Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Hemhjälpens ord: Därför hjälpte hon Headshotligan

Polisens spaning mot Headshotligan • Greps efter biljakt i centrala Stockholm.

Hon sålde ut miljardärsfamiljens hemligheter i Östermalmsvåningen om portkod, lås, familjerutiner och var dyra väskor, smycken och klockor fanns.

Information som den ökända Headshotligan använde för att planera en kupp.

Hemhjälpen erkänner nu själv att hon blev ligans insider för att hämnas på miljardären.

Tyvärr är hon en mardröm som det hade varit svårt att skydda sig mot.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den unga kvinnan är varje förmögen familjs skräck. Hon anställdes som hemhjälp hos miljardärsfamiljen på Östermalm och fick deras förtroende.

När hon nu sitter i Stockholms tingsrätt under rättegången om grovt rånförsök gör hon ingen hemlighet att hon sålde ut familjen.

I lyxvåningen på Östermalm anställdes hon av en känd företagare som byggt upp ett miljardföretag och hans fru som delat med sig av sina lyxvanor i sociala medier.

Kvinnan som kom att bli Headshotligans insider erkänner att hon delade med sig av filmer från våningen till en man som hon träffat på Tinder och hade en relation med.

Hon förklarar att hon gjorde det för att hämnas.

I tingsrätten berättar hon om att hon kände sig trakasserad i familjen och ville hämnas på miljardären. Hon säger också att hon sålde ut familjens hemligheter utan tanke på betalning – hennes enda motiv ska varit vedergällning.

– Det enda han brydde sig om var pengar och min tanke var att han skulle lida ekonomiskt, säger kvinnan.

Hon förklarar att hon mådde så dåligt att hon tänkte sluta men att den höga lönen gjorde att hon stannade kvar hos familjen. Hon tjänade 30-40 000 kronor i månaden – det dubbla mot vad hon fick när hon jobbade på Mc Donalds.

På filmerna som hon skickade till Tinderdejten visade hon hur låset i våningen fungerade och var miljardärsfruns garderob med dyra Hermèsväskor fanns. Hon delade också med sig av portkoden till Östermalmsvåningen och familjens rutiner.

I tingsrätten medger hemhjälpen att hon gjorde det för att hjälpa Tinderdejten att planera en stöld i Östermalmsvåningen. Hon är noga med att planen var att miljardärsfrun skulle varit borta när gärningsmännen kom och att mannen då skulle ligga i sin säng.

En av de gripna männen med DHL-kläder och buntband.
Foto: Polisen

Enligt den unga kvinnan var planen att lägenheten skulle länsas av DHL-klädda män på dyra väskor, smycken och klockor utan att mannen skulle uppfatta något.

– De skulle vara där i max tre minuter och det skulle inte vara något våld annat än det mot mig som jag hade gett samtycke till, säger hon.

Hon skulle bundits och tanken var att miljardärsfrun skulle hitta henne när hon kom tillbaka till våningen.

Så blev det inte. Polisens spanare hade i flera veckor följt det kriminella nätverket Headshotligans planeringsmöten inför kuppen och avlyssnat samtalen. När de kom till Östermalm greps de av polis.

Under inspelade planeringsmöten hörs de bland annat tala om miljardären som de kallar för ”shunon”.

Så här lät det:

”Vi måste tysta ner shunon, han kommer skrika. Det är bara att säga: ”Vill du ha tejp? Eller ska du vara tyst?””

”Det kommer bli våldsamt, inte slå henne, man kommer släpa henne. Men bror någon av oss kommer släpa henne fram till shunon. Han kommer se att det är våldsamt.”

När det är dags för männen från Headshotligan att själva berätta om planerna bedyrar de att de likt gentlemannatjuvar bara hade tänkt smyga in i lägenheten och på några minuter ta väskor, smycken och klockor för flera miljoner.

De talar om att de blev ”inbjudna” till ”ett jobb” där planen inkluderade en ”insider”.

– Det skulle bara vara att packa och dra därifrån, säger ligans utpekade ledare.

– Inget våld skulle användas, det enda våldet var mot insidern, menar andremannen i ligan.

Även hemhjälpens Tinderdejt uppger att det var en stöld som planerades – och inte ett grovt rån.

För senioråklagare Alexandra Bittner är det viktigt att övertyga tingsrätten om att det handlar om ett grovt rånförsök eftersom det straffas hårdare. Åklagaren pekar på vad som sagts under avlyssnade planeringsmöten men också det faktum att männen hade tre stora buntband med sig.

Att det handlar om ett grovt brott bottnar också i familjens skyddslösa och utsatta ställning där mannens försvarslösa ställning hänsynslöst skulle utnyttjas och att planen var att ta värdesaker för flera miljoner, enligt åklagaren.

Den unga kvinnan målas upp som hjärnan bakom planerna – oavsett om det handlat om stöld eller rån – och gör själv ingen hemlighet av sin roll.

Polisens spaningsbilder på insidern.
Foto: Polisen

Hemhjälpen som blev Headshotligans insider i Östermalmsvåningen har väckt frågor om hur förmögna familjer kan skydda sig.

I Dagens industri har Östermalmsbor som anlitat städhjälp uttalat sig om oron och säkerhetsföretag har talat om behovet av ”fördjupade säkerhetskontroller” som de säljer för dyra pengar.

Sanningen om hemhjälpen som sålde ut hemligheterna om Östermalmsvåningen är dock att det varit svårt att avslöja henne på förhand. Hon är ostraffad och inte ens polisens utredning har hittat några kopplingar mellan henne och Headshotligan.

Tinderdejten som blev hennes mellanhand har inte heller någon kriminell bakgrund. I hans straffregister finns bara några bötesstraff för mindre trafikbrott och han har drivit en egen byggfirma.

Därför hade det varit svårt för miljardärsfamiljen att undvika den mardröm som drabbat dem.

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet.