Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Gängledaren slapp fängelse – misshandlade Sherif, 37

Foto: Privat

Gängledaren slapp fängelse och släpptes ur häktet trots varningen för återfall.

Sex dagar senare skar han Sherif Abdalla ett 20-tal gånger i ansiktet och lämnade honom i en blodpöl med en snara runt halsen.

Det är ännu ett exempel på hur domstolar blundar för gängkonflikter och återfallsrisker.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I en tid där kriminella gäng sprider skräck i samhället har jag flera gånger reagerat på hur domstolar blundar för kriminellas koppling till gängkonflikter och risk för återfall.

Det värsta exemplet är ledaren för Dödspatrullen, Mohamed Ali.

Han var misstänkt för ett grovt brott i Rinkebykonflikten där en ledande aktör från den rivaliserande grupperingen Shottaz förnedrades. När han skulle släppas från fängelset efter ett fängelsestraff ville åklagaren ha honom häktad för de nya misstankarna med tanke på risken för fortsatt brottslighet.

Solna tingsrätt vägrade då att häkta Ali.

Häktningsdomaren blundade för riskerna i gängkonflikten och risken för att en ledare i Dödspatrullen skulle begå ett nytt brott.

Mohamed Ali och en bild från dubbelmordet i Danmark.Foto: Polisen

Mohamed Ali var med på länk från högsäkerhetsavdelningen Fenix under häktningsförhandlingen. Han avtjänade slutet på straffet men med tanke på hans farlighet vågade inte Kriminalvården placera honom på en avdelning med lägre säkerhetsklass än högsta möjliga.

Inte ens det fick Solna tingsrätt att inse allvaret.

Mohamed Ali släpptes och sex månader senare mördade han två Shottazmedlemmar i Köpenhamn – ett dubbelmord som han nu dömts till livstids fängelse för.

Ett annat exempel är återfallsförbrytaren som nu häktats för våldtäkt, grovt rån, grov misshandel och människorov på Norra begravningsplatsen i Solna för två helger sen.

Den misstänkte våldtäktsrånaren.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Han släpptes i juli från häktet trots att han dömts till 1,5 års fängelse för mordbrand.

Jag säger inte att gängkriminella och återfallsförbrytare ska dömas på lösare grund än andra. Möjligheterna att straffa gängkriminella hårdare är också begränsad.

Men domstolarna måste inse risken för fortsatt brottslighet – särskilt när det handlar om gängkriminella som direkt riskerar att hamna i pågående konflikter.

Låt mig berätta om ett annat aktuellt fall som jag granskat:

Han är en av Stockholms värsta gängledare och har under polisens ”Operation Rimfrost” varit en av 68 män på den fokuslista som tagits fram för att stoppa grovt våld i Stockholm. Han pekas ut som ledare för ett våldsamt kriminellt nätverk i Flemingsberg.

I oktober 2019 dömdes gängledaren av Södertörns tingsrätt för åtta brott. Det handlade bland annat om sexuellt ofredande mot två socialarbetare, övergrepp i rättssak efter att ha försökt stoppa deras kontakter med polis, olaga hot när han hotat med stenkastning och narkotikabrott.

I domen är det tydligt att han agerat som ledare för en gruppering som ”kastat sten mot polisen”.

Domen innebar att den 23-årige mannen straffades för tolfte gången under sina åtta år som straffmyndig. Tidigare har han bland annat dömts för grov misshandel, rån och narkotikabrott.

Tingsrätten konstaterade att det är brott som normalt ska straffas med fängelse och i en personutredning, som gjorts av Frivården, slogs fast att han inte var lämplig för skyddstillsyn eller samhällstjänst.

”Risken för återfall i brott är klart förhöjd”, står det i personutredningen.

Södertörns tingsrätt gjorde ändå något ovanligt och struntade i personutredningen eftersom mannen själv i personutredningen garanterade att han ville sluta med brott:

”Han är glad över att han blev häktad, han har reflekterat mycket i häktet och känner sig redo att ta tag i sitt liv.”

Tingsrätten tog fasta på det och gängledaren släpptes därför från häktet den 1 oktober och slapp fängelse. Straffet blev i stället skyddstillsyn.

I domen konstaterade tingsrätten:

”Han har vidare berättat om hur han vill komma bort från brott, missbruk och skaffa sig ett riktigt jobb och framtid. Trots vad frivården anfört anser tingsrätten att största chansen till att få bort honom från brott är att bestämma påföljden till skyddstillsyn med föreskrifter.”

Gängledaren i Flemingsberg hann inte ens vara på fri fot i en vecka innan han begick ett nytt grovt brott.

– Det är alltid en grannlaga uppgift att göra en riskbedömning. Uppenbarligen visade det sig att tingsrätten gjorde en felaktig bedömning i detta fall. Det som senare hände är djupt beklagligt, säger rättens ordförande i målet som slutade med skyddstillsyn, chefsrådman Tore Gissin.

Sherif Abdalla och gängledaren.Foto: Privat/Polisen

Sex dagar efter att Södertorns tingsrätt släppt honom från häktet gjorde gängledaren sig skyldig till ett tortyrliknande våldsdåd i Flemingsberg. Tillsammans med en kumpan stämde han träff med Sherif Abdalla, 37, som trode att han ska få tillbaka en skuld men i stället misshandlades svårt.

– Det de gjorde var helt omänskligt, har Sherif Abdalla berättat för Expressens reporter Gusten Holm.

Sherif blev slagen medvetslös, skuren 20 gånger i ansiktet och hittades av polis i en blodpöl med en snara runt halsen.

Gängledaren har nyligen dömts till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel av Sherif.

Under tiden i häkte har också hovrätten konstaterat att det var fel av Södertörns tingsrätt att döma honom till skyddstillsyn i oktober förra året och ändrat det straffet till tre månaders fängelse.