Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

IS-återvändare välkomnas av tandlös svensk terrorlag

”I den svenska samhällsdebatten har Säkerhetspolisen och terroråklagare anklagats för att förfölja muslimer och värst var det efter att två män friades i Göteborg för att ha förberett terrordåd i Somalia”, skriver Fredrik Sjöshult.Foto: UNCREDITED / AP / TT NYHETSBYRÅN

En tandlös lag, en säkerhetspolis som tvingas agera i blindo och politiska förslag som hamnat i långbänk.

Utvisningar som inte går att verkställa och samhällsdebattörer som blundar för terrorhotet.

Det är vad som välkomnar IS-terrorister som nu återvänder till Sverige.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En bur full med människor som filmas av en undervattenskamera när den sänks ned i en pool och männen dränks. En grupp män med sprängmedel runt halsen som exploderar samtidigt som deras död filmas i slowmotion. Fångar som sitter i en bil som skjuts sönder med ett raketgevär.

Så har de satans mördarna i terrorsekten IS agerat och nyligen visades filmerna under terrormålet i Stockholm. Filmerna hade skickats runt bland de åtalade och hittades i chattar som Säpo kartlagt.

I den svenska samhällsdebatten har Säkerhetspolisen och terroråklagare anklagats för att förfölja muslimer och värst var det efter att två män friades i Göteborg för att ha förberett terrordåd i Somalia. En av de friade pekades senare ut som ledande IS-rekryterare och har nu dött i Syrien där han stred för IS.

”Regeringen har gjort ett stort nummer av 'terrorismresorna har kriminaliserats' med en ny lag 2016 men talar tyst om att lagen blivit ett fiasko”, skriver Fredrik Sjöshult.Foto: GAIL ORENSTEIN/NURPHOTO/REX / GAIL ORENSTEIN

I terrormålet i Stockholm har röster höjts för att pengarna som skickats till IS egentligen varit välgörenhet och försvaret ifrågasatte också om IS verkligen kan klassas som en terrorgrupp.

Det är en skev och naiv syn på terrorsekten som också bäddar för gråtvalser från tillfångatagna i Syrien och Irak efter IS fall.

Terroristerna välkomnas också i Sverige av en tandlös lagstiftning.

Regeringen har gjort ett stort nummer av ”terrorismresorna har kriminaliserats” med en ny lag 2016 men talar tyst om att lagen blivit ett fiasko. Säpo fick också 225 miljoner kronor extra för att stoppa de som tänkte resa i terrorsyfte och lagföra de som återvänt efter en ”terrorresa”.

Luften gick ur terroråklagarna och Säpo redan efter ett av de första fallen där en misstänkt terrorist friades trots att han chattat om att han skulle ansluta sig till en terrorgrupp i Syrien och bli martyr. Han hade med sig knäskydd, armbågsskydd och skyddsväst när han greps. Bevisningen ansågs inte vara konkret nog och därför har lagen kallats för ”tandlös” av Säpo.

När jag nu frågar Säpo och justitiedepartementet om resultatet av den nya lagen och resultatet av Säpos miljontillskott visar det sig att det inte finns någon uppföljning av lagen att redovisa.

Terrorbekämpning reducerad till plakatpolitik således – och en lagstiftning som inte fungerar när frågan om återvändare nu blir högaktuell.

”Säpo arbetar i motvind i kampen mot terrorister och tvingas agera i blindo eftersom lagförslag om tillgång till signalspaning och hemlig dataavläsning av krypterade meddelanden i terrorutredningar hamnat i långbänk”, skriver Fredrik Sjöshult.Foto: ASMAA WAGUIH / POLARIS IMAGES

Totalt ska 300 personer rest från Sverige för att ansluta sig till IS i Syrien och Irak, enligt Säpo, och 100 av dem antas vara kvar nu när terrorsekten förlorat sina sista strider och skyldiga har tillfångatagits.

Säpo arbetar i motvind i kampen mot terrorister och tvingas agera i blindo eftersom lagförslag om tillgång till signalspaning och hemlig dataavläsning av krypterade meddelanden i terrorutredningar hamnat i långbänk. Säpo och polisen lider också svårt av mobiloperatörerna inte tvingas spara information om mobiltrafik.

Regeringen förbereder också en ny lag som ska straffa ”deltagande” i en terrorgrupp men den kan vara på plats tidigast i höst trots att den efterfrågats i flera år.

Det är nya lagar som borde varit klara när IS-terrorister nu återvänder till Sverige. 

Flera av de som återvänder till Sverige är inte heller svenska medborgare men om de återvänder från ”en resa till Turkiet” – och Säpo inte kan bevisa att de rest i terrorsyfte – får de behålla sina uppehållstillstånd.

Säpo kan fatta beslut om utvisning enligt lagen om ”särskild utlänningskontroll” men under de senaste tre åren har lagen bara använts i 15 fall.

Det innebär inte att utvisningen verkställs per automatik. När misstänkta riskerar tortyr eller dödstraff i sitt hemland på grund av terrorkopplingen kan utvisningarna stoppas – och i flera fall har det slutat med att personer som anses vara ett terrorhot ändå får vistas i samhället med anmälningsplikt hos polisen fem dagar i veckan.