Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Kvinnan berättar: Verkligheten bakom sexhandeln i Stockholm

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hon kände sig tvingad att sälja sex i Sverige för att kunna skicka hem pengar till sina föräldrar.

Kvinnans berättelse – som nu är offentlig sedan våldtäktsutredningen mot Paolo Roberto lagts ned – är en typisk ögonblicksbild av verkligheten bakom de glättiga annonsbilderna på sexhandelssajterna. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kvinnan hade varit i Sverige i två månader den aktuella dagen i maj och i ett polisförhör på kvällen gjorde hon ingen hemlighet av att hon varit tvungen att sälja sex i flera olika länder av ekonomiska skäl.

Problemen började efter att hon skiljt sig från sin man.

Hon har inga barn att försörja men hennes föräldrar hade det svårt ekonomiskt efter att pappan pensionerats och mamman inte haft möjlighet att jobba på grund av corona. Hon skickade hem pengar till föräldrarna för att de skulle klara sig.

I Sverige sålde hon sex med hjälp av glättiga annonser på två sexhandelssajter. Själv tyckte hon att det var ”dåligt med kunder” i Sverige, bara en till två män om dagen kom till bordellen på Grevgatan.

I samma trapphus sålde flera olika rumänska kvinnor sex i två andra lägenheter.

Själv lämnade hon knappt lägenheten under månaderna i Sverige. 

Det var Simon Häggström, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på polisens nationella operativa avdelning, som förhörde kvinnan. Han har lång erfarenhet av jakten på sexköpare och hallickar.

I stort tycker han att kvinnans berättelse är representativ för andra utsatta kvinnor som han träffat.

Det handlar ofta om en ”försörjningsbörda” som gör att de ”blir lätta offer för människohandlare”.

I polisförhöret frågade Häggström också kvinnan om hon hade prostituerat sig om hon haft ”ett vanligt jobb med en vettig lön” och då svarar hon ”självklart inte” och lägger till att ”omständigheterna i livet tvingar henne att göra detta”.

Polisen har inte lyckats få tag på kvinnan efter det första förhöret.

Simon Häggström har inte själv varit aktiv i sökandet men han säger nu att han inte är förvånad över att hon varit svår att få tag på eftersom rumänska kvinnor i sexhandeln ”förs från land till land”.

De flyttas runt eftersom sexköpare ständigt efterfrågar nya kvinnor, enligt hans erfarenhet.

Senare har misstankar om grovt koppleri väckts och fyra män anklagas nu för att ha varit hallickar på Grevgatan.

Det handlar bland annat om att de ska ha hjälpt kvinnorna att sälja sex och själva tjänat pengar på det. Den utredningen pågår.

Se också:

Prostitution i Sverige: ”Är ju organiserad brottslighet”.