Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Jaffar Byn: ”Jag har varit på fler begravningar än födelsedagsfester”

HÄLLBYANSTALTEN. Jafar Sadik har varit på fler begravningar än födelsedagsfester – det rappar han själv om under namnet Jaffar Byn.

– De tre senaste åren har jag sett 18 personer dö unga, säger han.

I en intervju på Hällbyfängelset berättar Rinkebyrapparen om den mörka bakgrunden till texterna bakom Spotifyframgångarna: Pengar som gjort vänner till fiender, tjejer som gått under i kokainmissbruk och att han inte skulle gå i Rinkeby utan skyddsväst.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han är dömd för grovt vapenbrott efter att ha kopplats till tre vapen – ett poserade han själv med på bilder som hittats i en mobil. Sadik dömdes extra hårt enligt ny svensk lag eftersom han stämplats som gängkriminell i ett nätverk som polisen kallar Shottaz.

Själv vill han inte kännas vid att han ingår i ett gäng.

I Rinkeby har Shottaz varit i konflikt med en gruppering som kallas Dödspatrullen. Konflikten har krävt sju dödsoffer i de två gängen.

Jafar Sadik har släppt albumet ”Ghettokända” som har miljontals lyssningar på Spotify. Foto: Fredrik Sjöshult (tv)

Sadik är född i Sverige för 23 år sedan och uppvuxen i Rinkeby.

– Min uppväxt var helt okej. Som de flesta förortsbarn älskade jag fotboll, jag sparkade boll hela dagarna lång. Jag umgicks med vänner, hängde i fritidsgården. Vi hade inga brudar. Gjorde lite bus här och där. Skolan gick bra till sjätte klass. Misär såg vi inte förrän vi blev äldre, men nånstans i åttonde-nionde klass började jag se centrum och de äldre. Då blev andra saker intressanta.

Hur ser du på Rinkeby i dag?

– En gång i tiden betydde det allt för mig, det var hela min värld. Men så är det inte längre eftersom de som betydde allt för mig inte är kvar där. Men det är min hemort som jag alltid kommer älska för den det är. Höghusen är kvar, fritidsgården är kvar, centrum är kvar, fotbollsplanen är kvar, grillen är kvar…

Men grillen är inte kvar. Det gamla gatuköket vid Rinkeby torg som också fungerat som knarkcentral har rivits under under Sadiks tid i fängelse.

Efter att jag uppmärksammat att han och flera andra hiphop-artister som haft stora framgångar på Spotify och Youtube också är dömda för grova brott har vi träffats flera gånger på Hällbyanstalten.

Bilden på Jafar Sadik (i vit luvtröja) med ett vapen användes som bevis mot honom. Nu sitter han på Hällbyanstalten. Foto: Fredrik Sjöshult (tv)

Jafar Sadik har nyligen ansökt om att få komma till en avdelning med bättre behandlingsprogram men nekats. Han vill helst sitta på en anstalt med musikstudio eftersom han har planer för artistkarriären efter att han släpps nästa år.

– Jag vill inte avslöja mina planer eftersom folk har ögat mig hela mitt liv. Men det jag kan säga är att jag kommer göra det jag brinner för och det kommer att sticka i mina hatares ögon. Mina hatare finns alltid där men som Yasin säger, de pumpar oss i smyg.

https://www.youtube.com/watch?v=Bf3ArNn8WRs

Vad menar du med öga?

– De vill inte att jag ska lyckas. Det är avundsjuka.

Vilka är hatarna?

– Det är de som fått en felaktig uppfattning om min musik och inte vill se mig lyckas.

Hur ser du på framgångarna på Spotify med miljontals lyssningar kontra att du nu sitter här och gör intervjun?

– Jag ser det inte som värsta grejen eftersom musiken har varit en hobbygrej för mig. Jag har gjort det för att ha skoj. Det är nu jag ska börja satsa och ta min musik på allvar. Om jag gjort det här under tiden jag skojat så vet jag att jag kan göra det mycket bättre om jag satsar och det är det jag kommer att göra.

I Rinkebykonflikten mördades två bröder på ett cafe i december 2012. De var vänner till Jafar Sadik. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

I Kriminalvården  utredning inför fängelsestraffet står det att du har ”prokriminella attityder” – hur ser du på det?

– Det är deras utredning. Jag tycker inte att det stämmer. Jag är en vanlig artist precis som Håkan Hellström. Jag gör bara musik.

Det står också i utredningen att du vill förändra din situation, att du har ”prosociala attityder”, att du vill leva ett vanligt liv. Vad är ett vanligt liv för dig?

– Vem vill inte leva ett vanligt liv? Jag vill tjäna vita pengar.

Du rappar om att du inte vill ”dö ung”?

