Fredrik Sjöshult

Ingvar Kamprads svåraste fråga: Sönernas framtid inom Ikea

Peter och Ingvar Kamprad på presskonferensen om vd-bytet i Älmhult år 1999.
Foto: MATS SAMUELSSON
Ingvar Kamprad med sina söner.
Foto: IKEA

Ingvar Kamprad är död och nu tas Ikea över av anonyma tjänstemän.

Trots att han enligt sönerna har varit sysselsatt med att förbereda sin död i 41 år har ingen av de tre bröderna klivit fram i rampljuset.

Genom åren har successionen varit en svår fråga inom familjen Kamprad - det har varit tydligt i möten med Ikeagrundaren.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Frågan om sönerna har han skjutit åt sidan i alla år. Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd lämnar miljarder och åter miljarder bakom sig när han nu gått vidare men det innebär inte att hela förmögenheten går i arv. I ett kassaskåp inom koncernen finns en plan för vad som nu kommer hända men en sak försäkrade han sig om – Ikea ska inte fördärvas av framtida generationers strider. Om vi ska tro på den officiella versionen kommer inte sönerna Peter, Jonas och Mathias ärva ett nickel, och det är delvis sant.


LÄS MER: Ikeas grundare Ingvar Kamprad död


Frågan om sönerna har han skjutit åt sidan i alla år. Ingvar Kamprad lämnade över det dagliga ansvaret i Ikea till Anders Moberg i rollen som koncernchef och när Moberg slutade trodde många att det var dags för äldste sonen Peter att kliva fram. Men det var fel. Och pappa insåg nog själv att det såg lite konstigt ut så han tog med sig Peter till presskonferensen om vd-bytet i Älmhult år 1999.

Ingvar Kamprad klappade äldste sonen på kinderna

Det blev ett märkligt möte. Jag förstår fortfarande i dag inte varför den skygge Peter Kamprad gick med på att göra ett gästspel i offentligheten men det löste sig genom att Ingvar Kamprad stod i centrum och klappade den då 35-årige sonen på kinderna.

Ingvar och Margaretha Kamprad vid invigningen av lanthandeln i Agunnaryd.
Foto: MATS SAMUELSSON

Sex år senare träffade jag Ingvar Kamprad i församlingshemmet i Agunnaryd dit han kommit för att inviga lanthandeln som han också varit med och samlat in pengar till. Han hade själv, av misstag hävdade han senare själv, pekat ut yngste sonen Mathias som en tänkbar koncernchef och jag väckte på nytt frågan om det inte var dags för någon av barnen att ta klivet fram och leda Ikea. Han var då klar över att det inte var aktuellt och medgav själv att han fortfarande hindrade andra från att kliva fram.


LÄS MER: Ingvar Kamprads kamp för hembygden – och huset han föddes i


– Det var en kille i Ljungby som jobbade på Strålfors, Bosse hette han. Jag frågade vad han gjorde och hans svarade att han stod i vägen för maskiner på Strålfors och jag har tänkt på hans uttalande många gånger. Jag står nog i vägen för ganska många på Ikea. Men jag inbillar mig att jag fortfarande gör en del nytta, berättade han för mig då.

Ingvar Kamprad undvek frågor om sönernas framtid

Och en följdfråga slutade med att han kramade om mig för att slippa fler frågor.

Ingvar Kamprad inviger lanthandeln i Agunnaryd - och undviker en fråga om sönernas framtid inom Ikea genom att dela ut en kram till reportern.
Foto: Mats Samuelsson

Även om han alltid gillat att komma tillbaka till rötterna i Agunnaryd gav han då år 2005 klart besked om att han skulle sluta sina dagar i Schweiz.

Ingvar Kamprad såg fram emot en ålderdom i Schweiz med hustrun

– Vi bor väldigt bra. Vi bor i en enplansvilla och är nära skog och mark och vi hör kobjällror på kvällen. Som ni vet är knäna det första som drabbar äldre människor. Jag hoppas själv att jag inte dör plötsligt, och får vara med om lite ålderdom, och då blir det antagligen rullstol, och det klarar man jättebra i vår enplansvilla utan trösklar. Så de senaste 10-15 åren har vi sagt att vi nog kommer att dö i Schweiz, berättade han och hustrun Margaretha.

Så blev det inte. Efter att Margaretha dog 2011 flyttade Ingvar Kamprad hem till Småland.


LÄS MER: Ingvar Kamprad – bondsonen från Småland som blev miljardär 


– Ingvar hade ett betydande umgänge i Lausanne när han bodde där. När Margareta gick bort blev han ganska ensam. Dels var det sorgen som gjorde att han inte orkade riktigt träffa så mycket folk, så han släppte mer eller mindre umgänget där. Jag tror det var väldigt bra för honom att flytta till Älmhult där har han sina gamla vänner och sin familj, sin syster, i närheten, har Kamprads nära vän och affärskollega Göran Grosskopf berättat för Expressens reporter Michael Syrén.

Ingvar Kamprads söner om familjens möte om framtiden

2008 berättade Ingvar Kamprad själv om att familjen varit samlad och att frågan på nytt väckts om någon av bröderna var intresserade av att ta över som koncernchef och för Smålandsposten berättade han senare om deras inställning.

Jonas, Mathias, Ingvar och Peter Kamprad
Foto: IKEA

– Jag kommer inte att ta det, sa Peter vid mötet.

