Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Kan regeringen lägga hela skulden på Maud?

Saab, SAS – och nu Vattenfall.

Lyckas statsminister Fredrik Reinfeldt (M) lägga all skuld i det senaste företagsfiaskot på ex-ministern Maud Olofsson (C) när det drar ihop sig till KU-förhör under valåret?

Efter miljardsmällen i Vattenfall blottas nu på nytt sprickan mellan moderater och kusinerna från landet i regeringen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Anklagelseakten mot Maud Olofsson efter hennes tid som näringsminister ser nu riktigt illa ut:

# Hon och hennes departement välkomnade Victor Muller som ny ägare i Saab och ställde upp med statliga lånegarantier. Det slutade med en klassisk dikeskörning.

# Hon pytsade in miljarder i flygbolaget SAS och det var nära att sluta med en rejäl krasch. Styrningen av bolaget har varit under all kritik och först när konkursen var dagar borta kom räddningen.

# Och nu har proppen till slut går ur Vattenfall. Maud Olofsson var ansvarig minister för styrningen av det helstatliga energibolaget när det holländska elbolaget Nuon köptes för 89 miljarder kronor – ett överpris enligt kritikerna som nu fått rätt eftersom 42 procent av inköpsvärdet anses vara utraderat efter gårdagens avskrivning.


Maud Olofsson ska nog vara glad för att hon har lämnat regeringen och partiledarposten – den här stormen hade hon inte fixat.

Särskilt inte med tanke på att Moderaterna på finansdepartementet fortsätter med skyttegravskriget. I fallet Saab hörde jag flera gånger hur det stora allianspartiet skrattade åt kusinerna på landet på näringsdepartementet som ville framstå som kompetenta företagsägare men som klantade till det gång på gång.

Därför var det inte oväntat att Fredrik Reinfeldt efter valet 2010 flyttade styrningen av statliga bolag från det centerledda näringsdepartementet till det moderatledda finansdepartementet.

Men det är sensationellt att den nu ansvarige ministern Peter Norman – och en smula våghalsigt om det visar sig att han är ute på djupt vatten – förnekar innehållet i näringsdepartementets egen logg över Nuonköpet där det hävdas att ”IK” var informerat.


Är det verkligen rimligt att det inre kabinettet – de fyra partiledarna i alliansregeringen - inte kände till att helstatliga Vattenfall skulle spendera 89 miljarder på köp av ett holländskt energibolag?

Det låter helt osannolikt men inför valåret 2014 låter det som en bekväm undanflykt för Reinfeldt.