet handlar om en skuld efter kriminella affärer.

I Stockholm finns en fokuslista med ett 30-tal gängkriminella som är ledande inom olika kriminella nätverk och bedöms vara aktiva just nu.

På listan finns flera män som på goda grunder kan misstänkas ha kopplingar till de senaste dagarnas våldsdåd. Operation Rimfrosts nationella kommendering måste nu användas för att punktbevaka gängledarna på listan:

När de lämnar sina bostäder ska de vara bevakade och finns det brottsmisstankar ska polisen avlyssna deras kommunikation.

Åker gängledarna i en bil ska den stoppas för kontroll och uppstår misstankar om vapen- eller narkotikabrott ska polisen ingripa direkt med kraft – och Rimfrosts utredare ska snabbt leverera underlag till åklagare och domstol.

Offensiv spaning och ökad närvaro av Rimfrostpoliser ska få gängledarna, och de som finns i deras närhet, att förstå att risken för att åka dit har ökat till den grad att de avstår fortsatt brottslighet.

Skjutningar och bombdåd måste utredas snabbt och skyldiga ska gripas för att sätta stopp för våldsspiralerna.

Och så vidare.

Läget är akut och olika beslut om ”särskilda händelser” och ”nationella kommenderingar” måste nu omsättas i praktisk handling som sätter stopp för våldsdåden.

TV: ”Ett kriscentrum har upprättats för boende” 

Max Marklund rapporterar från platsen för explosionerna