Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Han får mildast möjliga straff för våldtäkterna

Flera av brotten bedöms som sexuella övergrepp i stället för våldtäkt, och straffet blir fem års fängelse.
Den så kallade Nytorgsmannen döms till fem års fängelse.
Nytorget på Södermalm i Stockholm.
Foto: JANNE ÅKESSON

Nytorgsmannen får på punkt efter punkt mildast möjliga behandling i domen efter serien av våldtäkter och sexuella övergrepp.

Han får också elva års mängdrabatt på fängelsestraffet.

Det här är bakgrunden till det låga straffet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nytorgsmannen avslöjades av sin egen mobil efter en knarkrazzia. I mobilen hittade polisen filmer från sexbrott mot sovande kvinnor – brottsoffer som identifierats först i efterhand och då fått veta vad de utsatts för.

Det faktum att de utsatta kvinnorna filmades gör att brotten straffats hårdare.

Men efter att ha läst domen måste jag konstatera att det bara påverkade fängelsestraffet på marginalen.

I hans mobiltelefon hittades också anteckningar som togs upp som ett bevis för att det fanns en röd linje i brottsligheten där han i de flesta fallen utnyttjat sovande kvinnor, klippt upp deras underkläder och även filmat flera av brotten.

Nytorgsmannen hade antecknat:

”Så lätt va d o sovknulla”

”Våldta å filma”

”Spela in den nya horan”

”Fittuppklipparsax”

Att det fanns ett mönster bakom seriebrottsligheten som hans egna anteckningar avslöjar resulterar ändå inte i ett hårdare straff än fem års fängelse.

Och det handlar inte om att tingsrätten tror mer på mannen än kvinnorna.

Tvärtom konstaterar tingsrätten att de flesta kvinnornas trovärdighet är hög eftersom ”deras berättelser präglas av att vara klara, långa och detaljrika”.

Nytorgsmannens trovärdighet bedöms vara låg eftersom hans berättelse har varit ”diffus” och i vissa delar ”helt osannolik”, enligt domen. Han har också hävdat att han saknat minnesbilder.

Enligt tingsrätten försökte han, efter att ha blivit överbevisad av sina egna filmer, också ”förringa det han gjort”.

På punkt efter punkt väljer sedan tingsrätten mildast möjliga rubricering och straff för brotten som Nytorgsmannen döms för – och jag kan förstå att brottsoffren känner att det är tingsrätten som nu förringar det som de utsatts för.

I korthet frias mannen från flera våldtäktsanklagelser eftersom det inte bevisats att han penetrerat kvinnorna med sina fingrar. I flera av de fallen döms han i stället för de mindre allvarliga brotten sexuellt övergrepp eller sexuellt ofredande.

”För ansvar för våldtäkt krävs att en vidtagen sexuell handling, som inte är ett samlag, med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag”, skriver tingsrätten i domen.

Därför frias Nytorgsmannen för de flesta våldtäktsanklagelserna.

Totalt döms han för sex fall av våldtäkt – ett brott där straffskalan sträcker sig från fängelse i två år till sex år.

Straffvärdet för den allvarligaste av Nytorgsmannens våldtäkter är enligt domen två år och tre månaders fängelse.

Två av de andra fallen ska straffas med minimistraffet.

I de tre andra fallen är straffvärdet ännu lägre eftersom två av brotten bara bedöms vara ”oaktsamma våldtäkter” och den andra rubriceras som ”mindre grov”.

Straffvärdet för de flesta av de åtta sexuella övergreppen som mannen döms för är åtta månaders fängelse, enligt domen, och ännu lägre är straffen för de sex sexuella ofredanden han döms för. Han döms också för grov fridskränkning mot en kvinna och kränkande fotografering.

Trots att det handlar om många brott blir inte straffet högre på grund av mängdrabatten.

Om de straffvärden som tingsrätten kommit fram till för vart och ett av brotten summeras skulle han dömas till drygt 16 års fängelse.

Men rättspraxis säger att straffet ska utgå från det allvarligaste brottet, och därefter får den dömda personen rabatt på straffen för resten av brotten enligt en fallande skala.

Det gör att även straffet för seriebrottsligheten bara blir fem års fängelse.

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige.