Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Han greps tack vare Youtube – kan ha stoppat ny våldsvåg

Det blev stökigt på platsen utanför lägenhetshuset i Dalen i södra Stockholm direkt efter skotten. Polisen ställde upp en rad unga män med händerna upp och ansiktena mot en husvägg. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Den skjutne gängledaren. Foto: Polisen

Den misstänkta mördaren i Dalen pekades ut snabbt tack vare att han är känd från Youtube och var klädd i Guccikeps och Parajumperjacka.

Förhoppningsvis stoppade det en ny våldsvåg.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Pengar som gjort vänner till fiender, vapen och skyddsvästar som blivit en del av stilen och sänkta trösklar som gör att skott tycks gå av för ingenting.

Så ser den röda tråden ut i de flesta gängmord som jag läst om på senare år. Det handlar inte om maffiaklaner, mc-gäng eller grupperingar runt tungt kriminella – det mesta av eländet bottnar i att unga män blivit osams.

Konflikten mellan gängen i Östberga och Bredäng startade efter anklagelser om en kokainstöld och en skottlossning i Bredäng i juni 2013. Polisen kopplar fem mord och betydligt fler mordförsök i minst åtta skjutningar till konflikten. Flera av de män som var med under det första kokainbråket är nu döda.

Rinkebykonflikten mellan grupperingarna som döpts till Dödspatrullen och Shottaz har hittills krävt sju unga mäns liv och två andra har skottskadats. Konflikten startade efter ett Forexrån i Täby i juli 2015.

I Dalen har ett kriminellt nätverk gjort sig kända för en rad brott: Skjutningar, skarpladdade vapen som har dumpats under polisjakter, rån, våldsbrott, narkotikahandel och så vidare. Unga män med statusfyllda Parajumperjackor. En del av Stockholm strax söder om Globen som ofta fladdrar förbi i den nya hiphop-vågen, eftersom rappare som Einár och Thrife hängt mycket i Dalen.

En söndag i mitten av december kommer larm om att en person skjutits i Dalen och signalementet som fångas upp av polisen på plats pekar ut en man med svart Parajumperjacka och svart Guccikeps. Ett vittne tillägger att den misstänkte skytten är känd från en hiphop-video som har över en miljon visningar på Youtube. Vittnet kunde ge polisen hans smeknamn.

Den misstänkte mördaren fotograferades med en Parajumperjacka några dagar före skjutningen i Dalen. Foto: Polisen

Den utpekade kommer fram till polisen på mordplatsen och börjar tjafsa. Han säger att han är orolig för att det är en ”vän” som skjutits och kräver besked av polisen. Polisen noterar att han är ”tunt klädd” trots att det är kallt och snöar på tvären.

Senare hittar polisen bilder på honom i Parajumperjacka dagarna före mordet. Att jackan saknas görs ett nummer av i polisutredningen med tanke på vittnesuppgifterna och att jackan ska kosta närmare 10 000 kronor.

Polisens bild är att den åtalade mördaren, som nekar till brott, var andreman i Dalengänget och att den mördade mannen var ledare för gänget. Till skillnad från Östberga- och Rinkebykonflikterna finns det efter mordet i Dalen inga spår av ökat våld i en skenande våldsspiral.

Förhoppningsvis kyldes konflikten ned direkt tack vare vittnesmål på platsen och polisens kunskap om nätverket i Dalen.