– Vem vill dö ung? De tre senaste åren har jag sett 18 personer dö unga. Jag tror inte att någon vill dö ung.

Har du själv varit orolig för det?

– Nä.

Du sitter nu i fängelse för första gången – finns det någon nytta med det här fängelsestraffet?

– Den enda nyttan för mig är att jag har tid för mig själv. Att jag varit inlåst har lärt mig att ha tålamod och att uppskatta friheten. Jag skriver musik. Jag lär mig bättre svenska och bygger upp mitt ordförråd. Det är typ det som är nyttan för mig.

Jaffar Byn har varit en del av hiphopkollektivet Ghetto Superstars och gjort en del musik tillsammans med Z.E och Yasin Byn. Z.E har prisats på senare tid och har nu en hit med 74 bars.

Yasin Byn sitter precis som Jaffar Byn i fängelse för vapenbrott under Rinkebykonflikten men har på senare tid släppt ny musik på Youtube.

– Personligen tycker jag att Yasin Byn är den bästa rapparen i Sveriges historia.

Hur ser du på att bli kallad gangsterrappare?

– Min musik har tre olika grupper av lyssnare. Den ena gruppen är de som fascineras av det här livet, den andra gruppen är de som relaterar till min musik eftersom den speglar deras verksamhet. Den tredje och minsta gruppen är tyvärr den som hörs och syns mest är de som fått en felaktig bild av min musik och tror att jag glorifierar det här livet.

Expressen i december 2018.

– Jag ser mig själv som en verklighetsförfattare. Jag berättar vad som sker där ute precis som du som är journalist. Skillnaden mellan dig och mig är att jag är artist och du är journalist. Man kan inte stämpla dig som en gangsterjournalist. Precis som de som gör gangsterfilmer, man stämplar inte dem som gangsterskådespelare.

– Varför ska deras filmer spelas på bio, varför ska jag inte kunna spela på klubbar och festivaler?

Invändningen är att du dömts för brott och texterna glorifierar kriminalitet?

– Jag nekar till brott men är ändå dömd. Och som jag sa tidigare, jag berättar bara om verkligheten. Som du, som berättar om vad som sker därute. Du glorifierar inte det livet, du bara berättar. Jag är som dig, jag är en författare.

I Rinkeby var han 2017 också med om kravallerna som fick stor uppmärksamhet eftersom de kom dagen efter att Donald Trump uttalat sig om ”last night in Sweden”.

Kravallerna startade efter att polisen utsatts för stenkastning och svarat med att skjuta mot de maskerade personerna.

– Upplopp är de ohördas språk. Det är den enda gången politikerna och medierna kommer till förorten. Den här natten sköt polisen varningsskott som gick tio centimeter från en killes huvud. Då ville folket visa att det inte är okej att polisen använder sitt tjänstevapen mot oskyldiga människor. Då gick folket samman och gjorde sina röster hörda.

Vad tänkte du när Trump uttalade sig?

– Om ni journalister vill att jag ska uttala mig om vad Trump säger borde ni förstå hur politisk min musik är. Men egentligen ska ni fråga honom: Vad hände med muren?

Polisens taktik i Rinkebykonflikten har varit att slå ut ledarna – de mest tongivande aktörerna i Shottaz och Dödspatrullen har dömts till långa fängelsestraff för vapen- och narkotikabrott.

Sadik under intervjun på Hällbyfängelset

Jafar Sadik vill själv inte prata om konflikten:

– Vi kom överens om att vi bara skulle prata bara om musik. Allt annat kan du ta med polisen. Det är polisen som påstår att det finns en konflikt, inte jag.

Du har vänner som dött i konflikten. Vilken betydelse har det haft för din musik?

– De har varit en stor inspirationskälla för min musik. Efter deras bortgång har jag dedikerat mitt liv till musiken eftersom de brukade säga till mig att satsa och pushade mig att satsa på musiken. De finns ofta i mina tankar.

Hur äkta är din musik?

– Allt är verklighet. Inget är påhittat. Jag pratar om min omgivning och mig själv.

Jafar Sadik bar på skyddsväst när han greps för vapenbrott förra året.

Om du skulle gå ut i Rinkeby i dag – skulle du gå utan skyddsväst?

– Rutorna på min bil är skottsäkra. Plattorna på min väst tar grovkalibriga vapen. Det spelar ingen roll var jag är, västen har blivit fashion. Det har blivit en del av stilen.

Poliserna tar era skyddsvästar på grund av att de anses vara en del av det kriminella livet och gör att en person kan stå emot kulor och gå in i en skjutning utan att möta motstånd?

– Jag tycker att det är fel att polisen tar folks västar eftersom det är ett skydd. Det är inget vapen.

