Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Hur tänkte Hans Forsberg när han gick in på bordellen?

Hans Forsberg (M): ”Väldigt ångerfull”.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

En bred offensiv över hela landet mot sexköpare – inte bara Paolo Roberto – borde skrämma bort män från lägenhetsbordellerna.

Hur tänkte då Kungsbackas kommunalråd Hans Forsberg (M) när han köpte sex på en lägenhetsbordell av en kvinna från de fattigare delarna av Europa i lördags?

Läste han debattartikeln i Göteborgs-Posten i fredags där Moderaterna krävde fängelsestraff för den som köper sex av människohandelsoffer?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I en tid när sexköpare inte längre söker efter sina offer på Malmskillnadsgatan i Stockholm eller vid Feskekörka i Rosenlundskvarteret i Göteborg har polisens fokus riktats mot människohandeln med kvinnor på internet.

I Stockholm resulterade offensiven mot sexköpare i 28 gripanden av sexköpare när Norrmalmspolisen samarbetade med människohandelsgruppen vid polisens nationella operativa avdelning, NOA, under ledning av kriminalinspektör Simon Häggström. Tidigare i år samarbetade människohandelsgruppen med Södermalmspolisen i Stockholm och grep 41 sexköpare i det som döpts till ”Insats torsk”.

Men jakten på sexköpare pågår inte bara i Stockholm. I mitten av mars samarbetade NOA:s människohandelsgrupp med polisen i Göteborg i en insats med 15 gripanden av sexköpare.

Nyheterna borde inte gått Kungsbackas kommunalråd Hans Forsberg (M) förbi.

Att han trots allt vågade ta steget innanför dörren på en lägenhetsbordell i Göteborg i lördags är helt obegripligt. 

Läste han debattartikeln i GP av Moderaternas rättspolitiska Johan Forsell i fredags? 

Forsbergs partivän krävde skärpta straff för sexköp och konstaterade:

”För det första vill vi skärpa straffen vid sexköp när någon köper sex av en person som till exempel är föremål för människohandel, koppleri eller befinner sig i en skyddslös situation. Dessa typer av fall bör alltid ligga på fängelsenivå”, skrev Johan Forsell i GP.

Enligt Göteborgs-Posten köpte kommunalrådet Forsberg sex av en kvinna från Östeuropa. 

Forsell krävde också att polisregionerna startar specialgrupper mot sexbrott för att slå tillbaka mot människohandeln.

Moderaterna Forsell och Forsberg vet nu efter helgen att det redan finns poliser runtom i Sverige som snabbt kan agera mot sexköpare.

I Göteborg finns sedan länge en ”driven människohandelsgrupp”, konstaterar en av mina poliskällor, och Stockholmspolisens människohandelssektion slog till mot massagesalong där en polisman och hans fru misstänks ha drivit en bordell samtidigt som ”insats torsk” precis avslutats.

Och nu kom helgens gripande av kommunalrådet Hans Forsberg efter att Göteborgspolisen fått tips om att det pågick sexhandel i Örgryte på lördagskvällen och snabbt startat en insats.

I vanliga fall börjar insatserna med att en ny annons hittas på nätet av polisens spanare. För att ta reda på annonsen bokar spanarna ibland ett fejkade sexköp.

I nästa steg i insatskonceptet placeras spanare ut runt adressen och i trapphuset. Om en misstänkt sexköpare går in i lägenhetsbordell har polisen i flera fall lyssnat efter samlagsljud för att samla bevis – och överrumpla mannen när han senare konfronteras utanför adressen.

Det resulterar oftast i ett erkännande direkt på plats och precis som kommunalrådet Forsberg accepterar de misstänkta då att betala 50 dagsböter i ett strafföreläggande som senare kan utfärdas av en åklagare. Strafföreläggandet innebär att sexköparen slipper en offentlig rättegång.

Nu har två offentliga män åkt dit för sexköp inom kort tid men det handlar inte om att polisen ”jagar kändisar”.

Det är resultatet av en offensiv på bred front över hela landet mot sexköp med en mängd gripanden och ett insatskoncept som gör att män borde skrämmas bort från lägenhetsbordeller.

Paolo Roberto och Kungsbackas kommunalråd Hans Forsberg borde insett det när de öppnade dörren till en lägenhetsbordell.

I deras fall är straffet för ett sexköp – 50 dagsböter är samma straff som en oxfilétjuv kan räkna med i Sverige – lindrigt.

Samhällets moral reagerar starkare än lagstiftaren på sexhandel och det leder till krossade karriärer.

Och i Paolo Robertos fall fortsätter utredningen om anmälningar om brottet oaktsam våldtäkt efter att han i TV4-intervjun konstaterat att kvinnan kan ha varit ”dittvingad”. Jag utgår från att den frågan kommer att lyftas även i fallet med kommunalrådet Forsberg eftersom han också ska ha köpt sex av en kvinna från de fattigaste delarna av Europa.