Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Hårda tag mot Runar – får rejält fängelsestraff

Runar Sögaard i Nacka tingsrätt under rättegången. Foto: Fredrik Sjöshult

Runar Sögaards tro på sig själv är inte hälsosam – nu straffas han med ett fängelsestraff på ett år och åtta månader.

Det går inte att fiffla med bokföring, moms och göra privata uttag från bolaget utan att det straffar sig.

Och även manschettbrottslingar kan få känna på hårda tag med gripande, husrannsakan och långa fängelsestraff.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I delar av samhället finns en uppfattning att ekonomiska brottslingar alltid klarar sig undan och det är inte utan grund – historiskt har jakten på ekoskurkar varit en sorglig historia. För 15 år sedan granskade jag Ekobrottsmyndigheten, EBM, och noterade att 89 ekobrottslingar under ett drygt år fått sänkt straff på grund av att utredningarna tagit för lång tid.

I domarna stod det i klartext att de kriminella fick straffrabatt på grund av EBM. Helt absurt.

Det har också varit beklämmande att se hur åklagare behandlat manschettbrottslingar med silkesvantar genom att vänta med husrannsakan och undvikit att anhålla misstänkta. Det har ibland varit skillnad på folk och folk.

Om Runar Sögaard också trodde att han skulle kunna komma undan vet han bättre nu.

Efter att ha blivit anmäld av sin revisor hamnade hans ärende på kammaråklagare Jonas Svanfeldts bord på Ekobrottsmyndigheten. Svanfeldt har en bakgrund inom det ”vanliga” åklagarväsendet och har vana av att anhålla, besluta om husrannsakan och säkra bevis mot misstänkta våldsmän, tjuvar och andra kriminella.

Runar Sögaard arrangerade utfrågningar med Jimmie Åkesson under valrörelsen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Runar Sögaard anhölls av Svanfeldt och fick tillbringa två dagar inlåst i en cell i början av utredningen. Sögaards hem genomsöktes och i arbetsrummet hittades hans dator som visade sig vara en guldgruva med bevis som nu fick avgörande betydelse i rättegången. Han konfronterades direkt i förhör med bevisen och fick ingen chans att fundera ut en tillrättalagd historia.

Han nekar till brott eftersom företaget formellt inte varit hans. Han har tidigare dömts till fängelse för bokföringsbrott, har stora skulder till kronofogden och det nya företaget frontades därför av en släkting. Fynden i Runars dator och flera andra bevis gör att både åklagare och tingrätt avfärdar det som ett bulvanupplägg och konstaterar att Runar Sögaard varit ”faktisk företrädare” för bolaget.

Runar Sögaard anklagas för att ha fakturerat moms för sina tjänster utan att betala momsen vidare till Skatteverket. Momsen får inte stanna i ett bolag utan att bolaget först gjort avdrag som gör att pengarna får stanna i bolaget.

Enligt domen har 900 000 kronor också överförts till hans privata konton utan att företaget har betalat arbetsgivaravgifter. Han döms även för grovt bokföringsbrott.

Runar Sögaard med sin advokat Leif Gustafson under rättegången i januari. Foto: Fredrik Sjöshult

Straffet blir fängelse i ett år och åtta månader på grund av det handlar om omfattande brottslighet, enligt Nacka tingsrätt. Han får också ett omedelbart näringsförbud som gör att han inte får driva företag eller sitta i styrelser.

Runar Sögaard trodde att rättegången skulle stoppas på grund av att släktingen inte kunde närvara men Nacka tingsrätt vägrade lyssna på hans vädjan. Då tjurade han ihop och vägrade yttra sig under rättegången.

Den hårda fängelsedomen visar att det inte var någon lyckad taktik men Sögaard trodde själv att det kommer att lösa sig i hovrätten där han tror på en i hans tycke mer rättvis behandling. Det är en övertro på systemet att allt löser sig i hovrätten efter att tingsrätten kommit med ett så tydligt avgörande som i det här fallet.

Och straffet kan bli hårdare.

EBM-åklagaren Jonas Svanfeldt krävde i slutpläderingen i tingsrätten att Runar Sögaard skulle dömas till tre-fyra års fängelse för samtliga åtalspunkter. Sögaard kan tro på friande dom i högre rätt men han riskerar också ett betydligt längre straff.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!