Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

ÖFK:s ”Robin Hood” framstår lika klantig som Jönssonligan

Daniel Kindberg anländer till rättegången Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kindberg på planen efter ÖFK:s Europa League-seger mot Zorja Luhansk Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Östersunds FK:s förra ordförande Daniel Kindberg kommer leende till rättegången där han anklagas grova ekobrott som dopat klubbens ekonomi.

Han riskerar tre års fängelse – det spelar ingen roll att östersundare liknar honom vid Robin Hood.

Nu ser han lika klantig ut som ledaren för Jönssonligan eftersom han serverat åklagaren med bevis i form av sparade sms, mejl och hemliga lappar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Daniel Kindberg viker inte en tum från sin segervissa attityd under rättegångens första dag och på väg in i rättssalen förklarar han för mig att han ”förutsätter” att det blir friande dom.

Han är åtalad för ett brottsupplägg med falska och saltade fakturor på 15 miljoner kronor under fem års tid. Kindberg ska ha haft hjälp av en Peabchef med hanteringen av fakturorna som kom från en Sollefteåföretagare. De båda är också åtalade och motivet bakom brottet ska vara ”ekonomisk dopning” av Östersunds FK genom att Sollefteåföretagaren sponsrade klubben med miljonbelopp.

Daniel Kindberg var både ordförande i Östersunds FK och vd för bostadsbolaget Östersundshem där han godkände betalning av fakturorna.

Ett långt fängelsestraff står på spel för honom och ett av hans livsverk – framgångssagan Östersunds FK – kan vid fotbollsförbundets representantskapsmöte flyttas ned från allsvenskan senare i höst.

Kindberg på plan och i rätten

Kindberg riskerar att dömas till tre års fängelse för brottet grov trolöshet mot huvudman och dessutom straffas med sju års förbud att driva företag. Ekobrottsmyndighetens åklagare Niklas Jeppsson vill på förhand inte säga något om längd på ett eventuellt straff men en annan erfaren ekobrottsjurist konstaterar att ett brott i den här storleken normalt straffas med drygt tre års fängelse.

Att Kindberg ska ha begått brotten i sin roll som vd och att det handlar om ett brottsupplägg med falska fakturor ska straffas extra hårt, enligt rättspraxis.

Daniel Kindberg har gjort en piruett i sin inställning till anklagelserna. Först nekade han men efter några dagar inom lås och bom erkände han för att sen återigen neka när han släppts fri. Nu bygger hans försvar på att det är åklagarens sak att bevisa att det handlar om falska eller saltade fakturor.

I folkmun i Jämtland försvaras han också med en Robin Hood-logik: Han ska inte själv ha tjänat några pengar på det här – på sin höjd har han hjälpt till att tömma några rika företag på slantar som den behövande klubben har fått, tycker somliga östersundare.

Daniel Kindbergs anteckningslapp med fördelning av luftfakturering inom olika projekt hos Östersundshem, enligt åklagaren. Foto: Ekobrottsmyndigheten

I svensk lag finns ingen nåd för Robin Hood och efter att ha lyssnat en dag på åklagarens bevisgenomgång går mina tankar även till Jönssonligan i filmens värld:

• Kindberg ”glömde” städa bort en hemlig lapp från sitt vd-kontor som åklagaren nu läser som ”fördelningen av luft” och där det också står ”luftfaktura”.

• I de åtalades datorer hittades mejl med instruktioner från Kindberg om upplägget för det som åklagaren menar är oriktig fakturering. Inget tycks vara raderat.

• Kindberg har skickat sms med olika instruktioner som också fanns kvar i mobilerna som togs i beslag av Ekobrottsmyndigheten.

• Hans mobil avlyssnades efter att suttit anhållen och Ekobrottsmyndigheten kunde i realtid följa hur han pratade med andra inblandade om hur försvaret skulle läggas upp och vad de skulle säga i framtida förhör.

Kindberg och hans misstänkta kumpaner har serverat åklagaren ett smörgåsbord med bevis.

Fakta: ÖFK-härvan

Östersunds FK gick efter flera år i lägre divisioner upp i Allsvenskan 2015. Klubbens största framgång var Europa League där ÖFK bland annat slog Arsenal på bortaplan.

Daniel Kindberg har varit ÖFK:s ordförande och pekats ut som drivande bakom framgångarna.

Han har samtidigt varit vd för kommunala Östersundshem som enligt åtalet mjölkats på pengar som använts för att sponsra ÖFK.