Fredrik Sjöshult

Kvinnan drömde om bättre liv – mördades i isolerade tillvaron

Polisens ingripande i Fisksätra i december.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Annika Strandhäll.
Foto: OLLE SPORRONG
Tweeten från Annika Strandhäll.

Hon levde ett isolerat liv i Sverige.

Han var en framgångsrik grönsakshandlare.

Nu misstänks mannen ha hedersmördat kvinnan.

Hennes grymma öde är ännu ett exempel på kvinnors utsatta situation och måste hamna i fokus av debatten om hur mäns våld ska stoppas.

Samtidigt finns det skäl att vara försiktig med Annika Strandhälls uppgifter om en ny våg av kvinnomord.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den 36-åriga kvinnan hittades ihjälskjuten i Fisksätra i början av december.

Hon kom till Sverige med drömmar om ett bättre liv och fick stanna här tack vare att hon gifte sig med mannen som nu misstänks ha mördat henne.

Han var en framgångsrik företagare inom frukt och grönt och under de senaste åren har han drivit ett företag som omsatt miljonbelopp.

På somrarna har han haft ett tiotal anställda som sålt frukter och grönsaker på olika platser i Stockholm och under vintrarna har han haft butiker i stora gallerior.

Han berättar själv om sitt till synes välordnade liv i en personutredning som gjorts under tiden han suttit häktad för mordet på hustrun.

Efter att hon kom till Sverige fick paret tre barn.

Kvinnans liv beskrivs som isolerat av kammaråklagare Charlotte Löf som nu åtalar mannen för mord. Under utredningen har hon fått en bild av en kvinna som inte alls levde samma sociala liv som mannen.

Den mördade kvinnan blev kvar hemma och blev aldrig en del av det svenska samhället.

Strax före kvinnans död hade familjens gemensamma hus sålts. De bodde tillfälligt hos en släkting och enligt mannen hade de planer på att flytta till ett nytt hus.

Enligt åklagaren var motivet till mordet hedersrelaterat men hon vill inte utveckla närmare varför mannen skulle känt sig tvungen att mörda kvinnan för att upprätta familjens heder. Det ska bli tydligare under den kommande rättegången, menar åklagaren.

Mannen är tidigare ostraffad och han nekar nu till mordanklagelserna men medger att han avlossade det dödande skottet av misstag. Vapnet skaffade mannen, som varit aktiv i en skytteklubb, strax före hustruns död.

I en rad reportage uppmärksammade jag mäns våld mot kvinnor i mitten av april.

Samtidigt mördades fem kvinnor på olika platser i Sverige och det gjorde att diskussionen om hur mäns våld mot kvinnor ska stoppas hamnade överst på dagordningen.

Fisksätrakvinnans grymma död påminner särskilt om det isolerade liv som invandrarkvinnor riskerar att fastna i när de kommer hit och gifter sig med en man.

Det handlar om en särskilt utsatt grupp som ofta hamnar i skymundan.

Samtidigt gäller det att hålla huvudet kallt i debatten.

Annika Strandhäll, före detta socialminister och nu jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, twittrade på måndagen:

”VART ÄR DE UPPRÖRDA?

5 MISSTÄNKTA KVINNOMORD IGEN DE SENASTE TRE VECKORNA! 

Morden på kvinnor har åter gått in i radioskugga. Så mycket annat är klickvänligare och häftigare att skildra.”

Hennes utspel har fått stor spridning i sociala medier och blev också starten för ”Kvinnofridsupproret” i regi av S tankesmedja Tiden.

Strandhälls uppgift om fem kvinnomord som vi journalister blundat för på grund av klickjakt reagerade jag starkt på. Om det varit hela sanningen hade vi förtjänat kritik och missat berättelser som hade berört Sverige.

Samtidigt vet jag av erfarenhet att polisens tröskel för att inleda en mordutredning efter ett dödsfall är låg och att det ofta slutar med att misstankarna läggs ned efter ett tag.

Därför har jag ägnat dagen åt att granska rubrikerna som Annika Strandhäll hänvisar till.

8/5: Kvinna död – man anhållen för mord i Helsingborg

Mordmisstankarna är svaga och personen som först greps har släppts. Åklagaren Kristina Wedelsbäck väntar nu på en slutrapport från rättsmedicin innan beslut kommer fattas om förundersökningen ska läggas ned.

10/5: Kvinna död – misstänkt mord i Staffanstorp 

Enligt kommissarie Cecilia Kjaersgaard finns det inget som talar för att ett brott ligger bakom kvinnans dödsfall. Hon har fått en första rapport från rättsmedicin men inväntar den slutliga obduktionsrapporten innan beslut fattas om att mordutredningen ska omrubriceras till en dödsfallsutredning utan misstanke om brott.

17/5: Två anhöriga anhållna efter mord på kvinna i Kortedala 

En 33-årig man är nu häktad som misstänkt för mord på den 71-åriga kvinnan. De bodde i samma lägenhet men hade inte någon relation.

19/5: Kvinna hittad avliden i lägenhet i Södertälje – misstänkt mord 

En misstänkt man har släppts på fri fot och enligt åklagaren Anton Tunving beror det på att misstanken om att ett mord har begåtts är låg. Han väntar nu på den slutliga obduktionsrapporten innan beslut tas om förundersökningen ska läggas ned.

23/5: Kvinna hittad död – utreds som mord i Trollhättan 

Brottsmisstanken är nedlagd och kvinnans död utreds nu som ett dödsfall, enligt Fredrik Brax som är chef för polisens utredning av grova brott i Trollhättan.

Slutsatsen av granskningen av Strandhälls fem fall är således att det inte finns någon bekräftad mordvåg likt den bild som nu sprids.

Det innebär inte att vi ska blunda för problemen med mäns våld mot kvinnor.

Och inte glömma bort den isolerade kvinnan i Fisksätra.


Mer om kvinnomorden