Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Kim Walls mamma om samtalen som släckte familjens hopp

Kim Walls föräldrar, Ingrid och Joachim Wall. Foto: PONTUS HÖÖK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

På årsdagen av journalisten Kim Walls sista dag i livet tecknar hennes mamma ett varmt och vackert porträtt av dottern i ”Sommar i P1”.

Hon väjer inte heller för att berätta om det helvete familjen genomlidit och samtalen från Köpenhamnspolisen som släckte hopp efter hopp.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingrid Walls sommarprogram är oerhört starkt. Hon är journalist och kommunikatör till yrket och lägger upp berättelsen skickligt där hon växlar mellan att ge en bild av dottern med att berätta om året efter mordet på ubåten i Öresund.

Hon berättar om Kim Wall med värme. Hur dotterns patos fick henne att bli ”trädkramare” på förskolan eftersom hon ville rädda ett vackert träd och hur familjen mot sin vilja blev kattägare efter att Kim räddat livet på katten.

Men här finns också moderns stolthet över journalisten Kim Wall. Hon som reste runt och gjorde reportage som blev publicerade över hela världen.

Ingrid Wall berättar med beundransvärd styrka i rösten och hon hedrar minnet av dottern på det finaste av sätt.

 

Hon har också styrka att berätta om hur hon och familjen upplevt det senaste året med nya telefonsamtal där hoppet släcks gång efter gång. Familjen Wall har haft en nära kontakt med Köpenhamnspolisens utredningsledare Jens Møller Jensen, som hon kallar ”den trygge dansken”, och han har alltid ringt dem innan informationen blivit allmänt känd.

Ingrid Wall berättar om hoppet som tändes på morgonen efter att Kim Wall försvann och familjen kom till Köpenhamn. Enligt en uppgift skulle ubåten hittats och alla ombord skulle vara vid liv.

Jens Møller Jensen Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Telefonsamtalen från Jens Møller Jensen är en röd tråd i hennes berättelse och sommarprogrammet blir nästan outhärdligt när hon berättar om samtalet som hennes make och Kims pappa, journalisten Joachim Wall, får och som gör att hans ansikte bleknar.

Ingrid Wall förstår ”av hans bleka ansikte och sätt att säga oj” att det inte var det besked de fruktat utan något om möjligt ännu värre. När han lagt på och vänder sig mot henne säger han: ”Det är inte en hel kropp de har hittat. Det saknas armar, ben och huvud och de har inte försvunnit på naturlig väg”.

 

Ubåtsägaren Peter Madsen hävdade först att Kim Wall dött efter att ha fått en tung lucka till tornet i huvudet och att han ”begravt” henne till sjöss. Ingrid Wall berättar i sitt sommarprat att det länge blir hennes hopp men frågan ”varför kallade han då inte på hjälp” gnager i hennes huvud.

Till slut släcktes även den strimman av hopp efter ett nytt telefonsamtal från Köpenhamn – Ingrid Wall berättar om hur de fick besked att kraniet hade hittats och att det inte hade några skador som stämde överens med Peter Madsens påhitt.

Och därmed har hon lämnats kvar med ”bilder som växer fram nattetid som är mer än vad en mor kan uthärda”.

Hon och familjen har ändå valt att resa sig ur sorgen och ta sig vidare.

Kim, Joachim och Ingrid Wall.

Tack vare en storartad insats av poliser, dykare och den svenska polisens likhundar fick de till slut hem en hel kropp. De sista fynden saknade egentligen betydelse för utredningen, konstaterar hon, men hennes tacksamhet för att hundarna fick fortsätta söka i Öresund är ”gränslös”.

Ingrid Wall uttrycker sorg för att hennes dotter inte fick fortsätta arbeta som journalist och göra skillnad i världen.

Samtidigt låter familjen Kim Wall leva vidare genom en stipendiefond och att dela med sig av berättelsen om henne i ett starkt sommarprat och ”Boken om Kim Wall – när orden tar slut” som ges ut av Albert Bonniers förlag i höst. 

Tyvärr får inte Kim Wall uppleva det fina som hennes familj och vänner nu gör till minne av henne.

Så var Ingrid Walls sommarprat

INLEDNINGEN

Ingrid Wall går rakt på sak och tar lyssnarna med till samtalet hon väcktes av klockan 05.31 den 11 augusti förra året. Kims käresta Ole är skärrad och forcerad när han berättar att han letat hela natten men inte kunnat hitta flickvännen.

 

KÄNSLORNA

Det är talande att Ingrid Walls röst brister när hon berättar om en symbol för familjens sammanhållning – de 30 familjeporträtt som är tagna vid samma tidpunkt och samma plats varje år. Det sista togs två dagar före försvinnandet: ”Ingen kunde ana att detta skulle bli den sista bilden av familjen Wall”, konstaterar hon.

 

AVSLUTNINGEN

I slutet uttrycker Ingrid Wall en förhoppning om att gärningsmannen är bortglömd om tio år, men att minnet av dottern lever vidare. Efter att ha lyssnat på sommarpratet och sett Kim Walls vänner och familjs beundransvärda kamp finns hopp om att så blir fallet.

 

MUSIKEN

Musiken ger berättelsen andrum och efter sommarpratets mest vidriga del om samtalet med beskedet att kroppen som hittats hade styckats känns ”Tears in heaven”, som Eric Clapton skrev efter att ha förlorat sitt barn, nödvändig.

 

LÅTLISTAN

Isabelle - Björn Afzelius

Sounds of silence - Simon and Garfunkel

Wind of change - Scorpions

Tears in Heaven - Eric Clapton

Det här är ditt land – Mikael Wiehe

My way- Frank Sinatra

Leaving on a jetplane - Peter, Paul and Mary

Knocking on heavens door - Bob Dylan

Imagine - John Lennon

Farewell Angelina - Joan Baez

Go your own way - Lissie