Fredrik Sjöshult

Bevisen mot Yasin: Chattar som de trodde var hemliga

Yasin har en hit tillsammans med Miriam Bryant.
Foto: Warner
Yasin Mahamoud är häktad, misstänkt för stämpling till människorov. Bilden är från en intervju med SVT nyligen.
Foto: SVT

Yasin Mahamoud såg nollställd ut när han tog emot beskedet att han häktas för stämpling till människorov. Bevisen mot honom är bland annat chattar som de trodde var hemliga.

Brottsoffret i kidnappningshärvan är en artist som konkurrerar om samma publik som Yasin.

Han anklagas för att ha försökt lura honom till en känd musikstudio inför kidnappningen.

Fallet ger en bild av baksidan av gangsterkulturen inom svensk musik.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kidnappningsdramat som nu rullas upp i den svenska artistbranschen är närmast osannolik:

Yasin Mahamouds duett med artisten Miriam Bryant har toppat den svenska Spotifylistan under fyra veckor i rad i november och december.

Han har nominerats till två priser, bland annat ”Årets artist” i Sveriges Radios P3 Guld-gala. Sveriges Radio har dessutom nyligen utsett honom till ”framtidens artist”.

Yasins musikskapande har också nyligen porträtterats i en SVT-dokumentär.

Samtidigt har han varit efterlyst av polis och åklagare under hela december misstänkt för ett brott som kan ge 18 års fängelse.

På lördagen häktades Mahamoud på den starkare misstankegraden, sannolika skäl, misstänkt för stämpling till människorov efter att en annan artist kidnappats och förnedrats.

Yasin Mahamoud, som nekar till brott, var klädd i sportjacka och en grön t-shirt. Han visade inga känslor och såg närmast nollställd ut när beslutet meddelades av tingsrätten.

Han pratade kort med sin advokat Frida Wallin direkt efter beslutet och kommer med all sannolikhet att överklaga.

Mahamoud vet också av egen erfarenhet att en häktning är långt ifrån en rättegång och fällande dom.

I början av förra året satt han häktad i flera månader misstänkt för mord men friades senare.

Brottsoffret i kidnappningshärvan är en annan artist som under flera år haft stora framgångar. Yasin Mahamoud och artisten har konkurrerat om samma publik.

Polis och åklagare misstänker att artisten blev kidnappad i mitten av april och därefter hotad med att förnedringsbilder från brottet skulle spridas om han inte betalade en stor summa pengar.

Tyvärr vill artisten själv inte medverka i polisutredningen men tack vare bilder, mobilchattar och andra bevis har polisutredningen gett tillräckligt med information om människorovet.

Det är en viktig utredning. Rättsväsendet måste utreda grova brott även om drabbade inte vill medverka.

Risken är annars stor för att kriminella tar lagen i egna händer. Hämnd föder hämnd i gängens våldsspiraler.

Flera gängmedlemmar från det kriminella Vårbynätverket sitter anhållna för människorov, rån och grov utpressning efter den händelsen. Totalt handlar det om tio män som häktats och ytterligare en som är efterlyst i den härvan.

Yasin Mahamoud är misstänkt för stämpling till människorovet och det innebär att han anklagas för att ha varit inblandad i förberedelserna inför kidnappningen.

Eftersom polisutredningen pågår hölls häktningsförhandlingen mot Mahamoud bakom stängda dörrar och därför är det oklart exakt på vilket sätt han anklagas för stämpling till brottet.

Två saker är dock värda att notera från kammaråklagare Anna Stråths formulering av misstankarna:

Mahamoud misstänks ha gjort sig skyldig till stämplingsbrottet två veckor före kidnappningen i mitten av april.

På den utpekade brottsadressen ligger en känd musikstudio – och enligt uppgift till Expressen är det till den lokalen som Yasin Mahamoud misstänks ha försökt lura brottsoffret i slutet av mars.

En central del av bevisningen mot Mahamoud är information från Encrochat.

Encrochat var en mobilapplikation i en specialmobil som tidigare användes av kriminella för hemliga chattar. I början av året lyckades fransk polis hacka appen och komma åt chattarna.

Svensk polis har fått tillgång till kommunikation från hundratals chattanvändare och steg för steg lyckats avslöja vilka personer som dolt sig bakom de anonyma namnen i chattarna.

I december var turen kommen till Mahamoud. I kidnappningshärvan finns nu hans tidigare hemliga chattar med som bevis.

Mahamoud blev efterlyst den 1 december. Samtidigt har han uppdaterat sina kanaler i sociala medier flitigt under de senaste veckorma. Så sent som på nyårsafton ska han ha varit hos en frisör i Stockholm, enligt en uppdatering på Instagram.

Senare på nyårsafton fick polisen syn på honom och en timme före tolvslaget greps han och fördes till arresten i Flemingsberg.

Gripandet måste komma som en chock i musikbranschen.

Tidigare har bilden av kidnappningen varit att det handlat om ett rån och utpressningsförsök med förnedringsinslag.

Men nu misstänks alltså en konkurrent – Yasin – om spelningar på Spotify vara en av de män som varit inblandad i kidnappningsdramat.

Det är extra märkligt eftersom de båda artisterna rört sig i samma kretsar och samarbetat med samma musikprofiler.

Samtidigt har Yasin Mahamoud under flera år kopplats ihop med Rinkebykonflikten och varit en del av gänget Shottaz. Han dömdes senast för ett grovt vapenbrott som kopplades till konflikten och som gav honom drygt två års fängelse.

Yasin Mahamoud kommer från en del av musikbranschen som förknippas med en gangsterkultur som han själv och andra ofta vill framhålla är äkta.

I detta gränsland mellan musik och gangsterkultur har en artist tidigare kidnappats och förnedrats. Även då handlade det om bilder som spreds i sociala medier för att förnedra en framgångsrik artist.

Artisten Yasin häktad på sannolika skäl