Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Hans Vestberg var värd ett bättre slut

Han var företagsledaren som väckte internationell respekt med sin profetia om det uppkopplade samhällets betydelse för världens utveckling – och internt den som laget kunde ha offrat ett näsben för.

Ericssonchefen Hans Vestberg var värd ett bättre slut men hans olympiadröm gjorde att han tog ett kamikazebeslut där han förlorade momentum i ett Ericsson under attack.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hans Vestberg har varit en av favoriterna att intervjua som ekonomireporter. Alltid engagerad och fast handslag – och den ledarstilen har också gått hem internt. Han var länge ordförande för handbollslandslaget och den framåtanda som alltid präglat ledare som Bengt ”Bengan” Johansson inom handbollen har varit påtaglig när man suttit ned med Hans Vestberg.

Även om det alltid blåser runt Ericsson har Vestberg på samma sätt alltid haft laget med sig. De närmaste har varit lika lojala mot honom som ledare som handbollslandslagets mittsexa Per Carlén som inte tvekade på att offra näsbenet för ”Bengan Boys”.

Internt har han varit ledaren som haft momentum.

Men också externt. Han har väckt respekt för att i ett tekniktungt bolag som Ericsson lyckats med jämställdhet och mångfald hela vägen upp i ledningsgruppen.


LÄS MER: Hans Vestberg lämnar Ericsson – kan plocka ut miljoner i fallskärm


Hans förmåga att förklara nätverkens betydelse i det uppkopplade samhället har imponerat. Något så tråkigt som basstationer har blivit levande när han predikat digitaliseringens möjligheter på stora scener världen över och pekat på värdet av mobil uppkoppling för kvinnor i Afrika i behov av sjukvård, små tillväxtekonomier som bygger på mikrolån och det fantastiska med mobilnät långt upp i Amazonas regnskog.

Hans Vestberg förlorade sitt momentum när han satte idrottsintresset före förnuftet, skriver Fredrik Sjöshult.
Foto: Axel Öberg

Det gör att jag inte tror på hans förklaring att någon annan behöver ta vid när mobilnäten ska stavas 5G – det finns ingen annan i branschen som brinner lika mycket för utvecklingen och som gång efter gång predikat värdet av Ericssons patentportfölj inför framtiden.

Hans Vestberg förlorade sitt momentum när han satte idrottsintresset före förnuftet och tog på sig rollen som ordförande för Sveriges olympiska kommitté, SOK.

Det var ett kamikazebeslut. Internt och externt förlorade han det starka grepp som han haft om Ericsson i en tid när telekomjätten är under attack för bonusar, privatplan och anklagelser om uppblåsta bokslut. Dessutom plågat av att den starke Asienchefen Mats H Olsson tvingats bort under dunkla omständigheter i en tid när Ericssons konkurrens kommer just från Asien.

Han hade varit stark nog att stå emot de här attackerna om han varit i gammalt gott slag men om knappt två veckor börjar OS i Rio och då hade han haft svårt att försvara sitt splittrade fokus mot arga ägare.

Och vilken underhuggare offrar ett näsben för en chef som kan misstänkas för att hellre vilja glassa i Rio?