Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Kopplingen mellan dubbla morden och sprängdådet

Mordet på juldagen i Rinkeby blev årets 28:e dödsskjutning i Stockholmsområdet. Det är fem fler skjutningar än under 2021.
Sachit, Dalenmannen och Grönberg
Dalenmannen
Foto: Polisen
Nils ”Einár” Grönberg
Foto: JESSICA GOW/ TT NYHETSBYRÅN
Mehdi ”Dumle” Sachit
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mehdi ”Dumle” Sachit som sköts ihjäl i Rinkeby på juldagen var misstänkt för inblandning i Einár-mordet.

Mannen som misstänks ha varit måltavlan för tisdagens handgranatsattack tillhörde tidigare samma kriminella nätverk som Nils ”Einár” Grönberg – men hamnade på hans fiendesida i kidnappningsdramat och har pekats ut som hans mördare.

Om man ska hata slumpen är det svårt att tro att det inte hänger ihop.

Svårare är frågan om vem som skulle ligga bakom en hämnd för Einár-mordet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På juldagsmorgonen sköts Mehdi ”Dumle” Sachit till döds i Rinkeby. Han var fram till sin död formellt misstänkt för delaktighet i mordet på Nils ”Einár” Grönberg i oktober 2021 och hans roll ska ha varit att hjälpa mördarna att hitta rapartisten.

Misstankarna var så svaga att han inte ens begärts häktad vilket hade varit normalt om det funnits tillräckligt starka skäl.

Efter att Sachit mördades har senioråklagare Lucas Eriksson, som leder utredningen om Einár-mordet, i veckan beslutat att avskriva brottsmisstankarna med motiveringen ”misstänkt avliden”. Åklagare Eriksson är i övrigt pessimistisk till att det finns en lösning på mordet i sikte.

Till en början såg inte Einár-mordet ut som en självklar motivbild med tanke på att det funnits åtskilliga konflikter i Sachits bakgrund.

Sachit har dessutom hoppat mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz i Rinkebykonflikten.

Mordplatsen i Rinkeby och Mehdi Sachit.

På senare tid har Mehdi ”Dumle” Sachit tillhört Dödspatrullen men efter att ledarskiktet försvunnit har hans roll varit oklar och polisens uppfattning är att han hållit sig på sin kant. Det finns också uppgifter om att han inte dragit jämnt med de yngre som tagit över inom gänget.

Efter hans död har polisen hittat stora mängder guld och kontanter hemma hos honom. Det stärker misstankarna om att han varit involverad i kriminella affärer och en brottsutredning om penningtvätt har startat efter hans död.

Tisdagens handgranatsattack mot mannen som pekats ut som Nils ”Einár” Grönbergs mördare gör att Rinkebymordet kommer i en annan dager.

Om man ska ”hata slumpen” är det omöjligt att inte koppla samman mordet och granatdådet.

Mannen som utsattes för dådet i tisdags har tillhört samma kriminella nätverk i Stockholmsförorten Dalen som Grönberg. Granatmåltavlan har bland annat tagits av polis när han haft en skyddsväst på sig med ett Dalen-märke.

Efter två mord splittrades nätverket och flera som tidigare kopplats samman med Dalen var med om förnedringskidnappningen av Nils ”Einár” Grönberg i april 2020.

Måltavlan för tisdagens handgranatsattack hamnade på den sida av nätverket som låg bakom människorovet.

Före kidnappningen kontrollerades han av polis i Grönbergs garage tillsammans med mannen som nu ställts inför rätta som anklagad för att vara hjärnan bakom kidnappningen. I garaget misstänktes de har varit i färd med att placera en GPS-puck på Grönbergs bil.

Fyra dagar efter kidnappningen kontrollerades de två männen av polis i en källare i Dalen, enligt en polisrapport.

Nils ”Einár” Grönberg mördades ett drygt år senare och Dalenmannen har pekats ut som en av skyttarna. Men det handlar inte om några officiella misstankar och mannen har aldrig förhörts som misstänkt.

En tolkning av det är att det handlat om så svaga indicier att åklagaren inte valt att gå vidare med exempelvis förhör, husrannsakan hos mannen och undersökning av hans mobil.

En annan tolkning kan vara att polis och åklagare hoppats kunna samla in mer mordbevisning med mannen på fri fot. Det är inte ovanligt i brottsutredningar.

I den undre världen spelar polis och åklagares bevisvärdering mindre roll.

Kriminella gör sina egna brottsutredningar och slutsatserna ligger till grund för fortsatta våldsspiraler.

Anklagelserna mot Mehdi ”Dumle” Sachit och Dalenmannen efter Einár-mordet har varit välkända på nätforum och i Stockholms gängvärld – och har självklart bidragit till en hotbild.

Dalenmannen har lämnat Sverige efter Einár-mordet. Han har tidigare dömts till skyddstillsyn men har efter mordet inte kommit till sina behandlingsmöten.

Nils ”Einár” Grönberg
Foto: JESSICA GOW/ TT NYHETSBYRÅN

Han blev förra året misstänkt för ett mord i södra Stockholm och satt häktad i några veckor men släpptes senare och misstankarna avskrevs. Under hösten fick han 69 000 kronor i skadestånd från staten för tiden han satt häktad.

Dalenmannen lämnade landet efter att han släpptes. I juni meddelade polisen att han var utomlands och han har därefter inte gått att nå för skyddstillsynen och därför begärde åklagare strax före jul att straffet skulle omvandlas till fängelse.

Om det finns ett samband mellan juldagsmordet och handgranatsattacken väcker det frågan om vem som skulle vilja utkräva hämnd för mordet på Nils ”Einár” Grönberg.

Även om han historiskt kopplats till Dalengänget hade han ingen stark koppling till ett kriminellt nätverk när han dog. Han hängde med flera som dömts för brott – men också var aktiva inom musiken för brott – och det var ett löst sammansatt umgänge som skiftade.

Det går självklart inte att utesluta att någon som fanns i hans närhet på slutet nu vill hämnas men jag har ändå svårt att se vem som skulle ha tillräckligt med motivation och kapital för att genomföra mord och sprängdåd.

Startpistoler görs om till skarpa vapen

Kriminolog Sven Granath om hur startpistoler som används på bröllop görs om till skarpladdade vapen.