Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Han fick ungdomsvård och rymde – på grund av lögnen om åldern

Han halverade sin ålder och slapp därför straff för knivdådet i centrala Stockholm.

Först efter att han rymt från ett ungdomshem och lämnat Sverige avslöjades lögnen: Han var 31 år gammal och inte 15 år.

Fallet med ålderslögnen är ett av 100 som upptäckts av Interpol i Stockholm på senare tid och det visar att ID-frågan måste tas på större allvar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han kom till Järfälla kommun i augusti 2017 inom ramen för kommunernas avtal om ensamkommande barn. När han sökte asyl hävdade han sig vara född 2002 och således 15 år gammal – ett knivdåd senare skulle det visa sig att han dragit av 16 år på sin ålder.

I Stockholm sökte han sig till Björns trädgård på Södermalm och i samtal med socialen har han senare berättat att han träffade vänner som stal och drog runt på nätterna.

I oktober 2017 larmades polisen om ett stort bråk på Brunkebergstorg bakom Gallerian i centrala Stockholm. I bråket knivhögg han en ung man. Hugget var riktat mot huvudet, enligt åtalet om grov misshandel, men offret lyckades avvärja attacken och kniven träffade i underarmen.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/brunkebergstorg-i-stockholm/

Enligt åklagaren visade knivmannen ”särskild hänsynslöshet och råhet genom att använda en kniv och då knivvåldet riktades mot målsägandens huvud”.

Han greps på plats men eftersom han enligt Migrationsverkets handlingar bara var 15 år gammal överlämnades han till socialtjänsten i Järfälla kommun och en insats startades av kommunens enhet för ensamkommande barn.

Han blev tvångsomhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU, och placerades på LVU-hem till en kostnad av 7 000 kronor per dygn.

När han rymde från LVU-hemmet Ryds brunn i Småland i slutet av februari 2018 hade hans vård kostat 900 000 kronor enligt schablonen för LVU-hemmens avgifter – en kostnad som Migrationsverket står för när det handlar om ensamkommande barn.

Två veckor efter rymningen bekräftades polisens misstankar om att det inte handlade om något barn som gjort sig skyldig till knivdådet på Brunkebergstorg. Interpol kopplades tidigt in för att söka svar om den misstänktes riktiga ålder – ett arbete som ofta är komplicerat och snårigt.

I början av mars förra året kom svar från Interpol i Rabat i Marocko: Knivmannens fingeravtryck identifierade honom som en man född 1986 – och han var därmed 31 år gammal och med god marginal straffmyndig vid tidpunkten för brottet. Om hans riktiga ålder varit känd hade han häktats och dömts till ett långt fängelsestraff.

Ett år senare gav polis och åklagare upp försöken att hitta mannen och därför lades fallet ned i Stockholms tingsrätt i början av mars. De sista spåren efter honom pekar mot att han flydde till Tyskland efter rymningen.

På Interpol i Stockholm är fallet med mannen som halverade sin ålder och blev en pojke inom rättsväsendet bara en del av ett större problem under senare år.

– Jag har identifierat närmare hundra personer gentemot hemlandet, där de i snitt hävdat sig vara cirka fem år yngre än de egentligen är. Dels för att helt undgå lagföring eller för att på grund av låg ålder få lindrigare påföljder, säger en operativ handläggare vid Interpol.

Interpols handläggare skulle vilja ha större möjligheter att identifiera frihetsberövade biometriskt med hjälp av deras fingrar, utseende och DNA – uppgifter som kan användas i det internationella polissamarbetet.

Obekräftade åldersuppgifter från Migrationsverkets processer vandrar vidare och kan senare få stor betydelse hos domstolar eller socialtjänst.

ID-problemen måste tas på större allvar.