Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Högsta domstolen kan rädda våldtäktsman från utvisning

Våldtäktsmän ska utvisas – det är Socialdemokraterna och Moderaterna överens om.

Nu kan Högsta domstolen ändra på det i ett fall med en våldtäktsdömd som dömts till utvisning i tingsrätt och hovrätt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Riksåklagaren är inte nöjd med att Högsta domstolen, HD, tagit upp fallet med den utvisningsdömde våldtäktsmannen eftersom det anses vara ett ”solklart fall” som inte ska ändras. Om HD skulle riva upp domen går det också på tvärs mot löften från Socialdemokraterna och Moderaterna i valrörelsen.

Det är mycket ovanligt att Högsta domstolen prövar rättsfall och det görs bara för att ta fram ny rättspraxis. Besluten om att meddela prövningstillstånd motiveras inte av HD.

Fallet handlar om en 33-årig man från Somalia som tog plats framför Högsta domstolens ordförande, justitierådet Anders Eka, på onsdagen i en förhandling om utvisningsfrågan och på andra sidan satt Riksåklagaren representant, byråchef My Hedström.

I juni förra året våldtog mannen en kvinna i Linköping. Hon låg och sov när övergreppet inleddes och var därför i ”en särskilt utsatt situation”. När hon vaknade fortsatte våldtäkten.

Tingsrätten konstaterar att han skulle dömts till drygt två års fängelse men eftersom han även dömdes till utvisning landade straffet på fängelse i ett år och tio månader och domen fastställdes av hovrätten.

Våldtäktsmannen har bott i Sverige sedan 2010 och har permanent uppehållstillstånd. Han har dömts till böter vid fyra tillfällen för ringa narkotikabrott, olika trafikbrott och rattfylleri. Han har ingen släkt i Sverige och säger själv att han inte heller har några släktingar kvar i Somalia.

 

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/somalia/

I Högsta domstolen berättade han om sin rädsla för terrorgruppen al-Shabab och att han tillhör en av de lägsta klanerna i Somalia som utnyttjas och utsätts för våld.

Migrationsverket har konstaterat att uppgifterna inte går att kontrollera och att det inte går att säga om han riskerar att utsättas för hot eller våld om han utvisas. Migrationsverket konstaterar dock att det inte finns något generellt verkställighetshinder för utvisningar till Somalia.

För att utvisa en dömd person som varit i Sverige mer än fyra år krävs ”synnerliga skäl”.

En dom för snatteri är inte synnerliga skäl, det krävs ett grövre brott som exempelvis våldtäkt. Så har tingsrätt och hovrätt konstaterat i fallet som nu ska avgöras i HD och så resonerade politikerna i valrörelsen.

– Är du inte svensk medborgare och begår brott i Sverige måste huvudregeln vara att du utvisas, konstaterade justitieminister Morgan Johansson (S).

”Vår utgångspunkt är att den som är utländsk medborgare och som begår en våldtäkt i Sverige har förverkat sin rätt att stanna kvar här”, slog Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé fast.

Justitieminister Morgan Johansson (S).Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Våldtäktsmannens försvarare, advokat Bo Ström, håller inte med och påpekade i HD att ”synnerliga skäl” ska tolkas som ”nästan aldrig” i juridiken och vara reserverat ”extrema undantagsfall”.

Eftersom hans klient inte har någon släkt eller arbete i Sverige, har begått brott här tidigare och Migrationsverket inte säger att det finns hinder mot att utvisa våldtäktsmannen kommer frågan om ”synnerliga skäl” avgöra prövningen.

Om Högsta domstolen anser att en våldtäkt inte är ett ”extremt undantagsfall” kommer politikerna vara tvungna att ändra lagen för att ord ska bli handling.