Fredrik Sjöshult

Han släpptes av en blind tingsrätt – nu har han häktats efter dubbelmordet

Tre skjutningar i Stockholmsområdet i natt.
På söndagskvällen sköts två personer i Sollentuna utanför Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Två nya skjutningar på söndagen och Rinkebykonflikten som riskerar att gå i fel riktning efter dubbelmordet i Danmark nu måste samhället ta i med hårdhandskarna mot gängledarna.

Tyvärr gjorde Solna tingsrätt nyligen tvärtom och släppte den misstänkte dubbelmördaren från fängelset.

Trots att han stämplats som en ”synnerligen farlig” ledare i gänget ”Dödspatrullen”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dagarna före jul försökte åklagare stoppa att en av de fyra ledarna för den kriminella grupperingen ”Dödspatrullen” skulle släppas fri. Det misslyckades tyvärr eftersom Solna tingsrätt vägrade att häkta honom i en pågående utredning om ett vidrigt övergrepp på en av de ledande inom det rivaliserande kriminella nätverket ”Shottaz”.

Solna tingsrätt ansåg att risken för att han skulle begå nya brott inte var tillräckligt hög och släppte honom med motiveringen ”skälen för häktning uppväger inte det intrång eller men” som häktningen skulle innebära. Tingsrätten hävdade att det bara fanns ”viss risk” för att han skulle fortsätta begå brott.

Nu är han häktad i Danmark efter dubbelmordet i tisdags på en ledare inom Shottaz och ytterligare en ung man med koppling till grupperingen.

Solna tingsrätt släppte den misstänkte eftersom det bara fanns ”viss risk” för nya brott.

Solna tingsrätt måste använt skygglappar under häktningsförhandlingen. Ledaren för Dödspatrullen var med på länk från Kumlafängelset där han placerats på högsäkerhetsavdelningen Fenix. Fem dagar senare skulle han friges trots att det inte gått att slussa ut honom via fängelser med lägre säkerhetsnivå. Därför ville åklagaren ha honom häktad på grund av risken för fortsatt brottslighet.

I kriminalvårdens beslut om Fenix-placering står det att han betraktas av polisen som ”synnerligen farlig”, att han tillhör ett kriminellt nätverk och varit hotfull under sin tid på anstalt. I flera andra polisutredningar poserar han på bild efter bild med de andra ledarna i Dödspatrullen.

Trots det tyckte Solna tingsrätt bara att det fanns ”viss risk” för nya brott.

Det har inte blivit någon rättegång om övergreppet. Han frigavs och har senare åtalats för grovt olaga tvång men rättegången fick i juni ställas in eftersom han gått under jorden.

Och nu skrivs ett kapitel i den sorgliga konflikten mellan Dödspatrullen och Shottaz.

Jag hade verkligen hoppats att Rinkebykonflikten skulle få ett slut.

Nu riskerar det att gå helt åt fel håll när flera tongivande personer inom kort släpps från fängelsestraff och skjutningar riskerar att leda till fler skjutningar.

Jag vill inte se fler löpsedlar om döda i konflikterna och att eländet fortsätter i av polisen utpekade riskområden som Sollentuna.

Mejlen som kommer efter att jag skriver om en skjutning om ”självsanering” och ”de får skylla sig själva” är avskyvärda.

Expressens Fredrik Sjöshult möter Rinkebyrapparen Jaffar Byn.
Jafar Sadik när vi träffades på Hällbyanstalten i våras och från polisutredningen där han poserar med ett vapen.

Jag har träffat en av de utpekade ledarna i Shottaz - Rinkebyrapparen Jaffar Byn - flera gånger på Hällbyanstalten. Jafar Sadik, som han heter, konstaterade redan då att han varit på ”fler begravningar än födelsedagsfester” och i Danmark förlorade han ytterligare en nära vän.

Sveriges Radio har också skildrat Rinkebykonflikten i flera program på senare tid. I ”P3 Soul” har Jaffar Byns vän och artistkollega Yasin Byn berättat om sina framtidsplaner efter fängelsestraffet. Båda har stämplats som ledande inom Shottaz och dömts till långa straff för vapenbrott samtidigt som de har miljontals spelningar på Spotify och Youtube.

Yasin Byn, som egentligen heter Yasin Abdullahi Mahamoud, dömdes för vapenbrott efter det här polisingripandet. I samma bil satt Shottaz-ledaren som mördades i Danmark i tisdags.

I en tid när svenska rappare tar stor plats på topplistorna hade jag önskat att Jaffar Byn och Yasin Byn lyckats bryta sig loss från sitt gamla liv, konflikten och gängen. Att de som begav sig till Sollentuna och Kallhäll på söndagen för att mörda hade hittat andra vägar i livet. 

Tyvärr är det svårt. Det blir tydligt i P1-dokumentären ”Tensta Calling” av Randi Mossige-Norheim (i sina bästa stunder är det någon av de bästa dokumentärer jag lyssnat på). Hon följer Fariah Idle som med sitt enorma driv bestämmer sig för att försöka få ett slut på skjutningarna i Tensta och Rinkeby genom att få kriminella att börja prata om sina känslor.

”Tensta Calling” skildrar när hon pratar med sin bror som sitter på en Fenixavdelning i fängelset efter att ha gripits med vapen tillsammans med Jafar Sadik. Men också hur familjen drabbas av ett mord och i slutet blir det tydligt hur svårt det är för hennes bror att bryta sig loss.

Polis arbetare efter skjutning.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

För att få ett slut på skjutningarna krävs att hela samhället kraftsamlar och det handlar inte bara om att fler poliser måste skickas till utsatta områden. Kronofogden kan ta lyxen från de värsta gängledarna och avhopparverksamheten måste bli både mer kreativ och effektiv samtidigt som den måste tillåtas att misslyckas. Och så vidare.

Fler poliser ökar chansen för att fler vapen tas från kriminella. Skillnaden mellan liv och död kan vara en stoppad bil på väg mot Sollentuna eller Kallhäll, några skickliga poliser som fattar att allt inte står rätt till och ett beslagtaget vapen.

I domstolarna ska gängkriminella som inte gjort en ansats att vilja byta liv mötas av hårdhandskar - dörren till samhället ska öppnas först när en gangsterledare är beredd att lämna det kriminella livet.

Jag har inget emot att en dömd person med artistambitioner får spela in musik på fängelset men den som tillhör en ”dödspatrull” ska häktas och ställas inför rätta utan att få vänta på rättegången i det fria.

https://youtu.be/Bf3ArNn8WRs