Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Han hade ett tufft liv i
skuggan av tragedin

Peter Wallenberg är död.

Han hade ett tufft liv i skuggan av familjens tragedi och hamnade i fokus i girighetsdebatten.

Då får man inte glömma hur Wallenbergstiftelserna under hans ledning har gett miljarder till svensk forskning.

Tyvärr valde han att verka utan att synas.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Peter Wallenberg hade det inte lätt. Han kom att bli ensam i toppen av Wallenbergimperiet efter att hans bror Marc tagit livet av sig 1971. Det var Marc som pekades ut som den främsta arvtagaren av fadern Marcus ”Dodde” Wallenberg men pressen blev för stor.

Peter Wallenberg hade svårt att komma ut i skuggan av fadern och det mörka minnet av broderns självmord.

På senare år har han också hamnat i stormens öga. Värst var det efter skandalen kring Percy Barneviks 900-miljonerspension i ABB. I sin roll som familjens överhuvud hade han också en ledande ställning inom ABB och var den som undertecknat Percy Barneviks pensionsavtal.


Peter Wallenberg har också själv hamnat i skottgluggen när han gått på Investors stämmor. Jag blev själv vittne till hur han skälldes ut på Investors stämma för drygt två år sedan. Han satt längst fram och stirrade tillbaka på den person som tog ordet och ifrågasatte Wallenbergpensionen på 20 miljoner kronor om året från Investor. Wallenbergs blick var inte nådig.

Familjens taktik att ”verka utan att synas” har inte varit så lyckad i debatten kring girighet i näringslivet.

När Peter Wallenbergs gärning ska sammanfattas för historieböckerna hoppas jag att bilden blir något mer nyanserad. Han har haft stor betydelse för familjens ägande i bolag som utvecklats i Sverige.


Men framför allt har familjen Wallenberg under Peter Wallenbergs livstid haft stor betydelse för svensk forskning. Det var symboliskt att han i fredags lämnade över ordförandeklubban i den viktigaste familjestiftelsen Knut och Alice Wallenbergs stiftelse till sonen Peter Wallenberg junior.

Bara under förra året delade stiftelsen under ledning av Peter Wallenberg senior ut 1,4 miljarder kronor till svensk forskning och svenska forskare.

Summan är hisnande om man jämför med exempelvis finansfamiljen Lundberg. Fram till 2013 hade Wallenbergstiftelserna under en femårsperiod delat ut 5,4 miljarder kronor till svensk forskning och det kan jämföras med Lundbergstiftelserna som under samma period delat 23,4 miljoner kronor.

Stiftelsernas generösa bidrag till svensk forskning under Peter Wallenbergs ledning får inte glömmas bort när han nu gått ur tiden – även om mycket har skett i det tysta eftersom Peter Wallenberg tyvärr valde att verka utan att synas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!