En annan sida av Jaffar Byn och andra rappares texter i den nya svenska hiphop-vågen är glamour: Det är gussar, tjejer på jetski, dubbla Rolex och lyxbilar. De hafflar, festar.

Och Jaffar Byn skryter om att han har kläder för 20 000 på NFC, kriminaltekniskt laboratorium.

– Lyx är en del av hiphop-världen men jag är en av de få som inte glamouriserar det livet. Okej, det har hänt en eller två gånger. Men det var sanning att jag till exempel hade kläder värda 20 lax hos NFC. Det var inget skryt, det var verkligheten.

I låten ”Cashmaskiner” rappar Jaffar Byn:

”Dom kallar oss för superstars kallar oss för cashmaskiner

Vi hämtar våra cash idag

Jag svär vi skiner”

Har det varit så här glamouröst?

– I den här låten beskriver jag de ekonomiska fördelarna som ibland kan uppstå på gatan. Men längre fram i låten säger jag även att ”en vacker dag ska alla mina bröder jobba vitt”. Med andra ord påpekar jag att det är inget liv som varar på grund av den psykiska stressen och ohälsan som konstant är där. De ekonomiska fördelarna väger inte upp nackdelarna.

– Det är inte så att vi sitter på buntar varje dag.

– Det är på grund av pengar som världen är som den är. Det är på grund av pengar folk har blivit kriminella. Det är på grund av pengar tjejer säljer sig själva. Det är på grund av pengar vänner har blivit till fiender.

 

”Filterlösa” är en mörkare och hårdare text:

”Barnen är beväpnade med laddade kanoner i Sveriges farligaste ’no go’-zoner”

– Ordet no go-zon är ett starkt politiskt ord. Vi som bor där blir oroliga när det kommer nya människor eftersom vi inte vet vad som ligger bakom besöket. Det kan vara folk som har en dold agenda, som vill tjäna en slant på oss eller svartmåla oss, förklarar Jaffar Byn.

– Men å andra sidan förstår jag att det är ett område som är ständigt bevakat av polisen. Jag förstår att staten lägger resurser på kameraövervakning. Jag förstår att knarkförsäljningen sker hela tiden konstant helt öppet. Jag förstår att folk blir skjutna. Jag vet allt det där.

– Men om du frågar mig personligen, nej det är ingen no go-zon eftersom jag kunde stå där i tolvtimmarspass förr i tiden när jag kastade braj utanför grillen.

Mer ur ”Filterlösa”:

”Gasa från Aina med jointen i munnen

Mannen, mannen, vi är så farliga

Att även USA:s soldater lämnade Somalia

– I den här låten skriver jag om min vän som är filterlös. Han brukar alltid kicka (fly) från aina (polisen) med jointen i munnen utan oro. Inget är påhittat, allt är sant.

Ur ”Olyckliga tjejen” där Jaffar Byn rappar om abiat, kokain:

”Hon va olycklig, de e knas o misär i abiat hon har blivit kär

Olycklig, även änglar kan falla ner de så de är i mitt kvarter

På grund av ladd hon har börjat eskorta

Knas och misär, i abiat hon har blivit kär.”

– Den här låten kom till från olika tjejers perspektiv som har blivit kära i kokain. Det är en sann historia där jag jag hämtat inspiration från olika tjejer.

Ur ”Lilla Mogadishu”:

”Jag har varit på mer begravningar än födelsedagsfester”

– Jag citerar en vän som heter Garip. Han sa det till mig och jag skrev ner det direkt eftersom det är sant. Jag har personligen varit på mer begravningar än födelsedagsfester de senaste tre-fyra åren. Det är sant, inget är påhittat.

– Jag kände mig träffad.

Ur ”Jag ber en bön”:

”Sist jag såg dig smila med 2 millar i centrum

Mina tårar föll när jag såg ditt namn i min cellrum

Min fucking bror! Saknaden är stor!

Mitt hjärta den är sprucken, jag svär det gör ont

När vi frågade dig, hur ska du fira din födelsedag?

Du sa: Jag kommer fira den i häktet såklart

Citerar min bror, som dog som en man

'Den dag jag dör, jag kommer bli poppad av en gun'

Goda tider dem är långt borta

För häromkring i min trakt du blir pop-poppad”

– Det är en hyllning till en vän som gått bort. Det är inte mer än så. Allt jag skriver är verklighet.

Jaffar Byn markerar tydligt att han inte vill prata mer om texten. Det är känsligt eftersom jag förstått att texten handlar om den unge man som sköts till döds efter ett Forexrån i juli 2015.

Det blev starten för Rinkebykonflikten och en serie mord där unga män som tidigare varit vänner blev fiender på grund av pengar.