Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Låg bakom mordkomplotten – avslöjades av FBI-chattarna

Kammaråklagare Lisa Dos Santos om domarna i mordet på Årstabron.
Haleem, Kamrani och Williams.
Kamrani och Williams timmarna före mordet.
Foto: Polisen
Bild på Haleem från hans mobil.
Foto: Polisen

En chatt om ”en fet plan”, löfte om en ”fet belöning” och en rapport efter mordet om att ”nu svensk e borta”.

Tack vare FBI-chattarna blir det livstidsdomar för mordkomplotten på Årstabron.

Det här är bakgrunden till de hårdast tänkbara straffen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverige kan skicka ett stort tack till FBI för att mordkomplotten på Årstabron har avslöjats och nu resulterats i hårdast tänkbara straff för de tre skyldiga.

Efter att svensk polis och åklagare fick tillgång till kommunikationen i FBI:s chattverktyg Anom, som använts före och efter mordet, kunde hela kedjan från beställare, lockfågel och mördare avslöjas.

Tingsrätten skriver i livstidsdomen:

”Anom-materialet är tydligt och att det entydigt talar för att det var Abdul Haleem som gav uppdraget att utföra gärningen och att han också hade en stor roll i planeringen, koordineringen och betalningen.”

Att mordbeställaren döms är unikt. Ofta finns det väl grundade misstankar om att en anstiftare finns i bakgrunden vid gängmord men det brukar vara svårt att bevisa.

Tack vare Anom-chattarna kunde hela mordkomplotten på Årstabron avslöjas.

Enligt tingsrätten fanns det ”en tydlig röd tråd och kontext” i chattarna.

FAKTA – Domarna efter mordet på Årstabron

I september 2020 sköts en man som länge tillhört ledarskikten i kriminella nätverk i södra Stockholm ihjäl på Årstabron i Stockholm.

Abdul Ghaffar Haleem döms till livstids fängelse för anstiftan till mord. Han har enligt tingsrätten beställt mordet och betalt för det. Han var tidigare vän med mordoffret men hade hamnat i konflikt med honom.

Toj Kamrani döms också till livstids fängelse. Han lockade mordoffret till Årstabron och var med när han sköts ihjäl, enligt domen. Offret och Kamrani har beskrivits som bästa vänner.

Kevin Williams döms till 14 års fängelse. Han får ungdomsrabatt eftersom han var 20 år vid mordet. Enligt domen var han på bron vid mordet.

Samtliga nekar till mordet.

Några exempel på de avslöjande chattarna:

Före mordet skriver den utpekade torpeden Kevin Williams att ”vi har fet plan” till Abdul Haleem. Han skriver också om ”T” som ska hjälpa till att locka fram sin vän som de vill mörda, och som i chattarna kallas ”svensken”.

Haleem skriver också före mordet: 

”Vi ska öppna hans dörr gå in med Kalllar jag är så arg just nu..

”Ska belöna er riktigt bra”

Timmarna efter mordet skriver Williams till Haleem

”Nu svensk e borta”

Haleem skriver att Williams ska få ”minst 350 lax” och:

”Du är bäst min älskade bror” 

Chattbevisen från FBI hade ensamt inte räckt för fällande dom.

Polis och åklagare har lagt pussel för att bevisa att det varit Abdul Ghaffar Haleem och Kevin Williams som är personerna bakom chattarna – och utrett Toj Kamranis koppling till kommunikationen.

I polisutredningen finns också bilder från övervakningskameror som visar hur mördarna rörde sig på Södermalm när offret lurades i fällan och vittnesmål från bron.

Efter att ha lagt samman bevisen drar tingsrätten slutsatsen att Williams och Kamrani var på plats vid mordet – och att det mesta talar för att Williams avlossade de dödande skotten med Kamrani vid sin sida.

Tingsrätten konstaterar att det var Kamrani som gjorde offret ”tillgängligt” för mordet och att det inte varit möjligt att genomföra utan hans inblandning.

Enligt livstidsdomen var Haleem drivande bakom mordet. Han beställde, planerade och betalade för det – och hade en ”överordnad position” i mordkomplotten.

Mordbeställaren Haleem, torpeden Williams och lockfågeln Kamrani.
Foto: Polisen

Försvarsadvokaterna har protesterat mot Anombevisningen. Precis som i rättegångar med Encrochatbevisning kräver advokater i Anomrättegångar nu att bevisningen ska underkännas.

Detta efter att kriminella avlyssnats i encrochattar och lurats i Anomfällan – utan att beslut om insatserna fattats i Sverige.

Det avfärdas gång på gång eftersom fri bevisprövning gäller i svenska domstolar.

Om det inte går att ifrågasätta att chattarna verkligen har ägt rum kan de användas som bevis.

I rättegången om mordet på Årstabron krävde försvarsadvokaterna att det skulle bli lägre straff med tanke på hur bevisningen kommit till utan svenskt tillstånd och att det det var en överträdelse av svensk lag och Europakonventionen – och det håller tingsrätten med om.

Men eftersom det handlar om ett så grovt brott som med god marginal ska straffas med livstids fängelse blir det ingen rabatt för de dömda.

Livstidsstraffet motiveras med att mordet planerats under lång tid och att mordoffret lurades till platsen av en god vän, att det handlade om ett brott i en ”nätverkskriminell kontext” och att mordet hade ”karaktär av en avrättning”.

Offret sköts först men lyckades fly på bron innan han till sluts sköts ihjäl med skott i huvud och kropp och enligt domen måste han därför ha ”hunnit känna dödsångest”.

Förslagenhet, ett mordoffers dödsångest och mord i gängmiljö är omständigheter som gör att straffet ska bli högre än 16 års fängelse som är normalstraffet för mord.

Kevin Williams klarade sig undan med 14 års fängelse eftersom han var 20 år vid mordet. Om han varit ett år äldre hade straffet blivit livstids fängelse.


”Det här var hårdast möjliga straff”

27-åring lurades in i dödsfälla – tre döms.