Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Rättsväsendet måste skydda Ebbas grav från vandalisering

Han stjäl, hotar folk till livet med kniv och skändar gravar.

På senare tid har hans fokus varit att ge sig på terroroffret Ebba Åkerlunds grav.

På grund av att han är EU-medborgare kan han inte utvisas trots att han är en återfallsförbrytare – och polis och åklagare är häpnadsväckande flata i hanteringen av hans fall.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Utvisningar av dömda brottslingar blev en stor fråga i valrörelsen där Socialdemokraterna och Moderaterna tävlade om förslag om hårdare tag men det finns en grupp som faller utanför ramen: Kriminella EU-medborgare.

Tre fall från den senaste månaden visar hur svårt det är:

• En litauer döms till två års fängelse för att ha försökt smuggla in 2,8 miljoner cigaretter i Sverige via Nynäshamn. Han har dömts flera gånger och åklagaren ville ha honom utvisad till hemlandet.

• I Uppsala döms en rumän till ett halvårs fängelse för grov stöld. Han har tidigare dömts för stölder flera gånger och åklagaren vill ha honom utvisad till hemlandet.

• En polack som döms till tre månaders fängelse för flera fall av grovt rattfylleri vill åklagaren ha utvisad på grund av upprepad brottslighet.

Domstolarna har sagt nej till utvisning i samtliga fall – och det är bara en bråkdel av mål med samma utgång på senare tid.

Åklagarnas yrkande om utvisning avfärdas av domstolarna med en likartad formulering om att EU-medborgare ”får utvisas endast om det sker av hänsyn till allmän ordning och säkerhet. Detta betyder att utvisning får ske bara om medborgarens personliga beteende utgör ett verkligt och tillräckligt allvarligt hot som påverkar ett av samhällets grundläggande intressen.”

 

Ebba Åkerlunds grav i centrala Stockholm utsätts för återkommande vandalisering och en misstänkt gärningsman har nu identifierats. Ebba dödades vid terrordådet på Drottninggatan förra året och hennes pappa Stefan har tillbringat mycket tid vid graven och bland annat filmat mannen som skändat graven.

Akilov grips av polisen efter terrordådetFoto: POLISEN

Han har också vandaliserat ett annat barns grav och knivhotat personal på kyrkogården som ingripit, enligt ett åtal som lämnats in till Stockholms tingsrätt.

Han går fri i väntan på rättegång i mars nästa år och i veckan har Ebbas pappa på nytt mött honom vid graven.

Stefan berättar själv på Facebook att mannen uppträdde hotfullt och spottade på honom men att polisen inte kom till platsen när han ringde efter hjälp. Händelsen är polisanmäld som ett ofredande men gärningsmannen går fri och Stockholmspolisen vill inte svara på frågor om varför någon patrull inte kom till platsen.

 

Ödets ironi är att Ebba Åkerlund mördades av Rakhmat Akilov som skulle ha avvisats från Sverige före terrordådet och att hennes grav nu skändas av en man som i en tingsrättsdom dömts till utvisning. Den domen revs upp av hovrätten i maj 2014 med en motivering om EU-medborgares fria rörlighet.

Hovrättsbeslutet motiverades:

”Hovrätten anser att de upprepade återfallen i tillgreppsbrottslighet som NN gjort sig skyldig till i och för sig utgör ett allvarligt hot mot äganderätten. Hovrätten bedömer dock att beteendet inte utgör ett sådant verkligt, faktiskt och tillräckligt allvarligt hot mot samhället att en utvisning bör ske.”

Stefans bild av den misstänkte gravskändaren är nu en del av polisens utredningFoto: Privat

Efter 2014 har han dömts för flera fall av olaga hot och brott mot griftefriden efter gravskändning på olika kyrkogårdar i Stockholm. Men åklagaren som väckt åtal mot mannen på nytt säger till tidningen Mitt i Vasastan att det inte finns skäl att anhålla och begära honom häktad för de nya brottsmisstankarna.

En häktning skulle öppna för att göra en rättspsykiatrisk undersökning av mannen. Det finns frågetecken kring psykisk sjukdom och om han döms till rättspsykiatrisk vård skulle samhället skyddas tills han behandlats tillräckligt för att kunna släppas utan risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Ebbas pappa Stefan fortsätter att vakta graven men är besviken på polisen.

”Det kan sluta med att jag råkar så pass illa ut att jag gör Ebba sällskap. Då först kanske polisen agerar", skriver han på Facebook.

Nästa gång Stefan ringer polisen måste han få hjälp, åklagaren borde ingripa hårdare och politikerna borde fundera över EU-lagstiftningen som räddar kvar mannen i Sverige.