Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Han var lättad över att lämna Rinkebykonflikten

Ung man skjuten till döds i bil i Rinkeby.
Enligt Expressens uppgifter tillhörde den mördade mannen den inre kärnan i det kriminella Rinkeby-nätverket ”Shottaz”.Foto: Polisen

Han var lättad över att komma undan Rinkebykonflikten när polisen grep honom för vapenbrott.

Men på nyårsafton mördades han ändå i Rinkeby.

Mordmisstänkt är en ledande aktör på samma sida i konflikten.

Offret beskrivs som en av hans ”mest lojala”.

Mordet i Rinkeby på nyårsafton lämnar många frågetecken efter sig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På mordplatsen i Rinkeby låg hans skyddsväst kvar på nyårsafton efter att polis och ambulans försökt rädda hans liv.

Dödsskjutningen ser mycket märklig ut. Bland de sex unga män som gripits efter mordet finns en av de ledande aktörerna från grupperingen Shottaz i Rinkebykonflikten. Den skjutne mannen beskrivs som en av hans ”mest lojala” i Shottaz. Även minst fyra av de andra har koppling till gänget.

I konflikten mellan Shottaz och den andra grupperingen Dödspatrullen har ett tiotal unga män skjutits ihjäl under de senaste åren – och i det gängkriget har den mördade och de nu mordmisstänkta stått på samma sida.

I en polisutredning läser jag om en polismans möte med den nu mördade mannen i mars 2018. Mordoffret stod och tankade bilen på en bensinmack i Råcksta när polisen kom fram och pratade med honom. Situationen förändrades sen snabbt. Han sprang från platsen och drog upp ett vapen. Polismannen skjuter då ett varningsskott i marken och då lägger han sig ner till slut.

I polisbilen efter gripandet pratar de och polismannen förklarar skottet i marken med att ”eftersom jag haft med dig göra sedan du var 14 år gammal så hoppades jag att du inte ville mig illa”.

Skyddsvästen låg kvar på mordplatsen i Rinkeby på nyårsafton.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

De fortsätter att prata om åren som gått och den unge mannen berättar bland annat om när han blev knivstucken i magen.

Han säger också:

– Du har inte sett mig i Rinkeby på länge, eller hur?

Han berättar att han ”slutat vara kriminell” och polismannen noterar i polisbilen en ”lättnad” från den unge mannens sida över att han inte blev skjuten men också över att gripandet innebar att han kom undan Rinkebykonflikten för en stund.

På decenniets sista dag sköts han till döds i Rinkeby och än så länge är motivbilden höljd i dunkel men det kommer efter ett svårt år för gänget.

Inom Shottaz rev dubbelmordet i danska Herlev i somras upp djupa sår. En av de mördade var bror till ledaren för Shottaz som nu sitter i fängelse. Mordoffret i Danmark hade själv en central roll i gänget och var med i bilen på Råckstamacken i mars 2018 tillsammans med ytterligare en man – den man som nu gripits för mord efter att hans ”mest lojala” vän skjutits ihjäl på nyårsafton.

Dubbelmordet i Herlev – övervakningsbilder från polisen

Flera män med koppling till Dödspatrullen – bland annat en av de fyra ledarna i grupperingen – sitter häktade i Danmark misstänkta för dubbelmordet där offren misstänks ha lurats in i en dödsfälla i Danmark.

De mördade i Danmark var väl medvetna om hotbilden. Ledarens bror har flera gånger varit klädd i skyddsväst när han stoppats av polis men ändå åkte han till Danmark och mötte en dödlig fara.

Fällan ska ha gillrats av en yngre anhängare till Dödspatrullen men det har också spekulerats i om någon inom Shottaz – medvetet eller omedvetet – hjälpte till i något slags dubbelspel.

I Rinkeby har det under de senaste åren varit extra svårt med lojaliteterna eftersom de två grupperingarna Dödspatrullen och Shottaz består av unga män som tidigare varit vänner, gått i skolan ihop och i vissa fall till och med är släkt.

Är det motivet till den märkliga dödsskjutningen i Rinkeby på nyårsafton?

De kriminella gängen gör alltid sina egna utredningar och det finns tyvärr åtskilliga exempel på skjutningar som haft sin bakgrund i en blandning av skvaller, spekulationer och annat som vaskats fram i de utredningarna. Vänner blir fiender över en natt och dödsdomar verkställs snabbt.

Eller har polisen tagit fel personer?

Den ledande Shottazmedlemmen som nu misstänks ha mördat sin ”mest lojala” vän greps i en bil tillsammans med andra Shottazmedlemmar på Götgatan på Södermalm i Stockholm strax efter skjutningen. Flera polispatruller som normalt patrullerar Rinkeby och de västra förorterna var på plats på på Götgatan och eskorterade in bilen till polishuset i Solna.

Det talar för att det varit en polisjakt från Rinkeby till Södermalm men berodde det på att Shottazgänget flydde i panik efter att den andra bilen med mannen som senare dog blev beskjuten i Rinkeby?

Det är en teori som de som inte vill tro på en internuppgörelse nu hoppas på.

Det som talar emot är att polisen i en tid av ”Operation Rimfrost” borde haft punktbevakning på både den mördade mannen och flera av de gripna högprofilerade gängmedlemmarna. En förklaring till det resoluta ingripandet på Södermalm kan då vara att polisens spanare var i närheten av mordet i Rinkeby – och det kan förklara att polis och åklagare direkt anklagade de fem personer som först greps för mord.

Om det finns polisvittnen är skuldfrågan sannolikt i princip klar men frågan om ett eventuellt motiv återstår.

Det här är Operation Rimfrost.