Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Inget stopp för dödandet i de blodröda konflikterna

Politikern menar att gangsterkulturen spridit sig till mindre städer
Mordplatsen i Örebro
Foto: BLALJUSBILDER
Mordplatsen i Eskilstuna.
Foto: OLLE SPORRONG

Tre dödsskjutningar på en vecka.

Mord i redan skenande våldsspiraler i storstad – och småstad.

Läget i Sveriges blodröda konflikter ser illa ut inför sommaren där erfarenheten av en säsongseffekt ökar på oron för en våg av sommarmord.

Samtidigt går polisen på knä i en tid när det är hög tid att ”piska fram ormarna”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter en vecka med tre dödsskjutningar går Sverige mot ett nytt sorgligt rekord. Hittills i år har 29 personer skjutits ihjäl i Sverige och det kan jämföras med 17 dödsskjutningar i snitt under samma period de senaste åren.

Utvecklingen är extra oroande med tanke på att sommaren närmar sig och det brukar innebära risk för ännu fler grova våldsbrott när fler rör sig utomhus och är lediga från skola eller jobb.

I statistiken för skjutningar under de senaste åren märks en viss säsongseffekt under de varmare månaderna.

Två av morden senaste veckan gör mig extra orolig eftersom det handlar om gängkonflikter i skenande våldsspiraler.

# Mordet i Kalmar är den tredje dödsskjutningen i år i en konflikt som pågår i staden. Den har även resulterat i en rad skjutningar och just nu finns det inget som talar för ett slut på gängkriget i småländska småstadsidyllen.

# Dödsskjutningen i Eskilstuna är också gängkopplad i en konflikt med flera mord och mordförsök vid skjutningar. Polisen i Eskilstuna har under flera år haft svårt att få grepp om konflikterna där de inblandade i flera skjutningar varit mycket unga.

Polisen brukar klassa kända gängkonflikter som gröna, gula och röda. I en röd konflikt bedöms risken vara ”sannolik” för nya våldsdåd – och konflikterna i Kalmar och Eskilstuna kan inte anses vara annat än blodröda.

Det är konflikter utanför storstäderna i mindre städer där det är stor risk att fiendesidorna stöter på varandra dagligen.

Mordplatsen i Kalmar
Foto: JENS CHRISTIAN

Tidigare har jag hört en polischef tala om att ”piska ut ormarna” efter att en stad drabbats av gängproblem. Det handlade om att polisen genom täta kontroller och punktbevakning skulle skrämma fram gängkriminella och hitta vapen, narkotika eller annat som skulle göra att de hamnade bakom galler.

Det är en klok polisiär taktik. Gängmord är svåra att klara upp och då får man ibland nöja sig med att misstänkta mördare åker dit för andra brott när ormar piskas fram.

Att kyla ned konflikter är viktigast.

Mordet i Örebro är mer gåtfullt. En man sköts ihjäl i en nyare Mercedes i slutet av förra veckan. Han var vd för ett växande bolag som omsatte miljoner och är ostraffad.

Här finns ingen självklar motivbild och det går inte att utesluta att det handlar om en felskjutning där den mördade direktören inte var den egentliga måltavlan.

De tre senaste dödsskjutningarna kommer i en tid när polisen redan går på knä.

I förra veckan kunde jag avslöja att läget är så allvarligt i Stockholm att polisledningen tvingats konstatera att det är slut på mordutredare.

Det är så illa att polisen haft beredskap för att utredare från Göteborg skulle få ta sig an nästa mord i Stockholm.

Detta trots att polisens nationella operativa avdelning, NOA, redan förstärkt Stockholmspolisen.

Mot bakgrund av det kommer den senaste veckans tre nya dödsskjutningar extra olägligt.

Stockholm har drabbats av närmare hälften av årets dödsskjutningar och även här har det handlat om våldsspiraler i gamla konflikter som skenat vidare.

Det handlar om nya skjutningar i orter med långvariga konflikter och gängproblem som Rinkeby, Skarpnäck, Södertälje, Fisksätra, Norsborg men också en ny konflikt mellan Bandidos och Bro-nätverket.

Det är röda Stockholmskonflikter som också måste kylas ned direkt för att förhindra nya skjutningar under sommaren.

Rektorn om nya skjutningen i Kalmar: ”Oerhört tragiskt”

En man i 20-årsåldern sköts på söndagskvällen ihjäl nära en skola i Kalmar