Fredrik Sjöshult

Haverikommission krävs efter sveken mot barnen

Barn övergivna i elände, unga pojkar som ingen stoppar på väg mot grova brott och andra barn som dödas av sina föräldrar.

Det är dags att öppna ögonen nu och släppa den naiva inställningen att inte lägga sig i.

Sveket mot barnen i Ystad, Fagersta, Huskvarna, Bjärred och Gårdsten måste utredas av en haverikommission.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sydsvenskans avslöjande om den misär som fem barn i Ystad tvingats leva i är ohygglig läsning. Socialtjänstens utredning visar att det handlar om barn som fått sin uppväxt förstörd – ett av barnen ska ha utsatts för så smärtfulla övergrepp att delar av barndomen glömts bort.

Avslöjandet blottlägger ännu ett svek mot barn som växer upp i Sverige.

Det handlar om skolor som tittar bort och en socialtjänst som inte fungerar i flera kommuner. I Ystadsfallet ser det också märkligt ut att åklagare lade ned polisutredningen trots att det finns uppgifter om övergrepp.

Sveket mot barnen i Ystad är extra allvarligt med tanke på att kommunen redan för flera år sedan larmades om familjen. Politiker fick information om fallet men inget gjordes och det avfärdades som löst prat på bygden om en familj som valt att vara annorlunda.

Fritidspolitiker ska inte hantera den här typen av fall.

Misstankar om barn som far illa ska hanteras professionellt av specialutbildad personal. I Ystadsfallet har det uppenbarligen fallerat.

Detta trots att det varit frågetecken kring barnens folkbokföring hos Skatteverket som gjort det möjligt för föräldrarna att hävda att barnen undervisades på distans och inte behövde gå i svensk skola – och därmed kunde isoleras.

Vad hade hänt om socialtjänsten i Ystad tidigare fått hela bilden av den information som fanns hos skolförvaltningen och Skatteverket?

I Sverige gör en barnmorska hembesök några dagar efter att ett barn fötts men alltför många barn tappas sedan bort. Samhället präglas av en förhoppning om att barn växer upp i en blomstertid och i alltför många fall tycker jag att det finns spår av en naiv vilja att inte se problemen.

• I juli 2017 mördades syskonen Almir, Kamil och Vanessa av sin mamma innan hon tog sitt eget liv. Deras pappa Safet Makas hade inte fått veta att fem orosanmälningar gjorts om barnens situation före morden.

Safet Makas och hans tre mördade barn Almir, Kamil och Vanessa.

• I Bjärred mördades två barn av sin mamma och pappa. Barnen hade isolerats hemma och inte gått i skolan efter att ha fått diagnosen ME, enligt föräldrarna.

• I Huskvarna och Fagersta har unga pojkar tvångsomhändertagits efter att ha varit med när den hemlöse Gica och småbarnsmamman Nella Olander utsatts för grova brott och dött. Polisens utredningar har visat att socialen borde agerat långt före brotten.

Det går inte att blunda längre.

Det är dags för en haverikommission som granskar fallen för att samhället ska kunna dra lärdomar inför framtiden – allt annat vore ett svek mot barnen.