Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Kristi Bruds skräckvälde spelar huvudrollen igen

Rättegången mot tre pastorer i Knutbyförsamlingen startade under tisdagen.
Åsa Waldau lämnar rättegångssalen i Uppsala tingsrätt.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur kan det komma sig att Kristi Brud är tillbaka i Uppsala tingsrätt?

Varför lämnade Åsa Waldau inte sekten och den sjuka lära som tog hennes systers liv?

I den andra Knutbyrättegången spelar hennes skräckvälde i rollen som Kristi Brud huvudrollen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var Åsa Waldaus syster Alexandra som mördades i Knutbydramat 2004. Knutbypastorn Helge Fossmo gav familjens barnflicka uppdraget att mörda den unga kvinnan som var hans hustru och Åsa Waldaus syster.

I den rättegången var hon målsägande men också en huvudperson eftersom vanföreställningen om Kristi Brud i Knutby redan då spelade en stor roll.

Efter det hade man kanske trott att hon skulle lämna Knutby och rollen som Kristi Brud. Men icke. Hon beklagade sig och hävdade att det var Helge Fossmos påhitt men gjorde samtidigt karriär som C-kändis i rollen.

Inför den nu aktuella rättegången har hon på nytt dragit en gråtvals om att allt är Fossmos fel men hon vill inte prata om våldsanklagelserna – brott som ska ha begåtts drygt tio år efter att Fossmo fängslats och lämnat Knutby.

Polisutredningen är ingen vacker läsning. Det handlar om sektvåld i Kristi Bruds namn. Waldau medger själv att hon slagit församlingsmedlemmar som varit lägre i rang med öppen hand men förnekar de värsta anklagelserna. Hon säger också att kulturen i Knutbyförsamlingen varit osund.

Vanföreställningen Kristi Brud har levt vidare efter mordet på systern och efter att Fossmo lämnat församlingen och i förhören med Waldau blir det uppenbart varför: Hon svamlar om det hon själv kallar för B-kändisskap under åren som gått efter 2004.

Åsa Waldau ville inte svara på frågor under första dagen av den nya Knutbyrättegången.
Foto: Daniel Ingmo

Hon försökte sig på en karriär som artist efter mordet, startade spa, gav ut en bok med Bert Karlsson och sprang på kändisfester. Alltid i Kristi Bruds namn. Hon medverkade också i ”På spåret” år 2016 och frågade vad hennes riktiga namn var.

I rapporteringen om Knutbyförsamlingen glöms ofta det viktigaste bort: Det handlar om galenskap som var direkt orsak till att en ung kvinna mördades – och galenskapen har fortsatt efter mordet. Det handlar inte om religionsfrihet och i det här fallet går det inte att hävda att en församling har rätt att leva sitt eget liv.

Knutbyförsamlingen har varit en sekt där människor fått sina liv förstörda.

Den andra Knutbyrättegången handlar om bland annat om 14 fall av misshandel mellan 2014 och 2016 som Åsa Waldau ska ha gjort sig skyldig till i sin roll som Kristi Brud. Det handlar också om misstänkta sexövergrepp som hennes närmaste i församlingen, dåvarande pastorn Urban Fält, ska ha utsatt en tjej för. Även ex-pastorn Peter Gembäck är åtalad för misshandel och olaga tvång.

Åsa Waldau är åtalad för att ha utsatt kvinnor som beskrivs som hennes tjänarinnor och andra undersåtar i församlingen. Det handlar om hugg med en gaffel, bett i ansikte och nacke, att hon ska ha dunkat en tjänarinnas huvud i väggen, stampat på en ung kvinnas kropp, slitit loss hår, slagit kvinnor med en flugsmälla och så vidare.

Beskrivningarna av Knutbysekten låter som fiktion under rättegångens första dag.

Ett brottsoffer berättar att han utgick från att Gud var arg på honom när Åsa Waldau fick sina vredesutbrott. Hon var den som skulle ta emot Jesus och bli hans brud när han kom till församlingen – och han skulle komma snabbare om alla församlingsmedlemmar var lugna och lydde Åsa Waldau.

Bakgrunden till en attack ska ha varit att en tjänarinna ärvt en lägenhet som var värd flera miljoner och Waldau blev då arg över att hon inte fick de pengar hon ansåg sig ha rätt till, en så kallad ”tionde”.

Åsa Waldau i tingsrätten igen
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Församlingsmedlemmarna teg under flera år om det som rättegången nu handlar. De berättar att de sminkade över skador för att Waldau inte ville se några spår av misshandel. De pratade inte heller om det, ljög om de var tvungna att gå till läkaren och tog inga bilder av skador. Det var emot läran.

Det gör att åtalet är luddigt. Datum har varit svåra att fastställa och stödbevisningen är i flera stycken så svag att det kan bli svårt att slå fast att det är ställt bortom rimligt tvivel att Åsa Waldau  är skyldig till allt hon anklagas för.

Själv sitter hon ihopsjunken under rättegångens första dag. Hon ser kuvad ut när hon lämnar rättssalen. Den lyskraft som tidigare omgärdat henne tycks vara helt försvunnen.

”Psykisk press att möta de tilltalade”

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz berättar om första rättegångsdagen.