Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Hedersmotivet kan bli ASAP Rockys räddning

Hör Fredrik Sjöshult om ASAP Rockys situation
”Det grova våldet och sparkarna mot den liggande mannen, att det var minst tre mot en och att det fanns en livvakt på platsen talar för att Mayers döms”, skriver Fredrik Sjöshult.

Ett hedersmotiv kan ha varit förklaringen till att målsäganden följde efter Rakim ”ASAP Rocky” Mayers.

Det nya beskedet var viktigt för Mayers som hävdar att han agerat i självförsvar i en ”skrämmande situation” när han gick till attack med slag och sparkar.

Men det kommer ändå att bli svårt att hävda nödvärn.

Det grova våldet och sparkarna mot den liggande mannen, att det var minst tre mot en och att det fanns en livvakt på platsen talar för att Mayers döms.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I rättegången mot Rakim ”ASAP Rocky” Mayers är hans chans att bli friad att tingsrätten litar på att han kände sig hotad av målsäganden. Om tingsrätten kommer fram till att målsägandens bara följde efter Mayers och hans sällskap eftersom han ville ha tillbaka sina hörlurar faller nödvärnsinvändningen.

Målsäganden hävdar det själv och det hörs också på filmerna från kvällen.

Därför var det intressant att Mayers försvarsadvokat Slobodan Jovicic under torsdagens förhör fick målsäganden att medge att hedern var viktig för honom och att han tyckte att hans heder hade kränkts i den inledande dispyten utanför Max. Hedersmotivet skulle också varit ett skäl till att han gick efter Mayers och hans vänner – och det noterade rättens ordförande särskilt i samband med förhöret.

När det var Mayers tur att berätta om kvällen för tingsrätten beskrev han situationen som ”skrämmande”. Det är grunden för att Mayers vill frias med hänvisning till nödvärn.

Men det är tveksamt om det räcker.

Alldeles oavsett vad målsäganden hade för syften med att följa efter Mayers från Max är det händelseförloppet på Apelbergsgatan ett kvarter bort som åtalet handlar om:

• Var det verkligen nödvändigt att fortsätta slå, sparka och stampa på målsäganden efter att han kastats ned på marken? Var det ”rättfärdigat” av det tre åtalade? Eller var det ett övervåld i ett skede av händelseförloppet där det inte längre går att hävda nödvärn?

• Går det verkligen att hävda nödvärn om man har med sig en storvuxen livvakt? I förhöret förklarade Mayers själv att livvaktens uppdrag var att ”skydda honom till varje pris”.

• Kan flera män som är betydligt större än målsäganden verkligen hävda nödvärn? Det handlade om en tre mot en-situation (livvakten exkluderad).

Rakim ”ASAP Rocky” Mayers gjorde ett balanserat framträdande i tingsrätten under förhöret.

Han lämnade en sammanhängande berättelse och det var först när kammaråklagare Daniel Suneson ifrågasatte livvaktens roll som Mayers hamnade i gungning.

– Ska han skydda dig eller ska du skydda honom, frågade åklagaren och Mayers svarade till slut att situationen inte var under kontroll.

Mayers nekar inte till att han gått till attack med sparkar och slag på Apelbergsgatan. Filmerna från platsen gör att det inte finns någon tvekan om det och bilderna kommer också att bli viktiga när tingsrätten ska avgöra målet. Det är värt att notera att rätten begärde att åklagaren skulle lämna över filmerna för att de skulle kunna detaljstuderas under överläggningarna.

Rakim ”ASAP Rocky” Mayers under förhöret i tingsrätten.
Illustration: Helen Rasmusen

Den enda tveksamheten i bedömningen av våldet på platsen är om en flaska använts och gett upphov till skärsåren på målsäganden. Enligt åklagaren använde de tre åtalade en eller flera flaskor och Mayers säger själv att han och vännerna plockade upp några flaskor för att de inte skulle användas av målsäganden och hans vän.

Men försvaret har lanserat teorin att flaskorna krossades före målsäganden kastades i marken och att Mayers kan ha fått glaskross under foten före han stampade på honom.

Nödvärn eller inte kommer att avgöra om Mayers döms – om tingsrätten kommer fram till att flaskan använts kommer det bli ännu svårare för de åtalade att hävda nödvärn och sannolikt kommer straffet bli hårdare.

Allt talar för att tingsrätten efter en överläggning sent under fredagen meddelar ett muntligt domslut och besked i häktningsfrågan. Om det blir en fällande dom kan det stanna vid ett kortare fängelsestraff och med tanke på att de tre åtalade varit frihetsberövade i en månad har de redan avtjänat hela eller en stor del av straffet.

Det vore osannolikt att de misstänkta skulle återvända till Sverige för en fortsättning i hovrätten om de döms – om de frias kan de lämna landet.

Då kan president Trump kalla hem sin gisslanexpert Robert O’Brien som har varit en udda fågel i den cirkus som omgärdat fallet Mayers. Talande för det spektaklet var frågor som en dansk radioreporter från nyhetskanalen Radio24syv konfronterade gisslanförhandlaren med:

– Vem är den värsta gisslantagaren? Stefan Löfven eller IS?

– Kommer du kalla in Navy Seals?

Jag är övertygad om att cirkusen utanför rättssalen inte kommer att påverka avgörandet av fallet.