Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Advokaten stred för sitt liv – hade DNA-spår från skytten på knogarna

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om mannen som åtalas för mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Advokat Henrik Olsson Lilja stred för sitt liv när en skytt väntade på honom i trapphuset.

Han sköts med ett skott i bröstet – det andra träffade portföljen han skyddade sig med.

När en veteranbrottsling nu åtalas kommer de tyngsta bevisen från när advokaten stred för sitt liv:

På hans knogar och i trapphuset finns DNA från den utpekade skytten och den utpekade erkänner att han sköt två skott mot advokaten. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Henrik Olsson Lilja har genom årens lopp varit försvarsadvokat för flera av Sveriges värsta brottslingar i stora rättegångar.

I Dagens Juridiks omröstning bland advokater, där ”Advokaternas advokat” koras, hamnade han i höstas på andraplats och kommenterade det med att kollegerna kanske föredrar en ”bulletproof lawyer”.

Henrik Olsson Lilja blev beskjuten i en trappuppgång på Norr Mälarstrand i början av september. Överfallet var, enligt polis och åklagare, ett mordförsök där flera skott sköts mot Olsson Lilja som stred för sitt liv.

I åklagarens stämningsansökan står att den misstänkte ”försökt döda Henrik Olsson Lilja genom att skjuta ett skott i bröstet på honom med pistol samt genom att försöka träffa Olsson Lilja med ytterligare skott. Genom angreppet som även innefattat en brottningsliknande kamp orsakades Olsson Lilja livshotande skador, ytterligare sårskador och smärta”.

Skytten väntade enligt polisutredningen på advokaten på femte våningen i trapphuset. Olsson Lilja blev skjuten med ett skott i bröstet – det andra träffade hans portfölj och stannade där. Kulan var grovkalibrig men vapnet som användes vid skottlossningen har inte hittats.

Henrik Olsson Liljas datorväska hittades i trapphuset. Den stoppade ett skott.
Foto: Polisen

Efter mordförsöket riktades misstankarna mot en kvinna – en tidigare toppjurist som varit i konflikt med Olsson Lilja. Hon anhölls misstänkt för anstiftan till mordförsök men släpptes efter häktningsförhandlingen.

Misstankarna mot kvinnan finns kvar och så sent som i veckan fick åklagaren ytterligare en månads åtalsfrist för att utredningen mot kvinnan ska bli klar.

Att hon är på fri fot trots den allvarliga brottsmisstanken tyder på att bevisningen är svag – och det talar för att utredningen kommer att läggas ned om inte läget förändras dramatiskt.

I början av november greps den misstänkta skytten och det är han som nu åtalas för mordförsök.

I polisutredningen som nu blivit offentlig finns inga belägg för kontakter mellan skytten och toppjuristen. Det finns dock flera spår av att polisen sökt efter en koppling.

Veteranbrottslingens bil har buggats med hemlig rumsövervakning och hans mobiler har varit avlyssnade i flera månader efter tingsrättsbeslut.

Han nekar till mordförsök men erkänner att han sköt två skott mot Henrik Olsson Lilja.

– Jag håller pistolen mot Olsson Lilja. Och då ser jag en reaktion på honom som, han får panik, säger veteranbrottslingen i ett sista polisförhör efter att först ha nekat.

– Jag har ingen avsikt av att, att ta livet av honom. Min avsikt var att förmedla ett hot.

– Han tar ett steg framåt med full fart, och då avlossar jag ett skott. Och han närmar sig då två steg till ungefär, och allt det här går väldigt snabbt. Och då tänker jag, jag skjuter väl ett skott till.

Det var en rad bevis som tvingade fram bekännelsen som kom först efter att han fått ta del av polisutredningen.

Åklagaren har DNA-bevisning som ska visa att den misstänkte är ”rätt gärningsman”. När Henrik Olsson Lilja stred för sitt liv började den misstänkta blöda och hans DNA hittades både på advokatens knogar och på en vägg i trapphuset.

Bild från när skytten ska ha rekognoserat.
Foto: Polisen

Han ska ha lånat en bil som synts på brottsplatsen och bilägarna uppger att det var veteranbrottslingen som lånat bilen.

Övervakningsfilmer visar att bilen varit på brottsplatsen och att han även rekognoserat på platsen flera dagar före skjutningen.

Det framgår av åklagarens bevisuppgift i åtalet som lämnades in till Stockholms tingsrätt på onsdagen.

– Det här är inget mordförsök i den meningen av att jag har velat ta livet av honom, säger veteranbrottslingen.

Han började begå brott på 1980-talet och har genom årens lopp dömts för bankrån som utförts av brutala rånarligor. Han har också varit med om en spektakulär rymning där han och andra grovt kriminella lyckades såga sig ut från en fängelsebunker.

Rättegången om skjutningen mot Henrik Olsson Lilja börjar i slutet av mars i Stockholms tingsrätt – och förhoppningsvis kan den ge svar på dramats viktigaste fråga:

Hade verkligen veteranbrottslingen ett eget motiv eller agerade han som torped för någon annan? Och vem var det i så fall?