Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

H&M-miljardären om kraschen och sms-lån

Stefan Bengtsson berättar i en exklusiv intervju för DI Weekend om sitt H&M-arv, bilkraschen och misslyckandet med sms-lån.
Foto: Stefan Söderström

Stefan Bengtsson är doldisen bland H&M-arvtagarna som är mest känd för att nyligen köpt ett hus för 120 miljoner kronor och kraschat en Koenigsegg.

- Det skakade enormt när jag kom ut i terrängen och små träd flög åt alla håll, berättar Bengtsson för Di Weekend om när en sopbil trängde honom av vägen.

I den exklusiva intervjun berättar han också om misslyckandet med sms-lån.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nya numret av Di Weekend.

Stefan Bengtsson och hans tvillingbror Jan ärvde sina aktier i H&M när deras mamma Sian dog tidigt. Stefans aktier är nu värda två miljarder kronor och efter att vårens utdelning har kommit in på kontot har han sammanlagt kvitterat ut 388 miljoner från H&M på sex år.

Stefan Bengtsson har genom åren bara ställt på ett fåtal intervjuer men han har skapat rubriker på andra sätt. Han var länge tillsammans med tv-profilen Åsa Fröberg men fick mest rubriker när han kraschade lyxbilen Koenigsegg. Nu berättar han själv om när bilen, värd 6,5 miljoner, försvann ut i terrängen för snart sju år sen.

- Jag blev trängd av vägen av en sopbil. Det var tur att det inte gick värre, jag åkte av vägen på ett av få ställen där det gick bra, säger Bengtsson i en lång intervju i Di Weekend.

- Man sitter säkert som i en formel 1-bil, som i en bur. Många tror att bilen blev totalförstörd, men så är det inte. Den gick att reparera.

Ser sig som riskkapitalist

Stefan Bengtsson skapade också nyligen rubriker när han köpte Addarsnäs herrgård utanför Norrtälje för 120 miljoner kronor och i intervjun med Di Weekends reporter Hans Bolander berättar Bengtsson att han ser gården som ett livsprojekt med jakt, skog och småskalig odling.

Doldismiljardärens ser sig dock främst som en riskkapitalist. Han och brodern Jan drev tidigare investeringsbolaget Ekstranda och de har bland annat köpt innekrogar i Stockholm som Sturehof och Riche.

Andra investeringar har varit mer komplicerade. I ett fall blev han indragen i en mordhärva och satsningen på sms-lån genom företaget Mobillån Sverige skapade negativ publicitet kring H&M-arvingen även om han först tyckte att det såg ut som en god idé med en bankutmanare.

- Men när folk med dåliga ekonomiska förutsättningar utnyttjades blev det inte bra, säger Bengtsson nu till Di Weekend.