Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Gängledarna får slänga käft i salen: ”Inte din bror”

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
I skottlossningen mot Mynta cafe i Rinkeby i december 2017 dog två ShottazmedlemmarFoto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

I säkerhetssalen blir rättegången om ett grovt olaga tvång, där två ledare för Dödspatrullen misstänks ha förnedrat en Shottazledare, en skandalartad fars när gängledarna tar över salen.

När kriminalvårdarna i två timmar misslyckas med att öppna en dörr får två av rivalerna i Rinkebykonflikten sitta och slänga käft via länkar från olika anstalter:

– Jag är inte din bror!

– Du är oskuld mannen!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rinkebykonflikten har pågått i drygt fyra år och i en rad skjutningar har ett tiotal personer mördats och betydligt fler skadats. Rättegången i säkerhetssalen i Stockholm handlar om att två av de fyra ledarna i Dödspatrullen, DP, misstänks ha förnedrat en ledande aktör inom Shottaz sommaren 2017 och utsatt honom för grovt olaga tvång.

En av ledarna från Dödspatrullen är på plats via länk från ett häkte i Danmark när rättegången ska börja. Han sitter häktad för dubbelmordet utanför Köpenhamn på två Shottazmedlemmar i somras. En av de mördade har varit en mycket nära vän till mannen som nu motvilligt är med som målsägande i början av rättegången.

När de ser varandra på anstalternas skärmar börjar de skratta. DP-ledaren i Danmark skämtar om att det är ”gädha” (slang för fest) i Danmark men blir tillrättavisad av Shottazledaren när han kallar honom för ”bror”:

– Jag är inte din bror!

Ledaren i Dödspatrullen som nu är häktad i Danmark efter dubbelmordet i somras och som nu ställs inför rätta för att ha förnedrat en gängmedlem i rivaliserande Shottaz.

Rättegången försenas två timmar på grund av att kriminalvårdarna som ska leda in den andra DP-ledaren inte har med sig rätt passerkort för att komma in i säkerhetssalen. Den andra åtalade avtjänar just nu ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott på Kumlafängelsets högsäkerhetsavdelning Fenix.

Det är i väntan på passerkortet som de två rivaliserande gängmedlemmarna tillåts slänga käft i en kvart från var sin anstalt inför rätten och åhörarna. En stor del av ordväxlingen mellan Shottaz och Dödspatrullen sker på männens hemspråk och det är tydligt att det inte bara är artighetsfraser som utväxlas. Senare får också de två gängledarna prata med varandra gång på gång.

Domaren från Solna tingsrätt, som lånar säkerhetssalen för att hålla rättegången, tappar helt kontrollen över situationen när gängen tar över salen. Det är pinsamt att se.

Tyvärr är det inte Solna tingsrätts enda misstag i detta brottmål: Åklagare ville att DP-ledaren, som nu sitter häktad för sommarens dubbelmord i Danmark, skulle häktas i målet redan för ett drygt år sedan. Han var då på väg att släppas från Fenix på Kumla där han avtjänat ett straff och åklagaren menade att det fanns risk för fortsatt brottslighet.

Det höll inte Solna tingsrätt med om och DP-ledaren släpptes – ett halvår senare greps han för dubbelmordet i Danmark.

Målsäganden i målet om grovt olaga tvång väljer efter den inledande ordväxlingen med DP-ledaren att lämna sin videolänk och rättegången.

– Lägg ner hela fallet, blir hans sista ord i rättegången.

Under hela polisutredningen har han krävt att det inte ska bli någon rättegång men åklagaren har ändå valt att ta fallet vidare. Eftersom brottet faller under det som kallas för allmänt åtal har åklagaren den möjligheten.

Rättegången är en viktig markering från samhället – gängens tystnadskultur ska inte accepteras och konflikter ska lösas av rättsväsendet, inte i gänguppgörelser.

De två åtalade ledarna i Dödspatrullen.

Och i det här fallet finns stödbevisning i form av en film som hittats i en mobiltelefon med koppling till Dödspatrullen i samband med ett annat gripande. Fem poliser vittnade om att de kände igen de åtalade på den filmen.

Ledaren i Dödspatrullen som till slut sätter sig på de anklagades bänk i säkerhetssalen var själv nära att dö i Rinkebykonflikten på luciadagen 2016. Han blev beskjuten med ett 30-tal skott när han färdades i en bil och överlevde tack vare att flera skott stoppades av skyddsvästen.

Bakgrunden till torsdagens rättegång är att Dödspatrullen efter mordförsöket tyckte att Shottazledaren genom olika uttalanden kränkte måltavlan för luciaskjutningen. Två ledare i Dödspatrullen är därför åtalade mot sitt nekande för att med uttalandena som motiv ha utsatt honom för grovt olaga tvång och förnedrat honom vid en gångväg i Rinkeby. Åklagaren kallar det för en ”allvarlig kränkning”.

Det är ett vidrigt övergrepp men det måste också varit fruktansvärda minuter av dödsångest i en tid när grupperingarna sköt mot varandra gång på gång.

Detta får man ju också plocka:

På klippet från händelsen hörs angriparna säga:

– Eh vi kommer skjuta dig, eh jag kommer skjuta dig wallah.

– Lägg dig, lägg dig. 

– Eh vart är, vart är min gun, jag kommer skjuta dig om du reser dig upp

Åklagaren menar att straffvärdet för brottet är två års fängelse men att det ska bli lägre med tanke på olika straffrabatter. De två åtalade kräver att bli frikända när domen meddelas om två veckor.

När rättegången är klar tar de som suttit på åhörarläktaren för att stötta DP-ledarna på sig sina skyddsvästar igen och går ut i Stockholmsmörkret.

Samtidigt fortsatte våldsvågen i Stockholm utanför säkerhetssalen med två nya skjutningar på torsdagen.