Onsdag i Sollentuna: Attunda tingsrätts säkerhetssal lånas ut för ännu en rättegång om ett gängmord som behöver hållas i den nya bunkerliknande byggnaden. Den här gången är det Växjö tingsrätt som inte vågar riskera säkerheten och därför har åkt 45 mil norrut för att kunna hålla mordrättegång.
Det har gått 28 år sedan jag bevakade min första rättegång om en gängskjutning i just Växjö tingsrätt. Då var det en Bandidostorped som skjutits i ryggen av stadens ökände svartklubbsägare.
Det var andra tider, långt från en fjärran underjordisk säkerhetssal. Även om Bandidos fortfarande finns med i gängkonflikter handlar det inte längre om mc-krig utan om skjutningar med andra bakgrunder.
Rättegången som började på onsdagen handlar om ett mord i stadsdelen Araby förra året – ett område som klassats som särskilt utsatt av polisen – och en konflikt där en musikvideo står i centrum.
På senare år har konflikten, som av polisen beskrivs som ”etnisk”, mellan äldre araber och yngre somalier resulterat i grovt våld i området.

På den somaliska sidan finns en rappare som lyfts fram av artister över hela landet och har miljontals spelningar på Spotify och Youtube. Nu är det hans gängkamrater från den somaliska sidan i konflikten som ställs inför rätta för att ha skjutit ihjäl motståndarsidans ledare en sen natt i september förra året.
En månad före Växjömordet släppte rapparen en musikvideo som enligt åklagaren handlade om mordoffret, en kommande skjutning och hur skytten närmade sig sitt offer på elsparkcykel.
Scenariot blev verklighet vid mordet.
Musikvideon har beskrivits som en mordmanual och därför var rapparen under en tid misstänkt för delaktighet i mordet. Han dömdes senare för grovt vapenbrott i spåren av mordutredningen och har själv sagt att musiken är fiktiv och inte har med mordet att göra.
När hans vänner, de två misstänkta mördarna, nu tar plats i säkerhetssalen ser de vilsekomna ut. De är unga, födda 2004 respektive 2003, och kommer in klädda i vit skjorta respektive vit hoodie.
På åhörarläktaren gapar det tomt. Bara en författare och lokalradion från Växjö är på plats för att rapportera.
Ingen tycks längre höja på ögonbrynen åt brott med koppling till den nya musikvågen – det har blivit vardag.
Med risk för att bli kallad för medelålders har jag noterat gäspningarna efter den senaste tidens nyheter om brott som kopplas till den nya musikvågen.

Till en början väckte rapparna i Rinkebykonflikten och deras kopplingar till grova brott stor uppmärksamhet.
Sen har det fortsatt med skott som avlossats av misstag i en musikvideo, kidnappningen av Einar där hans rapparkollega Haval var en av de dömda och mordet på tolvåriga Adriana i Norsborg där mordvapnet varit med i en rapvideo.
Listan med rapparbrottslighet har snabbt växt vidare på senare tid:
De senaste veckorna har en av Sveriges mest kända rappare gripits efter en skjutning och en annan, lika populär tagits i en lägenhet med vapen och narkotika.
Rapparen Adel Dostani dömdes nyligen till två års fängelse efter att ha utsatt två kvinnor för våld. Adel har, enligt polisen, tillhört Husbynätverket.

I samma gäng har också rapparen Salah ”Dree Low” Abdulle pekats ut som ledande och i slutet av förra året dömdes han för ett rån. Efter det avslutade han sin artistkarriär och motiverade det med att han skulle ”fokusera på det som är bättre”.
Andra rapparkopplingar i mordfall har passerat obemärkt: Ingen uppmärksamhet har ägnats åt att en av de som dömdes för mordet på Årstabron, Kevin Williams, var rappare i sin Årstagruppering. Eller att Abraham Sandy som nyligen dömdes för Husbymordet var den grupperingens artist.
På tisdagskvällen avslöjade Aftonbladet att en misstänkt för ett gängmord i Gävle ska ha skrivit en rapplåt om mordet i häktet och tidigare i veckan har Expressen skrivit om ett vapen som figurerat i en musikvideo använts vid ett mord i Sätra i södra Stockholm.
I den polisutredningen myntades det talande begreppet ”krimfluencers”.
Krimfluencers beskrivs som gängens rekryterare som genom musiken och i sociala medier ger en glorifierad bild som gör att barnen drömmer om en karriär i de kriminella nätverken.
Deras musik eldar också i många fall på konflikterna – något som går som en röd tråd i rättegången om Växjömordet.