Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Jackie Arklöv är för farlig för att släppas

Jackie Arklöv.Foto: THOR LINDGREN
Polisen Robert Karlström sköts ihjäl i Malexander 1999.Foto: ROBBAN ANDERSSON
Bild från brottsplatsen 1999.Foto: PETER JIGERSTRÖM / ÖSTGÖTA CORRESPONDENTEN TT NYHETSBYRÅN

ÖREBRO. Jackie Arklöv drömmer om att bli lantbrukare i Halmstad – och han känner djup skam över sin bakgrund garanterar han när han vädjar om att slippa livstidsdomen.

Men polismördaren och krigsförbrytaren är för farlig för att släppas ut efter 21 år i fängelse.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag hade åkt hela dagen när jag kom fram till Malexander en fredag i maj 1999. På vägen dit hade jag sett krater efter krater som rivits upp när rånarna försökt mörda Kenneth Eklund, den första polismannen som tog upp jakten efter bankrånet i Kisa, med handgranater och automateld.

I ett dike i Malexander avrättade rånarna polismännen Olle Borén och Robert Karlström med skott i huvudet från nära håll. Polismännens egna vapen användes till de direkt dödande skotten.

En dag nåddes vi på Expressens redaktion av uppgiften att Jackie Arklövs fingeravtryck hittats på mordplatsen i Malexander – och då kom de krigsliknande scenerna i Kisa och Malexander i en annan dager.

Arklöv var krigsförbrytaren som via Främlingslegionen hamnade i Balkankriget och dömdes för att ha ”utsatt civila och krigsfångar för för tortyr och grym behandling med inslag av sadism”. Han var också nazist.

Jackie Arklöv, 47, kom på torsdagen till Örebro tingsrätt med en önskan om att få livstidsdomen tidsbestämd. Hans rutiga kortärmade skjorta stramar över musklerna och det yviga håret är uppsatt i en tofs i nacke. Han hänger en svart skinnjacka på stolen bakom sig.

Arklöv vill ha sitt straff tidsbestämt till 35 år som de två andra polismördarna Tony Olsson och Andreas Axelsson. Det skulle innebära att han blir villkorligt frigiven i slutet av 2022 – men åklagaren tycker att frågan om tidsbestämt straff är för tidigt väckt.

Jackie Arklöv, Andreas Axelsson och Tony Olsson.

Jackie Arklöv har erkänt att det var han som sköt de två sista huvudskotten mot polismännen Borén och Karlström. Under rånserien samlade han ihop pengar till en nazistgrupp som han startat ihop med bland andra de andra två polismördarna Andreas Axelsson och Tony Olsson.

Arklöv har själv sagt att ”stridsruset” väcktes till liv under rånen och kombinationen av polismorden och krigsbrotten gör att Arklöv saknar motstycke i svensk kriminalhistoria.

Han har tidigare nekats att få straffet tidsbestämt flera gånger men hoppas att chansen nu är större nu efter att Axelsson och Olsson fått sina straff tidsbestämda.

Rättsmedicinalverket, RMV, har gjort en ny farlighetsbedömning av Jackie Arklöv och kommit fram till att återfallsrisken är ”medelhög” – normalt krävs det att risken för återfall ska vara låg för att en livstidsdom ska tidsbestämmas. Så var det i Olsson och Axelssons fall.

Arklövs farlighet grundar sig i en kombination av det han visat sig vara kapabel till under Balkankriget och polismorden.

”Jackie Arklövs historik av eskalerande och återkommande våldsbenägenhet, hans personlighetssyndrom, nedsatt empatisk förmåga och att han lätt blir aggressiv vid alkoholintag”, sammanfattar chefsåklagare Sarah Hajslund Hansen.

I klartext: Jackie Arklöv är för farlig för att släppas ut. RMV:s farlighetsbedömning är tydlig – och den tycker jag att rätten måste lyssna på.

Jackie Arklöv håller inte med. I rätten berättar han om hur han fått ökat ansvar för gräsklippning, trädgårdsarbete och förtroendeuppdraget att sköta hönsfarmen på Umeåfängelset.

– Det kan inte vara vilken intagen som helst som gör det, förtydligar Arklöv.

Han säger också att han förändrats från att vara fylld av samhällshat och människoförakt och beundra nazism, vapen och våld. Nu tar han avstånd från det och kallar sig pacifist.

Besked om han får straffet tidsbestämt kommer om två veckor.