– Jag kommer inte att ta det, sa Jonas.

– Jag kommer inte att ta det, sa Mathias.

När Dahlvig slutade tog den okände Mikael Ohlsson över som koncernchef och efter honom kom den okände Peter Agnefjäll blir ny vd. Därmed var sönerna ute och hänvisade till olika styrelseuppdrag - och så har det fortsatt på senare år där det blivit än mer tydligt att familjen Kamprads officiella roll inom Ikea tillhör historien.

Ingvar Kamprad i finska Kuopio i samband med första spadtaget för ett nytt varuhus.
Foto: FREDRIK SJÖSHULT

Sista gången jag och Ingvar Kamprad diskuterade sönerna var i finska Kuopio dit han åkt för att vara med om byggstarten av ett varuhus år 2011 och konstaterade kort om sönerna:

- De gör på sitt sätt.

Dahlvig: "Hade varit bra om de fått pröva sina vingar"

Mobergs efterträdare som koncernchef inom Ikea, Anders Dahlvig, är kanske den som bäst gett uttryck för det som också är min uppfattning om varför sönerna fått stanna i bakgrunden.

- Det hade varit bra om de hade fått pröva sina vingar lite mer än de har gjort, har Dahlvig sagt till Dagens industri.

Någon egentlig makt, utöver styrelseuppdrag, ärver sönerna inte.

- Om arvingarna hellre skulle vilja ha en påse pengar och göra något annat med sina liv blir stiftelseformen ett problem, för då finns ju inga pengar att plocka ut och de tvingas leva med den här ryggsäcken, konstaterar Dahlvig.

Under sin levnad framhärdade Ingvar Kamprad att allt har getts bort. Varumärket Ikea ägs av Inter Ikea och en stiftelse och en annan stiftelse äger Ingka som driver de flesta varuhusen. De tre sönerna har fått nöja sig med Ikanokoncernen som förvisso har egna varuhus, fastigheter, banker och annat men som inte är värt mer än några miljarder – kaffepengar i sammanhanget.


LÄS MER: Stefan Löfven om Ingvar Kamprad: "En inspiratör med stort engagemang" 


Stiftelseurkunderna som styr Ikea är urstarka. Det har Ingvar Kamprad själv bittert fått erfara. Ingka har länge haft en välgörenhetsstiftelse men när den startades hade Kamprad en plan att avkastningen skulle skänkas till forskning kring möbeldesign. I efterhand har han erkänt att det inte var så smart och först efter en strid i domstol lyckades han ändra det till att välgörenheten ska riktas mot världens fattigaste barn genom Unicef, Rädda Barnen, Bill Clintons välgörenhetsfond och andra hjälporganisationer.


LÄS MER: Så hyllas Ingvar Kamprad i världen 


Han har också skänkt bort en miljard kronor för att skapa ”Smålands nobelpris”. Nyheten presenterade han själv vid det som kom att bli hans sista jultal för personalen i Älmhult och han satt själv i stiftelsens styrelse. Samtidigt berättade han om att han gett order om att Ikea skulle ta fram ett bonusprogram för personalen där alla skulle dela lika. Han kallade det för sin sista stora insats.

Ingvar Kamprads söner tog till slut ett försiktigt steg fram

Ingvar Kamprad fick också se sönerna ta ett försiktigt kliv fram i offentligheten under sista året. Med undantag för Peter Kamprads framträdande 1999 hade sönerna bara talat en gång i offentligheten före 2012, i Bertil Torekulls bok om Kamprad. De ställde upp mot löfte att det som yppades runt bordet då 1998 inte kunde härledas till någon.

Sönerna berättade:

- Vi skulle önska att Ingvar hade varit tydligare. Han kanske är lite för stark medan vi varit lite för avvaktande, berättade en son.

Jonas, Mathias och Peter Kamprad år 2012 i samband med en intervju för Ikeas personaltidning.
Foto: IKEA

Under 2012 skickade Ikea oväntat ut en bild på de tre bröderna. Det kan tyckas vara en icke-nyhet men var ett tydligt tecken på att det var bråttom med att etablera en bild av att det fanns arvtagare. Tidigare fanns det exempelvis ingen bild av Mathias Kamprad i vuxen ålder. Några månader senare ställde de tre upp på en intervju i Ikeas personaltidning och det var ytterligare ett steg mot att presentera Ingvar Kamprads söner som tagit plats olika delar av Ikeasfären.

Ingvar Kamprad har förberett sin död sedan 1976

Samtidigt som sönerna har tagit ett kliv fram har det också varit tydligt att de kommer hålla sig i bakgrunden. Anonyma tjänstemän – folk i gemen kan inte namnen på Ikeas höga chefer och ledande personer i styrelser – har tagit över det operativa ansvaret. Det finns inte längre någon Ingvar Kamprad som lägger sig i affärerna och det som händer nu följer en plan som han själv tagit fram.


LÄS MER: Kungen: "Kamprad var en sann entreprenör" 


I boken om Ikea - det framgår inte vem som talar -  konstaterade en av sönerna:

– Jag minns ögonblicket, jag kan ha varit 12 år och han kom hem och sa: Nu har jag gett bort Ikea. Så förklarade han att lyckats behålla makten men att vi inte längre hade pengarna. Ingvar har ju pratat om att förbereda sin död sedan 1976.