Fredrik Sjöshult

Kvinnans grymma öde får inte bli plakatpolitik för dagen

Expressens kriminalkrönikör om att polisen beslagtagit ett misstänkt mordvapen.
En 31-årig kvinna sköts ihjäl på öppen gata i Ribersborg i Malmö på måndagsförmiddagen.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Kvinnan och det lilla barnet som lämnades på asfalten i Malmö får inte bara bli plakatpolitik för dagen.

Nu krävs en kriskommission som tar fram konkreta förslag som stoppar mördandet.

Och låt inte den mördade läkarens öde bortförklaras av mannens kriminella bakgrund.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En ung kvinna med ett stetoskop runt halsen som tittar med fast blick in i kameran. Läkarkarriären hade precis startat efter flera års studier och hon presenterade ett stolt cv på nätet med den förtroendeingivande bilden.

På nästa bild från Instagram firar hon det blivande barnet med sin man. Det är ”babyshower” och de spexar framför kameran.

Nästa bild kommer från vittnen på Ribersborg i Malmö på måndagsförmiddagen och beskriver hur hon ligger ned på marken efter att ha blivit skjuten. Bredvid henne ligger det lilla barnet.

Det är så oerhört grymt.

Och det borde vara en tankeställare för alla som blundat för skjutningar, alla de förbannade cyniker som efter varje krönika om en skjutning fyller min mejlbox med vedervärdiga påståenden om ”självsanering”.

Tyvärr har de mörkermänniskorna redan vaknat till liv eftersom kvinnans man, pappan till barnet, har en kriminell bakgrund och av de två teorier som hittills lyfts fram efter mordet ser det ut som den mest troliga motivbilden.

Mannen har ett långt kriminalregister och dömdes till åtta års fängelse för ett av Danmarks största rån. Han hade en central roll i den svenska rånarligan som låg bakom rånet som i efterhand har beskrivits som ”en militär operation” som genomfördes på ett ”kompetent, hänsynslöst och våldsamt sätt”.

Han avtjänade straffet i Sverige och placerades under en tid på säkerhetsavdelningen Fenix på Hall eftersom han hade kopplingar både till utländsk brottslighet och ett kriminellt nätverk.

Tidigare har han också varit misstänkt men friats för en uppmärksammad skjutning mot en nattklubb i Malmö.

Efter råndomen har han varit på fri fot i fyra år och bara dömts till böter vid ett tillfälle för ringa narkotikabrott och rattfylleri. På ytan ser det ut som han börjat ett nytt liv med den nu mördade läkaren – en ostraffad och framgångsrik kvinna.

Men i hans bakgrund finns självklart en rad tänkbara motiv. Det kan aldrig ursäkta brottet och att en ung kvinna som rycks bort mitt i livet med barnet på sin arm.

Det kan också finnas andra förklaringar till mordet. Ett motiv som bottnar i att kvinnan förhördes i en mordutredning där hovrättsdomen meddelades under måndagen är jag mer tveksam till. Det handlar om ett kort förhör om vad som hände när hon vårdade en av de skjutna på sjukhus.

Hennes roll i mordutredningen var ytterst perifer och det hon berättade var inte på något sätt besvärande för de inblandade. Hon kallades inte heller som vittne under rättegångarna i tingsrätt och hovrätt.

Justitieminister Morgan Johansson, statsminister Stefan Löfven och oppositionsledaren Ulf Kristersson har nu snabbt gjort politik av mordet. Det är bra att det finns en bred politisk vilja att göra något åt skjutningarna i stort.

Visitationszoner kan säkert hjälpa i en del områden men hade inte varit aktuellt på lugna Ribersborg, de skärpta vapenlagarna har varit ett steg i rätt riktning och polisen behöver fler verktyg för att övervaka och avslöja kriminella.

Men framför allt behövs fler anställda inom polisen snabbt. Det går inte att vänta på att polisutbildningarna ska bli klara.

I Växjö sköter pensionerade poliser som lockats tillbaka bevakningen av flygplatsen. I Stockholm förstärker erfarna pensionärer utredningar om grova brott. Över hela landet har försök gjorts att locka tillbaka poliser som slutat på senare år.

Utmärkta exempel – det finns fler – på hur polisen snabbt kan förstärkas.

Det finns fler vägar att gå: Privata säkerhetsbolag kan hyras in för att avlasta polisen med en del arbetsuppgifter och civila utredare med spetskompetens inom IT, ekonomi och övervakning kan förstärka utredningsarbetet för att frigöra polisresurser.

Fler polispatruller sätter tryck på de kriminella – piskar ut ormarna ur gräset - och ökar chansen att nästa mördare stoppas med sitt vapen och döms med de hårdare vapenlagarna.

För att lyckas krävs att Johansson, Löfven och Kristersson plockar ned plakaten.

Tillsätt en kriskommission direkt som tar fram förslag med hjälp av olika aktörer inom rättsvårdande myndigheter som har bred politisk förankring. Gå från ord till handling.

Ta fram pengarna som krävs för att polisen ska få avlastning av privata säkerhetsbolag, betala konkurrenskraftiga löner och ge pensionärerna som återvänder till polisen en extra morot.

Kvinnan och det lilla barnet som lämnades kvar på asfalten i Malmö får inte bara bli plakatpolitik för dagen – nu måste politikerna ta ansvar och agera.

Dra lärdomar av skjutningar oavsett om de inträffat i Malmö, Rinkeby eller Borlänge och enas om en politik som snabbt slår tillbaka mot de kriminella.

Kvinnan hade ett barn i famnen när hon sköts ihjäl.