Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Han körde ihjäl Elsa – kan vara fri nästa år

MORA. Återfallsförbrytaren körde ihjäl 14-åriga Elsa – men hävdar att det var en olycka som han inte kan straffas för.

Hans självömkan i rättegången är vämjelig och det är först när han beklagar sig över sin egen situation som han börjar gråta.

Tyvärr innebär straffpraxis att han kan vara en fri man i november nästa år om han döms.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I sin hemtrakt är han en känd återfallsförbrytare, dömd flera gånger för våldsbrott och rattfylleri, och nu kliver han ur häktestransporten utanför Mora tingsrätt. Han är åtalad för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik efter att 14-åriga Elsa körts ihjäl på E45 i Orsa i slutet av november förra året.

Elsa gick i åttonde klass. Hon såg fram emot att träffa kompisar i Orsa under olyckshelgen och hennes mamma berättar att hon var ”fnissig” när hon pratade med henne på kvällen.

Elsa blev 14 år gammal. Hennes stora intresse var hästar.

Ett ymnigt snöfall har gjort att det är halt utanför Mora tingsrätt på torsdagsmorgonen och kriminalvårdarna varnar mannen, som har en handduk över ansiktet, för att halka. Han tackar för vakternas omsorg men svarar inte när jag frågar honom hur det känns att ha kört ihjäl en 14-åring.

Elsa kastades i väg 44,3 meter när hon blev påkörd. Det är en siffra som visar hur kraftig kollisionen var.

Under hela polisutredningen har han försökt bagatellisera händelsen och gett en fantasifull berättelse om hur Elsa rycktes tillbaka upp på vägen.

Han låter som en typisk återfallsförbrytare som tillbringat för mycket tid inför rätta och i sin ynkedom inte kan lämna en riktig berättelse.

När rättegången börjar fortsätter han att skylla ifrån sig och nekar till grovt vållande av annans död och grov vårdslöshet i trafik. Han medger att han körde olycksbilen och lämnade olycksplatsen.

OlycksbilenFoto: Polisen

Den åtalade dödsföraren fortsätter att livfullt berätta om hur Elsa sprang fram och tillbaka på vägen och att han försökte väja.

Det är uppenbart att hans berättelse inte hänger ihop och han blir ifrågasatt. Han får också frågor om varför han inte bromsade.

Han är uppfylld av att urskulda sig och det är först när han berättar om vad som hände efter olyckan som han börjar gråta eftersom han mådde dåligt, skadades vid påkörningen, tänkte skada sig själv och ringde till sin dotter.

Hans självömkan är vämjelig.

Varför ingrep inte rättsväsendet hårdare mot honom?

I den senaste domen slapp han fängelse och kriminalvård eftersom han ville komma tillrätta med sina missbruksproblem. Han dömdes därför till skyddstillsyn med alkoholavvänjande behandling trots att hans belastningsregister innehåller en lång rad brott under flera år.

Återfallsförbrytaren dolde sitt ansikte med en handduk när han kom till Mora tingsrätt på torsdagen.Foto: Fredrik Sjöshult

Socialtjänsten gav honom en mobiltelefon med blåsinstrument för att kontrollera hans nykterhet tre gånger om dagen. En dryckesbroder till mannen uppger dock i ett polisförhör att han brukade blåsa på morgonen och sen börja dricka alkohol.

Själv säger den åtalade mannen att han ”inte druckit så lite” på många år som under den här vårdperioden och hans bild var att han ”skulle blåsa när han hade lust”. Han har också sagt att han knarkade regelbundet eftersom socialens blåsinstrument inte gav utslag för narkotika.

Polisen har begärt att få loggar för mannens blåsningar i mobilen men socialen har vägrat att lämna ut dem eftersom mannen inte ville det, konstaterar kammaråklagare Ludmila Pronko under rättegången.

Uppenbarligen fungerade inte rättsväsendets silkesvantar den här gången.

Men nu föreslår Frivården fortsatt skyddstillsyn med vård på ett behandlingshem och senare kontroll för att undvika fortsatt missbruk. Efter att det förslaget lästs upp började mannen gråta på nytt, förklarade att han var ”hemskt villig” till förslaget och menade att han var ledsen för det som hänt.

Fortsatt skyddstillsyn vore givetvis en skymf mot det öde som drabbade Elsa.

Om han nu döms för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik – och så blir sannolikt fallet eftersom tingsrätten beslutade att han ska stanna kvar i häkte i väntan på dom – ska straffet enligt straffpraxis vara tre års fängelse. Högsta domstolen har i en dom från 2012 skärpt straffet för ”dödsvållande som orsakas av medvetet risktagande av allvarligt slag eller berusade bilförare” och anser att straffvärdet ska vara högt – och ett högt straffvärde är enligt HD tre års fängelse.

Med automatisk villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden innebär det att återfallsförbrytaren från Orsa på nytt skulle vara en fri man i november nästa år.

Det rimmar illa med det allmänna rättsmedvetandet.

Foto: Fredrik Sjöshult